Ob jubileju slavje peugeota 3008!

Avto-moto

Izbor Slovenski avto leta 2017


 
V jubilejnem, 25. izboru Slovenski avto leta, tokrat z letnico 2017, je zmagal peugeot 3008. Prvič v izboru Slovenski avto leta se je zgodilo, da je zmagal cestni terenec oziroma križanec. Na drugo mesto se je uvrstila alfa romeo giulia, tretji je bil VW tiguan, četri renault megane, peti pa kia sportage.

Tudi jubilejni izbor je potekal po že ustaljenih pravilih. V prvem delu so bralci, poslušalci in gledalci sedmih medijskih hiš, ki so organizirale izbor izmed novih avtomobilov, ki so v lanskem letu zapeljali na slovenski trg in jih je bilo do 30. novembra registriranih najmanj 25, s svojimi glasovi izbrali pet finalistov. Glasovalci so poslali 36.633 veljavnih glasovnic, največ glasov pa je dobil peugeot 3008. Največ glasov je dobil v absolutnem seštevku, prav tako pa tudi v seštevku točk po znanem točkovnem sistemu: 6 točk za prvo mesto v posamezni redakciji, 4 točke za drugo, 3 za tretje, dve za četrto in eno za peto mesto. Drugo mesto je v glasovanju bralcev, poslušalcev in gledalcev osvojila alfa giulia s 30 točkami, tretji je bil VW tiguan s 23 točkami, četrti renault megane s 17 točkami, peti pa kia sportage s sedmimi točkami. Šesto mesto je osvojil renault talisman z eno točko.

Glasovanje bralcev Motorevije

Bralci Motorevije ste nam poslali 3235 glasovnic, od tega 1660 po pošti, 1575 pa je bilo elektronskih glasovnic. Največ glasov (578) je dobila alfa giulia, na drugo mesto se je uvrstil VW tiguan s 402 glasovi, peugeot 3008 na tretjem mestu je dobil 325 glasov, renault megane na četrtem 248 glasov, kia sportage na petem mestu pa je dobil 175 glasov.

Pet finalistov

Na osnovi glasovanja bralcev, poslušalcev in gledalcev smo dobili pet finalistov, ki so že dobili prve točke za končni seštevek. V najboljšem položaju je bil peugeot 3008 s šestimi točkami pred alfo giulio s štirimi, VW tiguan je imel tri točke, renault megane dve in kia sportage eno. Takšen izbor je pomenil, da so se v finale uvrstili kar trije cestni terenci, ki so tudi pri kupcih vse bolj priljubljeni.

Finale na Gospodarskem razstavišču

Finale izbora je tokrat potekal v veliki, A dvorani ljubljanskega Gospodarskega razstavišča pred kamerami TV oddaje Avtomobilnost. V dvorani ni bilo samo pet finalistov izbora Slovenski avto leta 2017, temveč, kot se za jubilej spodobi, tudi vseh 24 dosedanjih zmagovalcev izbora Slovenski avto leta: od prvega BMW serija 3 coupe do opla astre, ki je zmagala lani.

Devet točk naskoka za peugeot 3008

V glasovanju avtomobilskih novinarjev sodelujočih medijskih hiš so peugeotu 3008 v štirih namenili prvo mesto, v dveh drugo, v eni pa četrto. Peugeot 3008 je tako zbral 40 točk in prepričljivo zmagal. Na drugo mesto se je uvrstila alfa giulia z 31 točkami, ki jih je dobila za dve prvi, tri druga, eno četrto in eno peto mesto.

Na tretje mesto se je s 26 točkami uvrstil VW tiguan, ki je dobil eno prvo, pet tretjih in eno četrto mesto. Četrto mesto je osvojil renault megane, ki je osvojil 19 točk, peto mesto pa je osvojil kia sportage z 12 točkami.

Peugeot je tako postal sedma znamka, ki je s svojim avtom drugič zmagala v izboru Slovenski avto leta. Prvič je Peugeot zmagal z modelom 307 leta 2002.

Glasovanje Motorevije

V uredništvu Motorevije smo na prvo mesto (tudi) uvrstili peugeot 3008. Še posebej nas je prepričal s prilagodljivim voznikovim okoljem, pa tudi s svojo zasnovo višje postavljenega avta, ki gre v korak s pričakovanji vse večjega števila kupcev. Na drugo mesto smo uvrstili alfo giulio zaradi njenih odličnih voznih lastnosti, na tretje renault megane, ki je na voljo v treh karoserijskih različicah in je cenovno najbolj dostopen slovenskim kupcem. VW tiguan je zelo prepričljiv avto s preverjeno tehniko, a svojo prepričljivost tudi zna zaračunati. Zelo podobno velja za kio sportage, ki v (zelo) dobro opremljeni različici tudi zna ovrednotiti svoje dobre lastnosti.

Podelitev nagrade zmagovalcu

Ker je finale potekal pred TV kamerami brez prisotnosti gledalcev, smo predstavnikom družbe P Automobil Import, ki pri nas zastopa Peugeot, priznanje za zmagovalni avto podelili dan po razglasitvi rezultatov v Peugeotovem prodajnem salonu Avtohiše Vič v Ljubljani. Jožko Tomšič, direktor družbe P Automobil Import in Adam Kavšek, vodja znamke Peugeot v Sloveniji, sta prejela prehodno skulpturo Slovenski avto leta, manjšo skulpturo v trajno last in diplomo. Diplome so prejeli tudi predstavniki družb, ki zastopajo ostale štiri finaliste.

Nagrade za glasovalce: kako je odločil žreb?

Vsi, ki so glasovali v skladu s pravili s papirnatimi glasovnicami ali z elektronsko glasovnico, so sodelovali v nagradnem žrebanju za tri nagrade. Tretjo nagrado: štiri pnevmatike znamke Nokian Tyres je izžrebal Aleš Okorn, predstavnika zastopnika Nokian, drugo nagrado: navigator s kamero Garmin DriveAssist 50 je izžrebal Jure Mohorič iz družbe Garmin Slovenija, prvo nagrado: Petrol klub kartico z dobroimetjem 1500 evrov pa je izžrebal Davorin Smodiš (na sliki desno) iz Petrola.

Takole so izžrebali:

1. nagrado Petrol klub kartico z dobroimetjem 1500 evrov bo prejela: Karmen Jereb, Usnjarska 5, 1360 Vrhnika,

2. nagrado Garminov navigator s kamero Garmin DriveAssist 50 bo prejela: Zdenka Bobovec, Kidričeva 3, 9220 Lendava

3. nagrado štiri pnevmatike Nokian Tyres bo prejel: Anton Mlakar, Dergomaška ul. 75, 1000 Ljubljana

Ključne besede


Slovenski avto letaIzborPeugeot3008Slovenski avto leta 2017

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji