Najboljša mlada voznika Slovenije 2024 sta Urša Brumec in Bine Frelih

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je danes potekal finale izbora Najboljši za volanom 2024. Deset mladih voznikov in deset mladih voznic se je soočilo s petimi vozniškimi izzivi. Največ znanja iz prve pomoči in spretnosti za volanom sta pokazala Urša Brumec in Bine Frelih.


AMZS je že osmo leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa. V mesecu dni je bilo rešenih več kot 2000 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekalo 16. in 17. aprila, danes pa se je deset najboljših polfinalistov in deset najboljših polfinalistk na Vranskem pomerilo še v velikem finalu.

 

Izjemno sem vesel, da je skupnost mladih, ki sodelujete v izboru najboljšega mladega voznika in najboljše mlade voznice Slovenije, vsako leto večja in da ste se na izbor tudi letos odzvali v tako velikem številu. Že v polfinalu, zlasti pa danes ste pokazali vrhunsko znanje in vozniške veščine,

je na razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem poudaril v. d. generalnega sekretarja Avto-moto zveze Slovenije Davorin Smodiš in dodal:

Predvsem pa navdušuje, da ste s svojim sodelovanjem pokazali, da vam je še kako mar, kako varne so in bodo naše ceste. Prepričan sem, da boste s svojim ravnanjem v prometu še naprej zgled svojim vrstnikom ter voznicam in voznikom starejših generacij, ki se lahko marsikaj naučimo ravno od vas – mladih.

Največ znanja in veščin sta pokazala 24-letna ekonomistka iz Loke pri Mengšu Urša Brumec in 22-letni študent ekonomije iz Zgornje Sorice Bine Frelih. Eno leto se bosta vozila z Oplovo corso, dobila sta tudi sončna očala Serengeti, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na FIA evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika, ki bo v Belgiji.

Najboljša za volanom 2024 se bosta eno leto vozila vsak s svojo Oplovo corso.

Dinamična in zelo dobro opremljena Opel Corsa 1,2 turbo GS po voznih lastnostih ter s svojo lahkotnostjo, okretnostjo in dinamičnostjo sodi v vrh razreda. Z odlično uravnoteženim podvozjem in nizkim sedenjem ponuja precej dinamičen občutek za volanom. 

Zelo sem vesela zmage in nagrade. Zelo rada vozim, vožnja mi predstavlja sprostitev. Tekmovanje mi bo ostalo v zelo lepem spominu, vsak mladi voznik bi moral priti na Vransko izpilit svoje vozniške veščine. Najbolj se mi je v spomin vtisnil izziv vožnje in parkiranja prikolice, 

je po zmagi povedala zmagovalka, zmagovalec pa je izpostavil:

Veliko časa preživim na cesti, zanima me tudi dirkanje in motošport in menim, da je tudi to, poleg konstantnosti pri izzivih, pripomoglo k zmagi.

Praktične nagrade za druge finaliste in finalistke

Tudi drugi finalistke in finalisti domov niso odšli praznih rok, saj so partnerji izbora Najboljši za volanom zanje pripravili številne zanimive nagrade: 

  • 2-krat e-skiro RX8 PLUS in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 400 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 250 €;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat letna kino vstopnica za projekcije na prostem ali v dvorani Kina Bežigrad;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 50 € za AMZS članstvo.

Mednarodni izbor Best Young Driver bo letos v Belgiji

AMZS izbor najboljšega mladega voznika in voznice se že nekaj let širi izven slovenskih meja. Lani je na mednarodnem tekmovanju Best Young Driver, ki ga je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA  Regija I (ta v FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda) organiziral avstrijski ÖAMTC, sodelovalo že deset avtomobilskih klubov – osem iz Evrope in dva iz Afrike. Najboljša za volanom 2024 bosta 5. oktobra 2024 sodelovala na mednarodni olimpijadi mladih voznikov, ki jo organizira belgijski avtomobilski klub TCB.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom ozaveščanja o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki zaradi manj vozniških izkušenj sodijo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, ob tem pa so mnogokrat neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi dokazujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Finalisti in finalistke so se soočili s petimi vozniškimi izzivi na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem.

Vaje v finalu Najboljši za volanom 2024

O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti.

  • Vožnja in parkiranje prikolice
  • Vožnja v prometu – simulacija izpitne vožnje
  • Zanašanje, umikanje oviram in varnostna razdalja in natančno parkiranje
  • Slalom z žogo in avto na koleščkih
  • Ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči

Urša Brumec in Bine Frelih sta se pridružila mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje iz minulih let: Ani Menegalija in Maticu Tovorniku (2023), Anji Kren in Urbanu Ostrežu (2022), Neci G. Strniša in Žigi Žgurju (2021), Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017). 

Rezultati finala Najboljši za volanom 2024

Dekleta

  1. Urša Brumec
  2. Jera Gregorc
  3. Laura Volmajer
  4. Suzana Motoh
  5. Ines Velić
  6. Špela Cimerman
  7. Špela Tocko
  8. Timeja Čerenak
  9. Lara Anja Oman
  10. Ema Nemec

Fantje

  1. Bine Frelih
  2. Tilen Lovrek
  3. Borut Zaplatar
  4. Žan Koncilija
  5. Luka Poljanc
  6. Luka Gorjan
  7. Nik Škrbinc
  8. Luka Vrhovnik
  9. Gaj Černigoj
  10. Vid Valenci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji