#VIDEO: Terenska dogodivščina z mitsubishijem L200 za člane AMZS

Na poti

Reportaža: blato, prah in nasmejani obrazi


Kdor ima rad avtomobile, tehniko in vozniške izzive, pa se ni prijavil na terenski izziv z Mitsubishijevim L200, mu je lahko neizmerno žal: v soboto 14. septembra so se člani AMZS, ki so se udeležili terenske dogodivščine z Mitsubishijevim L200 na motokros progi Cukrca v Šentvidu pri Stični, preskusili v terenskih vozniških veščinah, doživeli adrenalinsko vožnjo z mojstrom terenske vožnje in preživeli zanimiv, zabaven ter vozniških izzivov poln avtomobilski športni dan.

Kako malo je treba, da se vozniškim navdušencem nariše nasmeh na obraz: malo blata in prahu, zmogljiv terenski avto in nekaj časa za volanom terenskega avtomobila. V resnici je organizacija druženja članov AMZS z Mitsubishijevim novim pick-upom L200 zahtevala veliko truda in časa, a na sončno soboto sredi septembra se je v Šentvidu pri Stični poklopilo vse: vreme, odlično pripravljena proga za motokros, navdušenje udeležencev in zmogljivosti robustnega mitsubishija L200.

Vse bolj priljubljeni cestni terenci in križanci s cest in brezpotij vztrajno izpodrivajo čistokrvne, klene terenske avtomobile: njihovo nekoč pomembno vlogo mobilnosti na brezpotjih in odročnih krajih pa so prevzeli pick-upi. Samo ti še znajo ponuditi trpežno, robustno in zanesljivo tehniko, ki ne odpove na prvi udarni jami, kamnitem kolovozu ali v malo globljem blatu. A pick-upi so v zadnjih letih postali tudi avtomobili za pustolovski življenjski stil, zato že dolgo niso več zgolj robati in čvrsti delovni stroji, pač pa udobni osebni avtomobili s privlačnimi oblikami karoserije, udobno ter prostorno notranjostjo in širokim naborom najsodobnejših varnostnih sistemov.
Tudi Mitsubishijev L200 je ob nedavni temeljiti prenovi naredil še korak bližje avtomobilski civilizaciji, a ne na račun terenskih ali tovornih zmogljivosti; še vedno ima nosilnost več kot tono in še vedno se s štirikolesnim pogonom ter prožnim dizelskim motorjem lahko spopade tudi z najbolj grobim terenom pod kolesi.

V Šentvidu pri Stični poklopilo vse: vreme, odlično pripravljena proga za motokros, navdušenje udeležencev in zmogljivosti robustnega mitsubishija L200.

Pester vozniški dan

Vse to so lahko preskusili tudi udeleženci naše terenske dogodivščine, saj smo jim pripravili pester program: za volanom novega L200 so se podali na makadamske ceste v okolici motokros steze v Šentvidu pri Stični, se v družbi izkušenih AMZS inštruktorjev terenske vožnje spopadli s klanci, nakloni in blatom motokros proge, si od blizu ogledali terensko bivalno prikolico novomeškega podjetja TPV in se spoznali z delom ter opremo gasilcev, gorskih reševalcev in predstavnikov Zavoda Reševalni pas.

Izziv motokros proge

V Sloveniji se je danes težko na varen, ekološki in zakonit način dotakniti fizikalnih meja pri vožnji terenskega avtomobila, zato smo za tokratni preskus izbrali motokros progo Cukrca blizu Šentvida pri Stični. Upravlja jo avto-moto društvo Šentvid pri Stični, ki se je z veseljem odzvalo na našo idejo: temeljito so pripravili progo in poskrbeli za ustrezen prostor za našo dogodivščino. V treh mitsubishijih L200, ki smo jih pred dogodkom obuli v zimske pnevmatike z dovolj globokim profilom tudi za blatne odseke, so se lahko preskusili prav vsi udeleženci - najprej seveda kot sopotniki treh inštruktorjev AMZS - Janeza Marolta, Andreja Rusa in Jureta Gregorčiča -, nato pa tudi za volanom. Marsikateri od udeležencev se je prvič za volanom kakšnega avtomobila spopadel s tako strmimi vzponi, spusti, prevoji, previsi in blatom, zato so udeleženci iz avtov izstopali s širokimi nasmehi na obrazu. Niso namreč preskušali le fizikalnih meja, ampak so lahko spoznali tudi, kako je napredovala tehnika za pomoč voznikom: vsi mitsubishiji so namreč opremljeni s sistemom za nadzorovan spust po strminah in s kamero, ko vozniku pomaga videti prek strmega prevoja, ko je nos avtomobila uperjen proti nebu.

Ni važno, kaj je pod kolesi

Drug del dogodivščine, pri katerem smo se zapeljali po makadamskih cestah v okolici proge, morda ni bila tako adrenalinski kot terenska vožnja po motokros progi, je pa udeležencem natančno odkril prednosti pick-upov pred običajnimi avtomobili ali cestnimi terenci: ne glede na razdrapanost ceste pod kolesi mitsubishi L200 vzorno sledi voznikovim ukazom, ob robustno zasnovanima podvozju in vzmetenju pa se ni treba bati, da bi kakšen ostrejši kamen poškodoval karoserijo ali dno avtomobila.

V Sloveniji se je danes težko na varen, ekološki in zakonit način dotakniti fizikalnih meja pri vožnji terenskega avtomobila, zato smo za tokratni preskus izbrali motokros progo Cukrca blizu Šentvida pri Stični.

Svet poklicnih uporabnikov

Ko udeleženci terenske dogodivščine niso vrteli volanskega obroča, so lahko od blizu videli in spoznavali opremo gasilskega dostavnika, ki so ga v Šentvid pri Stični pripeljali gasilci prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec in si od blizu ogledali tudi Mitsubishijev avto zavoda Ustvarimo reševalni pas, ki si z opozarjanjem udele­žencev v prometu prizadeva, da vozniki ob zastojih na avtocestah ustvarijo reševalni pas in omogočijo reševalnim službam ne­moten dostop do mesta nesreče.

Na motokros progo Cukrca smo pripeljali tudi terensko šotorsko prikolico camper slovenskega izdelovalca TPV (in o kateri smo več napisali v prejšnji številki Motorevije, ki smo jo seveda pripeli na vlečno kljuko mitsubishija L200: pustolovski par L200 in TPV camper je marsikomu vzbudil skomine po avanturističnem preživljanju prostega časa in po počitnicah v divjini, onstran utečenih turističnih poti in daleč stran od turistične gneče na cestah.

Za konec še adrenalinski izziv

Na koncu smo udeležencem terenske dogodivščine pripravili še adrenalinski izziv: prisedli so lahko v mitsubishi L200, ki ga je naš inštruktor in poznavalec terenske vožnje Janez Marolt s polnim plinom in v dirkaškem tempu pognal prek strmin, prevojev, previsov in skokov proge za motokros dirkalnike. Nič čudnega, da so člani AMZS, ki so se prijavili na tokratno dogodivščino, spraševali, kdaj bomo pripravili naslednjo …

Foto: terenska dogodivščina

 

Ključne besede


terenska vozilaAMZS članstvoterenska vožnjaštirikolesni pogonMitsubishiMitsubishi L200

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji