Odprta avtocesta Bosanska Gradiška - Mahovljani (Banja Luka)

Novice

Konec novembra so v BiH odprli 26 kilometrski avtocestni odsek, ki poteka od Bosanske Gradiške do Banja Luke oz. bolj natančno do kraja Mahovljani. Vendar pa vsa dela še niso dokončana, saj bodo do maja 2012 dogradili še zaključek avtoceste t.i. mahovljansko pentljo v dolžini 1,8 kilometra, ki bo povezala nov odsek z že obstoječim na relaciji Mahovljani – Glamočani.

Tako bo avtocesta dolga skorajda 34 kilometrov. Po dokončanju avtoceste naj bi na pričeli tudi s pobiranjem cestnine, vendar zaenkrat cene še niso znane.

Kljub odprtju novega avtocestnega odseka pa bodo zastoji še vedno nastajali odseku pri na mostu čez reko Savo, ki je hkrati tudi meja med BiH in Hrvaško. Na tem delu je že zgrajen 3,5 kilometrski odsek od izvoza Čatrnja do reke Save, ki pa bo do izgradnje novega mostu ostal zaprt.

Po zadnjih planih naj bi v kratkem dokončali meddržavne dogovore o izgradnji, ki naj bi bila zaključena do sredine leta 2014. Do takrat naj bi bila tudi že dokončana 72 kilometrov dolga avtocesta na relaciji Banja Luka - Doboj, ki naj bi jo pričeli graditi spomladi 2012.

Nazaj