Raziskave

Raziskovalno - razvojna skupina AMZS Centra varne vožnje na Vranskem je pričela s svojim delom v letu 2011. Osnovno poslanstvo raziskovalno - razvojnege skupine je raziskovanje psiholoških, socialnih in tehničnih dejavnikov varne vožnje ter širjenje znanja in kulture varne vožnje v slovenskem prostoru.

V okviru tega poslanstva skupina pokriva vrsto raziskovalnih dejavnosti povezanih z obnašanjem in ravnanjem voznikov, kjer se stika svet voznika z vozilom in infrastrukturo. V to spada tudi raziskovanje različnih vidikov vozniške kulture med slovenskimi vozniki, npr. glede pitja alkohola, omejitev hitrosti, tehnične ustreznosti vozil.

V sklopu raziskav izvajamo naslednje aktivnosti:

  • meritve psihofizičnih lastnosti (npr. reakcijskih časov v realnih prometnih situacijah),
  • meritve tehničnih lastnosti vožnje in vozil (npr. izpuhov ogljikovega dioksida),
  • ocenjevanje učinkovitosti programov za kazenske točke in drugih programov za omejevanje prometnih nesreč na nacionalni ravni,
  • ocenjevanje kakovosti programov iz ponudbe AMZS,
  • razvoj metodologije za zajem, spremljanje in analizo populacijskih, statističnih in raziskovalnih podatkov povezanih z obnašanjem v prometu ter
  • ažurno obveščanje strokovne in laične javnosti o problematiki varne vožnje in o rezultatih naših raziskav.


Raziskovalno - razvojna skupina AMZS Centra varne vožnje strokovno in raziskovalno sodeluje tudi z nekaterimi institucijami na mednarodni ravni; med njimi so univerze, inštituti in združenja, ki se v Evropi ukvarjajo z obnašanjem v prometu.

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam

Oglasna sporočila