#Potopis: Tenerife iz najetega avtomobile

Na poti

Generacijsko doživetje


Že pristajanje letala na Tenerifih, otoku bližje Afriki kot Španiji ponudi izjemen pogled na najvišji vrh Španije – vulkan El Teide, ki kot stožec štrli iznad oblakov. Potovanje z najetim avtom je na Tenerifih velik posel, cene najema z rezervacijo prek spleta zelo sprejemljive, cene goriva prav tako. Po tisoč prevoženih kilometrih v petih dneh smo v avtu s sedmimi sedeži tri generacije potnikov (stari starši, starši in otroka) doživeli otok v vsej pristnosti in pestrosti.

Ko otroci pridejo na svoj račun, starejši pa prebudijo otroka v sebi

Poležavanje ob hotelskem bazenu je na Tenerifih, kjer je tudi glavno mesto Kanarskega otočja Santa Cruz, pravi zločin nad nedoživetim. Najboljša pot, da za začetek osrečiš svoje male nadobudneže, je preživeti dan v Loro Parku med plazilci, sesalci, v simulirani ledeni deželi pingvinov in ogromnem morskem akvariju, skozi katerega vodi tunel. Vrhuncev tega doživetja se ne da določiti, je pa predstava kitov ubijalcev, od katerih le ena orka ni bila rojena v ujetništvu, precej razburljiva. Prav tako, če se uspeš srečati iz oči v oči z redkim bengalskim tigrom. Otroške oči bodo v Siam Parku ves dan neumorno begale od enega doživetja do drugega, pri čemer je na marsikateri adrenalinski vožnji omejitev telesne višine otrok (na 110, 125 ali 140 centimetrov), čeprav je otroški pogum precej večji od starševskega.

Gremo na 3.555 metrov? Ni težava, četudi niste v formi

Cesta do vznožja vulkana El Teide vodi od puste južne pokrajine prek z borovim gozdom obdane najvišje ležeče gorske vasice Vilaflor, kjer lahko le vsi člani družine objamejo ogromno deblo 45 metrov visokega 800 let starega bora, do prostrane ‘lunine pokrajine’ na višini 2.356 metrov, kjer je spodnja postaja gondole. V izogib gneči priporočam predhodno rezervacijo gondole in obisk v jutranjem času. Če ste v dobri fizični kondiciji, lahko s posebnim zdravniškim dovoljenjem nadaljujete pot do kraterja – za 600 metrov poti boste porabili približno 40 minut.

Za malce pogumnejše in z dobrim želodcem

Najlepše je na turistično zelo obleganem otoku potovati zjutraj – tudi mimo pečin Log Gigantes, ki se navpično dvigujejo 500 in več metrov nad morjem do gorske vasice Masca, ki naj bi nekoč veljala tudi za pribežališče tihotapcev. Serpentinasta ozka cesta je tu lahko hitro razlog za slabo voljo, če se je treba srečati z nasproti vozečim avtom. Ko se pripeljemo do obale, najdemo kar nekaj ljubkih vasi, ki ob sobotah in nedeljah privabijo na plano domačine s prodajo domačih izdelkov in cvetlic, lokalno vzdušje pa je najbolj doživeto v številnih gostilnicah. Takrat je tudi največ možnosti, da naletiš na ulično glasbo kanarskega melosa in folklore. Nad mesteci severnega dela otoka se strmo vzpenjajo z rastlinjem bogati hribi, vožnja po tamkajšnjih cestah pa nudi nepozabne razglede. Skoraj vsak vodnik po Tenerifih priporoča ogled parka zmajevcev, zimzelenih dreves, med katerimi naj bi bilo najstarejše staro celo tisoč let.

Okrog otoka v manj kot dnevu

Tenerife imajo preko 140 kilometrov avtocest, za katere ni treba plačati cestnine. Pri predvidevanju gneče je bil Googlov zemljevid zanesljiv, le malce pozen pri usmerjanju. Na poti ne smete izpustiti kopanja, bodisi na plažah vulkanskega izvora s črnim peskom, bodisi na precej obleganih plažah juga otoka ali na najbolj znani Playa de Las Teresitas, ki je pravzaprav umetna plaža z nasutim peskom iz saharske puščave, od koder se lepo vidi tudi avditorij – veličastna moderna zgradba, ki malce spominja na opero v avstralskem Sydneyu. Pri nekoliko enolični vožnji proti jugu pa v mestu Candelaria dobite občutek, kdo so bili otoški staroselci ali gvanči, katerih kipi ob baziliki čuvajo otok pred nevarnostmi z morja.

Foto: slikoviti razgledi otoka, ki je bližje Afriki kot Španiji

 

Morda ideja za prvomajske ali celo krompirjeve počitnice?

Mateja Drobnič

Ključne besede


tenerifipotopis

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

35

Priljubljenost članka

35

Shrani

Delite s prijatelji