Jerman zaključil med deseterico, Prosenik v bolnišnici

V Franciji so motociklisti minuli vikend odpeljali prestižno vztrajnostno preizkušnjo, dirko svetovnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu, 24 ur Le Mansa.


 

Na dirki sta med 174 dirkači tekmovala dva Slovenca, Marko Jerman (Yamaha) in Janez Prosenik (BMW).

Jerman je s slovaško ekipo Yamaha MACO Racing Team zasedel visoko deseto mesto med 57 ekipami, Janez Prosenik se je poškodoval in dirke ni končal, njegova češka ekipa IVR BMW Motorrad CSEU je dirko vseeno pripeljala do konca in zaključila na 45. mestu.

Štiriindvajseturna dirka se je začela v soboto popoldne, dan prej pa so se motociklisti pomerili v kvalifikacijah, v katerih je Jermanova ekipa osvojila sedemnajsto mesto, Prosenikova petindvajseto.

Start dirke se je odvijal v dežju, ki se je čez čas še okrepil. Ko se je začelo temniti so se spustile tudi temperature in razmere za dirko so bile posledično zelo zahtevne. V nočnem delu dirke so se zvrstili številni padci, ki so do jutra krepko pomešali vrstni red. Motociklisti so nato tekmovanje dan kasneje končali v sončnem vremenu. Ekipi naših predstavnikov dirke nista začeli v ospredju, vendar je bilo časa za napredovanje še na pretek. Ekipa MACO Racing Team, v kateri sta bila poleg Marka Jermana še Greg Junod in Anthony Dos Santos, je vztrajno napredovala. Po polovici dirke so bili na štiriindvajsetem mestu, do konca se je trojica zavihtela vse do visokega desetega mesta. Skupno je Jermanova ekipa na 4185 metrov dolgi progi odpeljala 786 krogov, 33 manj od zmagovalcev.

Prosenik je imel precej smole preden je dirko sploh dobro začel. V uvodnih krogih svoje vožnje je najverjetneje zaradi napake v nastavitvah programa na motorju grdo padel, pri tem je utrpel zlom roke in medenice ter dirko predčasno zaključil v bližnji bolnišnici. Njegova sotekmovalca Martin Choy in Roland Resch sta dirko kljub temu pripeljala do konca in končala na 45. mestu.

Prvo mesto je osvojila francoska ekipa SRC Kawasaki, druga je bila prav tako francoska ekipa Team April Moto Motors Events in tretja japonska ekipa F.C.C. TSR Honda.

Naslednja vztrajnostna dirka svetovnega prvenstva bo dvanajsturna preizkušnja, ki bo na sporedu junija na Portugalskem.

REZULTATI

1.SRC Kawasaki 60 točk, 2. Team April Moto Motors Event 45 točk, 3. F.C.C. TSR Honda 44 točk, … 11. MACO Racing Team (Marko Jerman) 11 točk

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji