Tjaša Perko: Na cesti nikoli ne izzivam usode

Kdo je Tjaša Perko, letošnja ambasadorka Najboljši za volanom.


Tjaša Perko se je letos pridružila izboru Najboljši za volanom. S Cirilom Komotarjem bosta skrbela ne le za to, da bo tekmovanje za najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico še posebej zabavno - Tjaša upa, da bo njeno sodelovanje pripomoglo, da bodo mladi in vsi drugi vozniki na cesti varnejši.

Zakaj si se odločila sodelovati pri izboru Najboljši za volanom?

Ko sem bila povabljena v ta super projekt, sem bila zelo vesela. Vedno se mi nariše nasmeh na obraz, ko je govora o avtih in motorjih. (smeh) Glede na to, da gre za projekt, pri katerem se mlade voznike spodbuja k varni vožnji, mi je pa še toliko bolj všeč. Odkar sem mama, tudi sama z drugačnimi očmi gledam na promet. Ko si sam in nimaš skrbi oziroma ko si mlad, ceste ne jemlješ tako resno kot kasneje ... Vsaj pri sebi tako vidim. Žal je morda »kasneje« za koga lahko že prepozno, saj ceste napak mnogokrat ne odpuščajo. Zato sodelujem pri projektih, kot je ta, in ljudi nagovarjam k pozitivnim in pametnim stvarem. Še posebej, ker gre za življenje in varnost.

Kaj ti pomeni avtomobil?

Kratko in jedrnato: ŽIVLJENJE. Brez avta ne znam živeti. 

Video: Kdaj sta Tjaša in Ciril spoznala, da cesta ni hec

Kakšne so tvoje izkušnje in spomini na opravljanje vozniškega izpita?

Ha, zabavne. Teste sem naredila takoj in za svoj 18. rojstni dan takoj pričela z vožnjo. Moje ure so se hitro končale, ker je inštruktorica rekla, da sem pripravljena. Vse je šlo super do trenutka, ko sem po enourni izpitni vožnji zapeljala pred avtošolo. Mislim, da so me takrat izdali živci. Ko sem zavijala na parkirišče, sem povozila robnik. V trenutku mi je postalo slabo, ker sem vedla, da ne bo »šlo čez«, čeprav je bila vožnja do takrat perfektna. Nikoli ne bom pozabila gospoda na zadnjih sedežih. Pogledala sem v ogledalo, on pa: »Gospodična, izpit ste imeli v žepu, sedaj ga nimate več.« Joj, kako sem bila žalostna! Sicer sem imela naslednjo izpitno vožnjo takoj naslednji teden in jo naredila, ampak vseeno. Me je prizadelo.

Si se iz te izkušnje kaj naučila?

Seveda, zelo pomemben nauk sem iz tega izvlekla: dokler se ne ustaviš in ugasneš avta, imej oči vedno odprte!

Kakšna voznica si bila prva leta po opravljenem izpitu?

Mislim, da dobra. Avtomobila me ni bilo nikoli strah in od prvega dneva sem uživala v vožnji.

Glede na tvoj poklic (poklicna kaskaderka) in na poklic tvojega očeta (legendarni poklicni kaskader Rok Cvetkov ) sklepamo, da prihajaš iz družine, kjer imate do hitrosti drugačen odnos kot večina med nami.

Ravno, zato me ni bilo nikoli strah ceste in podobnih reči, kot so avtomobili, motorji, cviljenje gum. Priznam, ko sem bla mlada, o nevarnostih, ki so s tem povezane, nisem razmišljala. No, saj ne, da sem zdaj stara, ampak, saj veste … Vsakih 10 let se tvoje mišljenje spreminja, tako pravijo.

Meni hitrost požene adrenalin po žilah, ampak vem, kje in kdaj lahko to doživim. Nikoli na cesti, ker imam preveč rada življenje in ne izzivam usode. Ko pa delam in sem primerno zaščitena, takrat ... Takrat pa je noro!

Akcijski prizori z avtomobili v filmih izgledajo zelo nevarni. Je tako tudi v resnici, med snemanjem?

To je pa odvisno od tega, kaj se snema. Včasih je, včasih ne. Imamo kakšne »fore« za lažjo izvedbo oziroma da je manj nevarno. So pa prisotni tudi reševalci.

Kot producentka si sodelovala pri izdelavi krajšega videa z naslovom Ne telefoniraj med vožnjo. Opaziš veliko voznikov s telefonom med vožnjo?

Ja, to je bil naš projekt. Ali morem odgovoriti na to vprašanje, brez da zavijem z očmi? Ah, pa koliko, včasih sem prav jezna! Pa nič drugače ne bo. Vseeno upam, da se bodo ljudje počasi začeli zavedati, kaj jim povzroča telefon, pa ne samo v avtu. Tudi jaz se ukvarjam z družbenimi mediji, ampak vem, kdaj in kje. No, ampak to so že druge debate.

Kakšni vozniki smo po tvoje Slovenci?

Kar v redu. V večini pa živčni. Malo več potrpežljivosti bi lahko bilo. Pa tisti, ki se ne počutijo sposobni sesti za volan, naj si naročijo taksi ali gredo na avtobus. 

Video: Tjaša in Ciril o tem, če bi bila znova stara 18 let - zakaj bi sodelovala v Najboljši za volanom



Si mamica dveh otrok. AMZS raziskava je pokazala, da kar desetina vseh Slovencev pri prevozu otrok, ko se odpravijo z avtomobilom na krajše razdalje, občasno ne uporablja otroškega varnostnega sedeža. Kaj meniš o tem oziroma kakšen je tvoj odnos do varnosti?

Uf, jaz nikoli ne vozim otrok brez varnostnega sedeža. Preveč je avtomobilov na cesti, da bi se igrala. Vedno sta pripeta v stolčku. Kot sem že rekla, začela sem spoštovati varnost in
življenje že pred mnogimi leti. Ko pa sem bila pred nedavnim priča prometni nesreči ... Sedaj morda glede varnosti celo že malo pretiravam. Ampak vsakič se mi vrti v glavi tisti film, ki sem ga videla takrat.

Zato: cenite življenje, cele noge in cele roke. Vse bo počakalo.

 

Ključne besede


Najboljši za volanommladi vozniki#NajboljsiZaVolanomTjaša Perko

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji