Foto delavnica Motorevije, Nikona in Škode za člane AMZS

Na poti

Reportaža: Slika pove več kot tisoč besed


Če velja, da fotografija pove več kot tisoč besed, smo v AMZS centru varne vožnje Vransko v začetku avgusta spisali za celo knjigo vtisov: prva foto delavnica s člani AMZS, Motorevijo, Nikonom in Škodo je minila v odličnem ustvarjalnem vzdušju in postregla z neprecenljivimi foto zgodbami in foto utrinki.

V četrtek 8. avgusta se je v AMZS centru varne vožnje Vransko bliskalo in streljalo: pa ne zaradi poletne nevihte, ki je ob začetku popoldanske foto delavnice oplazila poligon varne vožnje, pač pa zaradi bolj ali manj glasnih bliskavic in zaslonk fotografskih aparatov, odpiranja in zapiranja avtomobilskih vrat ter škripanja pnevmatik. Udeleženci prve avtomobilske foto delavnice - več kot 30 jih bilo - so na Vransko prišli oboroženi s svojimi kamerami, navdušenjem in zavidljivim fotografskim znanjem.

Video: Trije Škodini manekeni in pred objektivi članov AMZS

Če smo pri Motoreviji prvo avtomobilsko foto delavnico pri nas zasnovali kot nekakšno malo šolo ali začetniški tečaj avtomobilske fotografije, so nas odlično opremljeni udeleženci presenetili s svojim entuziazmom in fotografskim znanjem. Fotografija je očitno še vedno ena od najbolj razširjenih prostočasnih dejavnosti in znova se je izkazalo, da zagrizeni hobi fotografi o fotografiji pogosto vedo več kot profesionalci, ki nam je fotografija delovna obveznost in ki neprestano lovimo izdajateljske roke.

Tudi zato predstavnika Motorevije Blaž Poženel in Jure Gregorčič na svojih delavnicah statične avtomobilske fotografije in fotografije za družbena omrežja udeležencev nisva predavala o fotografiji, ampak jim predstavila svoje izkušnje in trike, ki jih uporabljava pri novinarskem in fotoreporterskem delu.

Udeleženci prve avtomobilske foto delavnice - več kot 30 jih bilo - so na Vransko prišli oboroženi s svojimi kamerami, navdušenjem in zavidljivim fotografskim znanjem.

Od besed k dejanjem z najnovejšo opremo v rokah

Nasveti strokovnjaka in najsodobnejša digitalna fotografska oprema 

Precej več poglobljenega fotografskega znanja so udeležencem foto delavnice posredovali fotografski profesionalec Jure Makovec in predstavniki podjetja Nikon Slovenija; Jure Makovec, ki je vodil delavnico dinamične avtomobilske fotografije, je udeležencem foto delavnice izdal številne sicer skrbno varovane skrivnosti športne in dirkaške fotografije, predstavniki Nikona pa so znali pojasniti še tako zapleteno tehnično skrivnost sodobne digitalne fotografske opreme. Nikon Slovenija je na dolgo razstavno mizo pripeljal najboljše, kar ponuja ta japonski in svetovni fotografski velikan: prav vsak udeleženec je lahko preskusil vse razstavljene kamere in objektive. Več najboljše fotografske opreme na enem mestu lahko vidimo le še na specializiranih fotografskih razstavah.

Udeleženci foto delavnice so v objektiv lovili tri Škodine avtomobile: karoqa, kodiaqa in novo scalo. Karoq in kodiaq sta pozirala parkirana, scala pa je celotno popoldan pridno nabirala kilometre, cvilila s pnevmatikami in skušala ubežati objektivom fotografov.

Kaj je nastalo na prvi AMZS foto delavnici, lahko vidite v spodnji fotogaleriji. 

 

Hvala vsem udeležencem delavnice, Nikonu in Škodi!

Domišljija, natančnost in gibanje
Najboljše fotografije foto delavnice

Ocenjevanje fotografij je težko, naporno in nehvaležno delo; fotografije se ne da izmeriti ali fizikalno ovrednotiti, zato je vsako izbiranje najboljše fotografije vselej stvar osebnega okusa in pogleda. Za tokratni izbor najboljših treh fotografij foto delavnice - vsak udeleženec je lahko poslal le eno - smo vsak s svojim okusom in pogledom “krivi” Jure Gregorčič in Blaž Poženel kot predstavnika Motorevije ter Jure Makovec, Andrej Korenč in Tomo Vrešak kot predstavniki podjetja Nikon Slovenija: s točkovanjem smo izbrali najboljše tri fotografije.
Najbolj nas je prepričala domišljena fotografija Jana Drenika, ki je izkoristil lužo pred avtom, fotografijo postavil na glavo in poskrbel, da smo si lomili vratove in prevračali zaslon računalnika.

 

Fotografija za drugo mesto avtorja Jureta Zagoranskega je ujela škodo scalo natanko v izmuzljivem trenutku drsenja.

 

Tretjeuvrščena fotografija Milana Lipnika pa je učinkovito zamrznila avto v gibanju in premaknila sicer nepremično ozadje.


Najlepše je sicer tekmovati za čast, a tri najboljše fotografije naše foto delavnice smo tudi nagradili: Jan Drenik bo konec tedna preživel za volanom sveže prenovljene škode superb, Jure Zagoranski bo svojo fotografsko opremo pospravil v nov Nikonov fotografski nahrbtnik, Milan Lipnik pa bo dobil Nikonov fotografski paket presenečenja. Vsem trem iskreno čestitamo!

Ključne besede


AMZS članstvoŠkodaAMZS Center varne vožnje VranskoNikon

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji