AMZS motošportno doživetje za otroke

Na poti

Prvi koraki v svet bencinskih športov


 

17. in 18. avgusta je bil AMZS center varne vožnje znova poln sijočih otroških obrazov. Ponovno so se na motošportnem doživetju, ki ga je AMZS priredil od podpori podjetja Akrapovič, namreč zbrali otroci, ki bi radi storili prve korake v motošportu in kartingu. Letos je bilo zanimanje otrok tolikšno, da je otroški motošportni “kamp” potekal dva dni zapored; udeležilo se ga je več kot 50 otrok.

Prvi koraki v športu so za otroke vselej težavni, še zlasti pa to velja za športe, ki dišijo po bencinu. Za razliko od športov, kjer otroci rabijo le športne copate, žogo ali lopar, bencinski športi zahtevajo več vložka; brez ustrezne opreme oziroma motorjev ali kartov se s takšnimi športi pač ne moreš ukvarjati. Dirkalniki, ravnanje z njimi, pa tudi prostorske težave in organizacijski izzivi so za marsikaterega starša, ki se s temi športi ni ukvarjal tudi sam, prevelika ovira, da bi z dirkanjem lahko spoznal svojega otroka – četudi si otrok želi vstopiti v svet dirkalnih motorjev in kartinga. V zadnjih letih je motošport pri nas vse bolj priljubljen, za kar so nedvomno zaslužni uspehi naših vrhunskih bencinskih športnikov, kakršni so na primer Tim Gajser, Matej Žagar in Marko Jerman. S prepoznavnostjo in pojavljanjem v medijih pa raste tudi zanimanje med otroki, ki bi se radi poskusili v hitrosti in spretnosti na dveh ali štirih kolesih.

Prav takšnim otrokom je namenjeno AMZS motošportno doživetje za otroke; v varnem zavetju AMZS centra varne vožnje na Vranskem in ob strokovnem spremstvu motošportnih strokovnjakov so se tudi letos otroci v starosti od 5 do 8 let lahko spoznali s štirimi bencinskimi športi, ki spadajo pod okrilje športne zveze AMZS šport – z motokrosom, trialom, minimotom in kartingom. Vseh štirih športov se namreč lahko lotijo še razmeroma majhni in mladi otroci, saj so zanje na voljo ustrezno prilagojeni dirkalniki, ki se jih ni težko naučiti obvladati.

Letošnje AMZS motošportno doživetje za otroke je potekalo po podobnem urniku kot prejšnja leta: najprej so inštruktorji oziroma trenerji otrokom v učilnici razložili osnove posameznega športa in jih seznanili z varnostno in zaščitno opremo. V štiri skupine razdeljeni otroci so nato odšli na posamezen del športnega poligona v AMZS centru na Vranskem – motokros in trial prizorišči sta bili na delu poligona, ki je namenjen terenski vožnji, minimoto in karting prizorišči sta bili na asfaltnih površinah.

Vsak sodelujoči otrok se je lahko preskusil v vsakem športu; na voljo so imeli ustrezno zaščitno opremo (kombinezone, čelade in ostalo), predvsem pa so jih vodili in usmerjali AMZS strokovnjaki oziroma trenerji za posamezno športno panogo, ki natančno poznajo vse skrivnosti voženj dirkalnikov. Otroci so se znova izkazali z učljivostjo in spretnostjo; mnogi med njimi so prvič sedli na motorno kolo ali v štirikolesni kart, a vsi po vrsti so brez težav osvojili osnove vožnje z njimi – in se pri tem tudi neizmerno zabavali.

Drugi dan motošportnega doživetja je otroke na Vranskem obiskal tudi naš najhitrejši motorist Marko Jerman, ki je pozornim otroškim ušesom povedal, kako je on začel svojo dirkaško kariero, jim predstavil hitrostno dirkanje z motorjem, odgovoril pa je tudi na marsikatero vprašanje nadebudnih mladih dirkačev.

Ob koncu posameznega motošportnega dneva so bili otroci kar malce utrujeni, a polni vtisov, izkušenj – in tudi načrtov za prihodnost. Zagotovo so mnogi med njimi svoje želje povedali tudi staršem, ki so jih popoldne prišli iskat na Vransko; morda pa se med njimi skrivajo bodoči talenti in prvaki slovenskega motokrosa, minimota, triala in kartinga.

Ključne besede


AMZS CVVAMZS športMotošportno doživetje za otroke

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji