Priznanja najboljšim!

Avto-moto, Šport

Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2016


 

Najboljši slovenski moto športniki in kartisti so že po tradiciji tekmovalno sezono zaokrožili s podelitvijo priznanj najboljšim in razglasitvijo moto športnika leta. Tokrat seveda ni bilo nobenega dvoma, kdo bo postal moto športnik leta, saj je Tim Gajser z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka v motokrosu v elitnem razredu MXGP povsem zasenčil vse tekmece, pa čeprav so nekateri med njimi tudi dosegli zelo dobre rezultate.

Prireditev je bila tudi tokrat v ljubljanski Festivalni dvorani, navzočnost predsednika vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja in predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca pa je naznanila, da moto šport in karting vendarle ne sodita na obrobje slovenske družine športov.

V uvodnem nagovoru se je predsednik AMZS Anton Breznik na kratko ozrl na letošnjo tekmovalno sezono, ki jo je označil za leto športnih presežkov. Poudaril je, da naložba v šport ni strošek in da se tega AMZS dobro zaveda, zato tudi podpira vse panoge moto športa in karting. Športnikom je čestital za njihove dosežke, športnim funkcionarjem in delavcem pa se je zahvalil za njihov prispevek pri pripravi športnikov in tekmovanj ter izrazil prepričanje, da nas tudi v prihodnjem letu čaka nepozabna tekmovalna sezona.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je svoj nagovor izkoristil za prošnjo predsedniku vlade, naj vlada prepozna vrednost slovenskega športa tudi z ustreznim financiranjem.

Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar je v svojem nagovoru dejal, da se vlada zaveda pomena slovenskega športa in ga bo še naprej tudi podpirala. “Volje, da se športnikom zagotovi ustrezne razmere, je dovolj, denarja pa ni nikoli toliko, kot bi ga želeli,” je poudaril in dodal, da mora vlada misliti tudi na vse druge dejavnosti kot sta na primer kultura in šolstvo. Zahvalil se je športnikom za njihov prispevek k povezovanju slovenske družbe in poudaril, da nam primanjkuje optimizma, pa čeprav imamo v Sloveniji veliko uspešnih zgodb, a mnoge med njimi ne najdejo poti v širšo javnost. Cerar je izrekel posebne čestitke Timu Gajserju za njegove dosežke v letošnjem letu, čestital je tudi vsem drugim nagrajencem, pa tudi njihovim trenerjem, športnim funkcionarjem in delavcem.

Osrednji del prireditve, ki jo je s pevskim nastopom popestrila Nuša Derenda, s plesnima točkama pa plesalke skupine Buba, je bila podelitev priznanj najboljšim v posameznih panogah moto športa: hitrostnem in starodobnem motociklizmu, tekmovanjema v minimotu in s skuterji, pa v supermotu, cross countryju, enduru, trialu, speedwayu, motokrosu in v kartingu. Podeljevalci priznanj so bili Urban Demšar, Alojz Pavlič, Beno Štern, Silvin Vesenjak, Jaka Jakupovič, Janko Šemrov in Bernard Urbanija.

Razglasili so tudi najboljše slovenske voznike v posameznih panogah, priznanja pa sta podelila podpredsednika AMZS šport Jožef Žunkovič in Janez Tomažič. Za najboljšega cestnohitrostnega dirkača so razglasili Marka Jermana, za najboljšega speedwayista Mateja Žagarja, za najboljšega voznika endura in cross countryja Davida Tepuša, za najboljšega voznika supermota Marka Ukoto, za najboljšega starodobnega motociklista Tomaža Jesenka, za najboljšega voznika triala Severina Sajevca, za najboljšega motokrosista Tima Gajserja in za najboljšo kartistko Katjo Pivk.

Priznanja za najboljšo izvedbo dirk so dobili: v motokrosu AMD Brežice, v cestnohitrostnem motociklizmu ŠKD Gas Vrtejba, v speedwayu ST Lendava, v starodobnem motociklizmu KLSVMD Hrast Tržišče, v kartingu pa AKK Sportstil.

Priznanja so dobili tudi prireditelji mednarodnih dirk v Sloveniji: v speedwayu AMD Krško in AMTK Ljubljana, v motokrosu pa AMD Brežice in AMD Orehova vas.

Priznanje za uspešno sodelovanje pri izvedbi skupnih tekmovanj je AMZS podelila HMS (Hrvaški motociklistični zvezi), prevzel pa ga je njen predsednik Ivan Lafter.

Najboljšim slovenskim moto športnikom so podelili posebna priznanja za njihove uspehe v mednarodnih tekmovanjih. Anton Breznik je priznanja podelil vozniku CHD Marku Jermanu, motokrosistom Timu Gajserju, Janu Pancarju, Theu Urbasu in Jaki Završanu, speedwayistu Mateju Žagarju in vozniku endura Davidu Tepušu. Njihove dosežke smo objavili v prejšnji številki Motorevije.

Tudi letos so podelili kristalne čelade voznikom, ki so osvojili pet naslovov državnega prvaka. Prejeli so jih motokrosist Jan Pancar, voznik starodobnega motociklizma Igor Lisec – oba sta prejela prvi kristalni čeladi in speedwayist Matej Žagar, ki je prejel že tretjo kristalno čelado, saj je letos osvojil že 15. naslov državnega prvaka.

Priznanje za pomemben prispevek k slovenskemu moto športu je Strokovni svet za moto šport in karting namenil Janezu Pintarju, znanemu nekdanjemu cestno hitrostnemu motociklistu, ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja dosegel številne uspehe na domačih in mednarodnih dirkah, med katerimi je bil vrhunec uspešno nastopanje na dirkah za svetovno prvenstvo. Janez Pintar je tudi po koncu tekmovalne poti ostal v motošportu: najprej je kot športni funkcionar sodeloval pri izvedbi različnih tekmovanj, pozneje pa kot predsednik komisije za cestno hitrostni motociklizem AMZS šport – njen predsednik je 59-letni Janez Pintar tudi še sedaj.

Vrhunec prireditve, ki jo je vodila Nada Pavšin, je bila razglasitev najboljšega moto športnika Slovenije v letu 2016. Priznanje za mladega moto športnika leta je prejel Jan Pancar, član AMD Šentvid pri Stični, ki je osvojil šesto mesto na svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu do 125 kubikov. Jan je povedal, da ima jasno zastavljene visoke cilje: poseči čim višje. Dobro se zaveda, da pot do takšnih dosežkov ni enostavna, saj pridejo tudi slabi trenutki. “Najtežje je, ko imaš slab dan, slabo dirko, a tudi tedaj moraš misliti na prihodnosti in dvigniti glavo.”

O tem, kdo bo dobil priznanje za najboljšega moto športnika leta, ni bilo nobenega dvoma. Tim Gajser je v uvodni sezoni svojega nastopanja v elitnem razredu svetovnega prvenstva v motokrosu prepričljivo osvojil naslov svetovnega prvaka. Na 18 dirkah je 16 krat stal na zmagovalnem odru za najboljše tri, od tega sedemkrat na najvišji stopnici za zmagovalca.

Priznanje sta mu podelila dr. Miro Cerar in Anton Breznik. V svojem nagovoru je Gajser najprej čestital vsem prejemnikom nagrad, nato pa dejal: “Vsi športniki sanjamo o takšni sezoni, za uresničitev teh sanj trdo treniramo in najlepše je, ko se sanje uresničijo. Treba je trdo delati, nikoli obupati, kajti za oblaki vselej pride sonce. Vem, da bo težko ponoviti takšne dosežke, a tudi naprej bom ob očetovi pomoči trdo delal.”

Po uradnem delu prireditve so se udeleženci prireditvi srečali še na neuradnem delu, kjer je bilo dovolj priložnosti za takšne in drugačne pogovore.

Ključne besede


AMZS športAMZS Športnik letaPodelitevNajboljši športniki

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji