Če boste pihali 0,0, boste nagrajeni

Novice

V času martinovanj bodo policisti poostreno nadzirali voznike. Ozaveščevalna akcija Slovenija piha 0,0 bo potekala do 10. novembra in se nato nadaljevala še v veselem decembru. Vzorni vozniki si lahko "pripihajo" nagrado.


Pred nami je praznik novega vina - martinovo, ki ga mnogi praznujejo ob alkoholnih pijačah. Pred martinovim vikendom, med 4. in 10. novembrom, bodo zato policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, v času ozaveščevalne akcije Slovenija piha 0,0 pa bodo vozniki, ki bodo napihali 0,0, prejeli letak, s katerim si bodo lahko na spletni strani www.nulanula.si prislužili brezplačni vstopnici za koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem Tokcem iz skupine Dan D in Neisho, ki bo v ljubljanskem Kinu Šiška 15. januarja 2020.

Namen akcije, ki jo tudi letos organizira Ministrstvo za zdravje, pri njej pa poleg AMZS sodelujejo še Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, pristojne inšpekcijske službe, nevladne organizacije ter poteka ob medijski podpori Vala 202, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah. Še posebej veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, se zgodi med prazniki, zato bo akcija potekala tudi v veselem decembru - od 2. do 20. decembra.

Svetovna zdravstvena organizacija uvršča tvegano in škodljivo pitje alkohola med najpomembnejše dejavnike tveganja za breme bolezni in prezgodnjo umrljivost ter povezuje škodljivo pitje alkohola že z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami. Jed drugim povzroča slabo počutje, poslabšanje zdravja, težave v odnosih, v družini in na delovnem mestu, povezan je z nasiljem, povzroča težave v duševnem zdravju, povezan je s kriminalom in prometnimi nesrečami ...

V času martinovanj, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti prvega dela akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi. Policisti bodo med vozniki preverjali, ali vozijo pod vplivom alkohola, v okviru svojih pristojnosti bodo na terenu tudi zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji.

Tudi Javna agencija RS za varnost prometa bo med akcijo izvajala številne aktivnosti na terenu v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in z nevladnimi organizacijami. Razdelili bodo 1500 plakatov ter 20.000 zloženk. Agencija je občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu zagotovila tudi 3000 alkotestov za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in restavracijah.

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Naj Slovenija piha 0,0!

Nazaj