Matej Žagar še v drugo četrti

VN Poljske v speedwayu, na stadionu Marian Rose Arena v Torunu, deseta dirka letošnje sezone, se je končala z nekoliko presenetljivo zmago Danca Nielsa Kristiana Iversena, drugo mesto si je privozil Američan Greg Hancock, tretje mesto pa je pripadlo Poljaku Bartoszu Zmarzliku. Naš matador Matej Žagar pa je kljub najboljšemu točkovnemu izkupičku pred velikim finalom, v najpomembnejši vožnji večera na koncu skozi cilj privozil kot četrti in tako žal ostal brez stopničk.


Grenak priokus pa se takoj pozabi na račun dejstva, da je zbral izjemno pomembnih 15 točk. S povsem enakim izkupičkom ter uvrstitvijo kot pred enim tednom v Stockholmu, sedaj ponovno sodi v najožji krog tistih, ki se bodo na zadnji dirki sezone, čez tri tedne v avstralskem Melbournu, borili za uvrstitev med osmerico tistih, ki imajo zagotovljeno stalno mesto v seriji Speedway GP tudi v letu 2017. Žagar si tako še s Švedom Antoniom Lindbaeckom in Iversnom deli deveto mesto. Do osmerice pa ga ločijo vsega tri točke.

Dirko, na kateri je ves čas vozil z motorjem poljskega pripravljalca, ki mu je zaupal že za VN Švedske pred enim tednom, je začel na najboljši možen način, z zmago. V drugi vožnji mu start sicer ni tako dobro uspel, kljub temu pa je že v drugem zavoju po zunanji strani prehitel vse tekmece. Ko sta bila v tretjem nastopu na koncu pred njim še vedno aktualni prvak Britanec Tai Woffinden in domačin Piotr Pawlicki, je imel na svojem računu že sedem točk. Teoretično je potreboval še dve in uvrstil bi se v polfinalni vožnji. Petnajsta vožnja pa bo šla v zgodovino te dirke z neverjetnim manevrom, saj je Žagar po startu iz povsem zunanjega položaja epsko po notranji strani presekal vse tri tekmece in nato neovirano povedel in si privozil še tretjo zmago večera. Da je potem v svoj prid odločil še zadnjo vožnjo rednega dela, v kateri je startal iz izvrstnega notranjega startnega položaja, več ni presenetilo nikogar.

 

Za polfinale je tako lahko prvi izbiral svoj startni položaj in pričakovano je še enkrat izbral povsem notranjega. Tudi tokrat je povedel in ko je že kazalo, da bo z zmago privozil v finale, je naredil napako, odpeljal se je preveč navzven, kar je izkoristil Bartosz Zmarzlik, klubski kolega Žagarja iz poljskega Gorzowa, s katerim je prav minulo nedeljo še drugič v karieri postal prvak poljske ekstra lige, najmočnejše profesionalne lige na svetu.

Drugo mesto v polfinalu je po pravilih hkrati pomenilo, da je lahko Žagar izbiral šele kot tretji in to kljub temu, da je do finala zbral največ točk. Izbral je povsem zunanji položaj, od koder pa najprej ni najbolje startal, potem pa motor v globokem materialu na zunanji strani steze ni mogel razviti dovolj hitrosti, da bi se že na začetku prebil v ospredje. »Imel sem sicer veliko hitrost, a proti takim mačkom vseeno ni šlo. Pred finalom smo malo tudi tvegali z nastavitvami, da bi bil motor hitrejši med samo vožnjo, a ker ni šlo tako hitro po zunanji strani, se žal ni izšlo,« je po dirki povedal sicer vidno zadovoljen Žagar: »Lagal bi, če bi rekel, da mi je vseeno zaradi stopničk, moram pa priznati, da sem izjemno zadovoljen, saj na koncu sezone še nikoli nisem tako užival v dirkanju in mi še nikoli ni šlo tako dobro. 30 točk v zadnjih dveh dirkah je enostavno sanjskih in kot sem vedno ponavljal, če motorji delujejo kot je treba, se zame in za moje rezultate ni bati, tudi v tej peklenski konkurenci, kjer je vsaka točka resnično neverjetno prigarana.«

V 75 nastopih na dirkah za VN je Žagar doslej osvojil tri zmage, šest drugih mestih in štiri tretja. V svojem šestnajstem nastopu v velikem finalu dirk za VN, pa je sedaj še četrtič osvojil nehvaležno četrto mesto. Iz statistike pa še podatek, da je tokrat v Torunu, kjer mu oval nikoli ni bil naklonjen, zbral toliko točk, kot v prejšnjih treh sezonah skupaj.

Dirka v Melbournu bo na Etihad stadionu čez tri tedne ena najpomembnejših v njegovi karieri. Do takrat pa Žagarja čakata še dve zahtevni dirki, saj bo s svojim angleškim klubom v finalu lige tekmoval za nastop britanskega prvaka.

Dirka je pomenila tudi preobrat v boju za naslov svetovnega prvaka. Vodilni do te dirke, Avstralec Jason Doyle je namreč že v prvi vožnji utrpel padec, pri katerem si je poškodoval ramo in roko ter zaenkrat še ni znano ali mu bo uspelo nastopiti na zadnji dirki na domačih tleh. Tako sedaj pred zadnjo dirko ponovno vodi ameriška ikona Greg Hancock, ki ima pred Doylom enajst in pred lanskim prvakom Woffindnom že devetnajst točk prednosti. To z drugimi besedami pomeni, da v primeru, če Doyle ne bo vozil zadnje letošnje dirke, Hancock za osvojitev svojega četrtega naslova svetovnega prvaka tam spodaj potrebuje le še tri točke in to na svoji 202 dirki za VN in neverjetnih 46 letih.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Rezultati:

1. Niels K. Iversen (Dan) 15 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 16, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 4. Matej Žagar (Slo) 15, 5. Chris Holder (Avs) 11, 6. Michael J. Jensen (Dan), 7. Piotr Pawlicki (Pol) oba 10, 8. Fredrik Lindgren (Šve) 9, 9. Tai Woffinden (VB), 10. Pavel Prezdpelski (Pol) oba 8,…

Točke po 10. od 11. dirk:

1. Hancock 134, 2. Doyle 123, 3. Woffinden 115, 4. Zmarzlik 113, 5. Holder 109, 6. Pawlicki 91, 7. Janowski 85, 8. Lindgren 82, 9.-11. Iversen, Žagar, Lindbaeck vsi po 79, 12. Kildemand 64, 13. Pedersen 62, 14. Jonsson 46, 15. Harris 36,…

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji