Hibridni izlet: Hoja po robu Slovenije

Na poti

Pozabljena Čičarija - zanimiva pokrajina na jugozahodu Slovenije


V Sloveniji je kar nekaj pokrajin, ki bi se lahko potegovale za naslov najbolj odmaknjene ali najbolj odročne, med njimi je tudi Čičarija. A Čičarija v resnici ni tako odmaknjena ali odročna kot pozabljena - kar se nam je zdel dovolj dober razlog, da jo obiščemo na našem hibridnem izletu.

Čičarija je pokrajina na jugozahodu Slovenije, ki v večjem delu sega v severni del hrvaške Istre, na slovenskih tleh pa jo sestavlja le nekaj zaselkov, a zato več lepih gozdov, kraških travnikov in pašnikov ter kopičastih vrhov Slavniškega pogorja, med katerimi je najbolj znan in obiskan zagotovo Slavnik.

Na begu

Zakaj se ta pokrajina imenuje Čičarija? Zaradi njenih avtohtonih prebivalcev Čičev, ki naj bi pred 500 leti na begu pred Turki iz Dalmacije naselili to lepo, a menda ne prav rodovitno pokrajino. Menda imajo Čiči, ki so se v preteklosti ukvarjali z oglarstvom, kuhanjem brinovca, pašo ovc in koz, svojo govorico in značaj, a vam tega ne moremo potrditi, saj nismo srečali veliko domačinov - glede na številne zapuščene hiše v vaseh Poljane in Golac pravih Čičev v teh krajih očitno ni več veliko …

Čičarija, zanimiva in skrivnostna pokrajina na južnem robu Slovenije, si zasluži obisk

Foto: Daleč, a tako blizu

 

Pot v Čičarijo ni ne dolga, ne zapletena; kdor pogosto potuje na Hrvaško prek mejnega prehoda Starod ve, da si na cesti od Kozine proti Podgradu in Starodu sledijo vasi Tublje pri Hrpeljah, Materija, Markovščina, Gradišče pri Materiji in Obrov. No, če želimo v Čičarijo, moramo v Obrovu z glavne ceste zaviti desno proti vasi Golac. Po slabih petih kilometrih se že pripeljemo v Golac, nekakšno središče Čičarije z nekaj ducatov hiš, od katerih jih je nekaj na pol porušenih. Na pol ohranjena kamnita pročelja in zapuščena kmečka dvorišča imajo svoj čar; kdor išče mir, tišino in morda zanimive motive za fotografiranje, bo vsekakor užival. Kakšnega živahnega vaškega utripa pa v Golcu nismo opazili. Srečali smo skupino avanturistov na terenskih štirikolesnikih in videli nekaj parkiranih avtomobilov na dvorišču Dobre hiše zdravja, edinega pravega ponudnika turističnih storitev na tem koncu. V Dobri hiši zdravja je obiskovalcem na voljo nekaj sob in apartma, poleg domače kulinarike pa svojim gostom ponujajo tudi diagnostične zdravniške preglede. Obiskovalcev bodo veseli tudi na Cepčevi obnovljeni domačiji, kjer obiskovalcem ponujajo domače jedi in nekaj sob za prenočevanje.

Peš ali s kolesom

Golac je odlično izhodišče za pohodniške ali kolesarske izlete po Čičariji. Poti po neokrnjeni naravi ne zmanjka; če se zapeljete do zaselka Zagrad in tam pustite avto, se lahko krožno povzpnete na Ostrič, Medvižico, Razsušico ali Malo Plešivico, kopaste hribe, ki se vzpenjajo približno 1000 metrov nad morjem. Do Slavnika, najbolj znanega primorskega tisočaka, ki spada v isti gorski hrbet, je lažje priti iz drugih izhodišč, ki niso v Čičariji.
Ker na naš hibridni izlet nismo vzeli koles, vam ne moremo opisati kolesarskih tur po Čičariji, a po zapisih na nekaterih kolesarskih blogih Čičarija ponuja zanimive izlete tudi za kolesarje. Mi se z avtom in brez podrobnih zemljevidov nismo upali zapeljati po številnih gozdnih cestah, ki se nadaljujejo tam, kjer zmanjka asfalta, a sodeč po zemljevidu Čičarija ponuja veliko kilometrov gozdnih cest oziroma kolesarskih poti. Vsekakor pred kolesarskim izletom velja o poteh povprašati domačine, se opremiti z zalogo hrane in vode ter pozorno spremljati svoj položaj, sicer se boste hitro znašli na hrvaškem ozemlju. Na Google Maps se ne gre zanašati, saj stran z glavne ceste pametni mobilniki zaman iščejo mobilni signal za prenos podatkov.

Kamen na kamen

Mi smo se iz Golca odpeljali nazaj proti Obrovu in po nekaj kilometrih zavili na ozko cesto, ki nas skozi borov gozd pripelje do Poljan pri Podgradu, druge od treh vasi v Čičariji. Za razliko od vasi Golac, kjer je opaziti vsaj nekaj dogajanja, Poljane delujejo še bolj tiho in mirno, že kar malo skrivnostno. Tudi tu so od številnih hiš ostale samo še kamnite ruševine nekdanjih domačij. Poznavalci tega dela Slovenije sicer povedo, da se življenje počasi vrača v te kraje, a Poljane se zdijo še bolj odmaknjene od sveta.

Daleč, a vseeno blizu

Čičarija, zanimiva in skrivnostna pokrajina na južnem robu Slovenije, si zasluži obisk. Čeprav se zdi, da je daleč od oči in s tem daleč od srca, je v resnici blizu in lahko dostopna. V Čičariji ni turizma, zato pa obiskovalci najdejo spokojnost, mir in prelepo naravo, za katero si velja vzeti čas: kdo pa pravi, da moramo za dobro počutje obiskati hotel ali gostilno?

Ključne besede


Toyotahibridni pogonhibridtoyota RAV4hibridni izlet

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

141

Priljubljenost članka

141

Shrani

Delite s prijatelji