Spremembe zakona o usposabljanju voznikov začetnikov in izbrisu kazenskih točk

Novice

V veljavo so stopile spremembe Programa dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in Programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo (izbris kazenskih točk).


Po novem bodo morali Program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika opraviti tudi novinci motoristi, ki bodo pridobili vozniško dovoljenje v kategorijah A2 in A oz. motorna kolesa, četudi so že pred tem pridobili drugo vozniško dovoljenje ali opravili za to kategorijo zakonsko predpisan program. Vozniki začetniki bodo lahko program opravljali po preteku 6 mesecev od izdaje vozniškega dovoljenja, pred tem je veljal rok štirih mesecev.

Z 12. januarjem 2017 je začel veljati nov zakon o voznikih, ki prinaša določene spremembe v usposabljanju kandidatov za voznike začetnike in kandidatov na Programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, s čimer naj bi se povečala varnost cestnega prometa.

Za voznike začetnike so najpomembnejše spremembe v času, kdaj lahko opravljajo zakonsko predpisan program, in sicer najmanj šest mesecev od izdaje vozniškega dovoljenja. Po novem vozniki začetniki na upravni enoti ne morejo dodatno podaljšati veljavnosti vozniškega dovoljenja za eno leto, kot so to lahko storili prej.

Prijavite se na dodatno usposabljanje za voznike začetnike na Vranskem

Pozor, novi motoristi!

Do zdaj je veljalo, da voznikom, ki so pridobili vozniško dovoljenje v kategorijah A2 in A, ni bilo treba opravljati Programa, če so imeli pred 31. 8avgustom2010 že pridobljeno drugo kategorijo ali so v vmesnem času opravili Program z osebnim vozilom. Zdaj temu ne bo tako in se bodo morali Programa udeležiti tudi sveži motoristi, ki bodo vozniško dovoljenja pridobili po 12. januarju 2017.

Spremembe tudi v Programu dodatnega usposabljanja za varno vožnje (izbris kazenskih točk)

Spremembe veljajo tudi za kandidate, ki se prostovoljno ali po napotilih prijavijo na Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo (izbris kazenskih točk). Potrdilo, ki ga dobijo po končanem programu, bo po novem veljavno šest mesecev od datuma izdaje, in ne več tri, kot je to veljalo do sedaj. Programa se lahko ponovno udeležijo, ko pretečeta najmanj dve leti, prejšnji zakon pa je omogočal ponovno udeležbo na programu šele po treh letih.

Prijava na Program za izbris kazenskih točk

Ključne besede


vozniki začetniki

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji