SW - Žagar z zmago proti petnajstemu naslovu

Krško je na velikonočno nedeljo tradicionalno gostilo uvodno dirko letošnje speedway sezone na naših tleh.


Prvo od petih dirk skupnega članskega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške je sicer po pričakovanjih dobil Matej Žagar, kakih 2000 gledalcev, ki je dodobra napolnilo stadion Matije Gubca, pa je videlo zmago šestega voznika sveta šele po tretjem startu finalne vožnje. Drugo mesto je tako pripadlo Madžarju Jozsefu Tabaki, tretje Hrvatu Jurici Pavlicu, četrto pa domačinu Denisu Štojsu.

Prvi dvoboj glavnih rivalov, Žagarja in Pavlica, ki se že več let borita za primat v tem prvenstvu, se je zapletel že takoj v startnem zavoju, ko je Hrvat po kontaktu z Žagarjem pristal v ograji. V ponovljenem startu je bil Žagar boljši, a po zmago člana AMTK Ljubljana, oba petelina še nista mogla iz svoje kože niti po zamahu finišerjeve zastavice. K sreči pa je ostalo vse le pri prerivanju pred vhodom v bokse in nekaj težkimi besedami po tem.

Vse skupaj se je nato nadaljevalo šele v finalni vožnji, v katero se je ob Žagarju in Pavlicu uvrstil še krški veteran Denis Štojs, zaradi slabšega izkupička posamičnih mest pa to ni uspelo še tretjemu Slovencu Žigi Kovačiču. Ob enakem številu točk v rednem delu dirke je bil tako za las boljši od njega Madžar Jozsef Tabaka, ki je z dobrimi vožnjami dokazal, da je bila poteza z madžarskimi gosti v našem prvenstvu pravilna.

Po prvem startu sta Pavlic in Žagar zapeljala proti zunanjemu robu prvega zavoja, po prerivanju s komolci in kolenom pa je bil Žagar le hitrejši in do vstopa v zadnji krog si je privozil že lepo prednost. Padec Štojsa, ki je vozil na četrtem mestu pa je bil kriv za prekinitev finala in pred gledalci je bila nova drama. Žagar je odlično potegnil iz starta in se postavil na notranji rob povsem pred Pavlica. Ta se mu ni mogel izogniti in s prednjim kolesom je dobesedno splezal čez Žagarjevo zadnjo pnevmatiko, ob tem pa utrpel grd padec in tudi diskvalifikacijo v finalu. Hrvat jo je k sreči odnesel brez poškodb, očitno pa je bil toliko pretresen in tudi jezen, da se ni pojavil niti na podelitvi pokalov po dirki. V tretje je Žagar namreč le pospravil pod streho prvo letošnjo zmago in tako tudi na najboljši možen način preizkusil oval v Krškem, ki bo 30. aprila gostil uvod v letošnjo Speedway Grand Prix serijo in prav dirka za VN Slovenije bo prvi pravi pokazatelj forme letošnje najboljše svetovne petnajsterice.

Omeniti velja tudi mladega Ljubljančana Nicka Škorjo, ki bi ob boljših startih lahko zbral še precej več kot devet točk (7. mesto) in pa Matica Ivačiča, člana domačega AMD Krško, ki se je po enoletnem premoru več kot izkazal z osmimi točkami in končnim devetim mestom.

Naslednja, druga od petih dirk DP, bo 9. aprila na stadionu Ilirije v Ljubljani.

Rezultati in točke po prvi dirki:

1. Matej Žagar, AMTK Ljubljana, 18 točk, 2. Jozsef Tabaka, Madžarska, 13, 3. Jurica Pavlic, SK Unia Goričan, 14, 4. Denis Štojs, AMD Krško, 12, 5. Žiga Kovačič, KST Brežice, 11, 7. Nick Škorja, AMTK Ljubljana, 9, 9. Matic Ivačič, AMD Krško, 8, 11. Jaka Kovačič, KST Brežice, 5, 12. Dalibor Bot, ST Lendava, 3, 15. Luka Omerzel, AMD Krško, 2,…

Borut Cvetko / mediaspeed.net

FŠD Zaklop, Brežice

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji