Gajser z novo zmago nezadržno proti naslovu prvaka

Motokrosist Tim Gajser je bil na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v Italiji znova nepremagljiv. Z novo suvereno zmago, že sedmo v sezoni 2016, je stopil še stopnico bliže naslovu svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP.


Poleg Gajserja je v Mantovi od slovenskih tekmovalcev nastopil še Jernej Irt. Klemen Gerčar in Peter Irt okrevata po poškodbah in sta dirko izpustila. Na dirki je manjkal tudi poškodovani Francoz Romain Febvre, v prvi polovici sezone Gajserjev največji tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka.

V kvalifikacijah je bil Gajser tokrat drugi, za ruskim motokrosistom Bobryshevim. Vendar je priznal, da v kvalifikacijah med prvim in drugim mestom praktično ni razlike, zato se Rusa ni trudil prehiteti, temveč je moč čuval za dirko. Jernej Irt je kvalifikacije zaključil na dvaintridesetem mestu.

V nedeljo je bilo prizorišče v znamenju rumene barve, ob progi so bili številni slovenski navijači, ki so z bučnim navijanjem pospremili Tima Gajserja do nove zmage. Makolčan je v prvi vožnji prikazal še eno od svojih tipičnih predstav. Vodstvo na začetku dirke, nekaj sekund prednosti pred najbližjim konkurentom in do konca dirke pametna vožnja z nadzorovanjem vodstva ter nekaj atraktivnimi skoki.

V drugi vožnji smo bili priča izjemni predstavi Gajserja in domačega zvezdnika Antonia Cairolija, ki je bil v prvi vožnji »šele« šesti in je želel v drugo popraviti vtis pred svojimi navijači. Cairoli je na začetku dirke povedel, Gajser je bil tik za njim. Vnela se je atraktivna borba za zmago, pri čemer sta oba vozila na meji zmogljivosti. Cairoli si je v nadaljevanju privozil nekaj prednosti, Gajser pa je vztrajal in pripravljal napad na vodstvo. Cairolija je prehitel pet minut pred koncem dirke, za tem pa stopnjeval tempo in Italijan se mu ni uspel več približati.

Jernej Irt, ki je odpeljal svojo prvo pravo dirko po poškodbi, je v prvi vožnji začel na zelo dobrem petnajstem mestu, toda že v drugem krogu padel in pokvaril svojo uvrstitev ter končal na sedemindvajsetem mestu. V drugi vožnji je bil šestindvajseti in v Italiji ni osvojil točk.

»Druga vožnja je bila razburljiva, mislim da najtežja v celotni sezoni, na trenutke skoraj nekoliko »umazana«, s Cairolijem sva se odlično borila. Zadovoljen sem z današnjo dirko. Navijači so ustvarili izjemno vzdušje, hvala vsem za podporo,« je po dirki z nasmeškom na obrazu razlagal zadovoljni Gajser, ki je po dveh odličnih predstavah osvojil že sedmo zmago letos in novih petdeset točk. Drugo mesto si je na italijanski dirki privozil Francoz Gautier Paulin, tretji je bil Belgijec Clement Desalle.

Cairoli je na domači dirki ostal brez stopničk. Gajser po dvanajstih dirkah v prvenstvu vodi s kar dvaindevetdesetimi točkami prednostmi pred Cairolijem, ki je na drugem mestu prehitel Febvreja.

Pred dirkači je daljši poletni premor. Naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo 24. julija na Češkem.

REZULTATI:

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Clement Desalle (Bel) 3. Gautier Paulin (Fra)

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Antonio Cairoli (Ita)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 50 točk, 2. Gautier Paulin (Fra), 42 točk, 3. Clement Desalle (Bel) 40 točk, … Jernej Irt (Slo) 0 točk

Skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 532 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 440 točk, 3. Romain Febvre (Fra) 408 točk

VSI REZULTATI

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji