Klemen Gerčar zmagal na domačem terenu

Peta in s tem tudi zadnja dirka pokalnega in amaterskega tekmovanja v motokrosu je v čudovitem jesenskem okolju na progi Prilipe pri Brežicah minila v znamenju domačina Klemena Gerčarja, ki je dobil glavno dirko pred Aljošo Molnarjem in Janom Pancarjem.


 

Sedaj je čas za analize in priprave načrtov za prihajajočo sezono, ki bo v nekaterih kategorijah doživela precej sprememb. Mladi dirkači namreč hitro rastejo in odločno stopajo po lestvici kategoriji vedno višje. A kljub temu je na peti dirki v kraljevski kategoriji MX Open R1 prevladala izkušenost. Te Klemenu Gerčarju zagotovo ne manjka, saj je dokazal, da zna napasti v pravem trenutku in predvsem, da lahko naniza izredno  hitre čase. Z dvojno zmago je na popoln način zaključil sezono, ki se sicer ni izšla povsem po njegovih načrtih, saj je moral velik del prvenstva počivati zaradi poškodbe rame.  

"Motivacije mi ne manjka in prav v teh dneh sem v intenzivnih pogovorih s partnerji moje ekipe kako naprej. Cilj je seveda svetovno prvenstvo in boj za prvo 'jakostno' skupino," je razložil Gerčar.

Aljoša Molnar je z dvema drugima mestoma na koncu zasedel drugo mesto, Jan Pancar pa s šibkejšim – 250 kubičnim motorjem dvakrat tretje mesto, kar je bilo dovolj za končno tretje mesto. Jan je bil sicer najhitrejši v kategoriji MX2 R1 kjer je dvakrat zmagal z veliko prednostjo. Razlog, da je vozil tudi v kategoriji MX Open R1 pa tiči zgolj v nabiranju izkušenj s hitrimi tekmovalci in pripravami za sezono 2017, kjer bo usmeril svoje cilje v evropsko prvenstvo EMX2.

   

V razredu MX2 R1 smo sicer videli enega najbolj dramatičnih dvobojev v tej sezoni, ko sta se celotno dirko vozila kolo na kolo Jaka Završan in Miran Kovačič. V prvi vožnji je bil spredaj Završan, v drugi pa Kovačič tako da je kljub enakemu številu doseženih točk na koncu v skupnem seštevku Kovačič stopil na drugo, Završan pa na tretjo stopničko. Precej drame je bilo tudi v kategoriji MX2 R2, kjer je z drugim in prvim mestom na koncu slavil Jan Hribar. Drugi je bil Jan Kralj, le točko za njim pa tretje uvrščeni Tadej Dolinar.

V razredu MX Open R2 je slavil Žan Žaler, drugo mesto je osvojil Jan Švab in tretje Matic Žitnik. Razred R3, kjer nastopajo že nekoliko izkušeni tekmovalci z motocikli različnih prostornin je zanesljivo slavil Denis Jakša. Z dvema drugima mestoma je drugo stopničko zanesljivo osvojil Davor Perčič, tretje pa Tilen Tič. Razred Amater je postregel s mero vznemirjenja v boju za vodilna mesta saj so bili prvi trije znotraj šestih točk razlike. Največ jih je zbral domačin Boštjan Milat, ki je v drugi vožnji mojstrsko zadrževal tekmece za seboj, ki so mu kot vlak sledili od štarta do cilja. Drugo mesto je osvojil Jure Stroj in navdušil ljubitelje dvotaktnih motorjev ter dokazal da je 250 kubični motor lahko kos 450 kubičnim štiritaktnikom, ki sicer prevladujejo na motokros tekmovanjih. Tretje mesto je zasedel Gašper Vrhovec.

Svojo zadnjo dirko na 85 kubičnem motociklu je odpeljal Maks Mausser, ki je v maniri celotne sezone tudi tokrat dvakrat zmagal. Sledil mu je Matevž Robek, tretje mesto je osvojil mladi Gal Hauptman. V razredu PP 65 Junior je dve popolni vožnji odpeljal Jaka Peklaj, drugo mesto je zasedel Žiga Grebenc in tretje Nik Podobnik. 

V najmlajši kategoriji, se je zmage veselil Gal Geršak, ki je z drugim in prvim mestom ugnal Lukasa Oseka, ki pa je za točko prehitel prvaka Žaka Oblaka. Glede na kar 13 tekmovalcev v  kategoriji podmladka lahko rečemo, da doživljamo novo pomlad slovenskega motokrosa.

Da starost ni ovira za dobro dirkanje dokazujejo veterani. Med starejšimi sta žal tekmovala le dva. Alojzij Fortuna je na koncu slavil pred Bojanom Škufco. Med mlajšimi veterani pa je bilo že povsem drugače, tu jih je vozilo 11 in drame vsekakor ni manjkalo. Za drugo in tretje mesto sta se dobesedno udarila Leon Ferš in Igor Pancar. Na dirki je prišlo tudi do kontakta zato je bilo čutiti tudi nekaj napetosti med tekmecema. Z enakim številom točk je na koncu na drugo stopničko stopil Ferš, na tretje pa Pancar. Zmaga je šla zanesljivo v roke Boruta Koščaka.

Sezona, ki je za nami, bo seveda zapisana v zgodovino slovenskega motošporta z zlatimi črkami, saj smo v tem letu dobili kralja svetovnega motokrosa, ki smo ga lahko občudovali tudi na domačih tleh. Tim tudi prihodnje leto dirka na svetoven MXGP prvenstvu, tako da se veselimo novih atraktivnih voženj, predvsem pa bo njegov uspeh dal zagona ostalim tekmovalcem, ki imajo pred seboj dokaz, da s pravim pristopom, trdim delom in železno voljo lahko napreduješ in zmagaš tudi v samem svetovnem vrhu. 

Dirkače sedaj čaka kratek počitek, čez nekaj tednov pa sledijo že priprave na sezono 2017.

   

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr in na www.amzs.si/sport

Neuradni končni vrstni red za AMZS motokros pokalno prvenstvo Slovenije

PP50 JUN: 1. Oblak Žak (484 točk), 2. Osek Lukas (415 točk), 3. Pleško Rus Maj (356 točk),..

PP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka (247 točk), 2. Brejc Bor (200 točk), 3. Podobnik Nik (170 točk),…

PP 85: 1. Mausser Maks (250 točk), 2 Robek Matevž (216 točk), 3. Polajžer Gašper (188 točk),…

PP Amater: 1. Stroj Jure (193 točk), 2. Milat Boštjan (190 točk), 3. Kaluža Primož (182 točk),...

PP R3: 1. Žaler Žan (474 točk), 2. Jakša Denis (444 točk), 3. Perčič Davor (391 točk),…

PP MX2 R1: 1. Pancar Jan (241 točk), 2. Zdovc Andrej (159 točk), 3. Bubnič Miha (156 točk),…

PP MX2 R2: 1. Hribar Jan (221 točk), 2. Dolinar Tadej (196 točk), 3. Šket Matic (191 točk),..

PP Open R1: 1. Virant Rok (188), 2. Irt Jernej (97 točk), 3. Irt Peter (91 točk),…

PP Open R2: 1. Švab Jan (227 točk), 2. Žitnik Matic (217 točk), 3. Frigelj Luka (205 točk),…

PP Veterani 2: 1. Fortuna Alojzij (197 točk), 2. Škufca Bojan (150 točk), 3. Vidic Gorazd (128 točk), …

PP Veterani 1: 1. Pancar Igor (210 točk), 2. Ferš Leon (206 točk), 3. Koščak Borut (200 točk),…

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji