Škulj navdušil

Svetovna karting elita se je minuli konec tedna zbrala na slovitem francoskem dirkališcu v Le Mansu, kjer je potekala tretja dirka evropskega prvenstva v kartingu. V sklopu tekmovanja pod okriljem mednarodne karting zveze CIK-FIA je v kategoriji Academy Trophy z izvrstnim rezultatom navdušil Mark Škulj.


Na prizorišču slovite vztrajnostne dirke 24ur Le Mansa se je komaj poleglo razburjenje po nedavno končani dirki, a v mestu se je komaj slaba dva tedna kasneje že zbrala svetovna karting elita. Slovenija ima tudi letos svojega predstavnika v tekmovanju CIK-FIA Academy Trophy, kjer barve državnih reprezentanc zastopa 51 voznikov iz 40 držav. 

Aktualni slovenski državni prvak je že na uvodni dirki prvenstva v belgijskem Genku presegel vsa pričakovanja in se na svoji premierni dirki med elito uvrstil v finale, kjer si pravico do nastopa skozi izločilne dirke izbori 34 najboljših voznikov. Pričakovanja pred drugo dirko prvenstva v Le Mansu so bila zato še toliko večja.

Uvodno spoznavanje s tehnično izjemno zahtevno stezo so krojile nepredvidljive vremenske razmere, saj so vsi prosti treningi potekali na povsem razmočenem asfaltu. Tudi zdravstveno stanje mladega Ljubljančana je bilo v tednu pred dirko izjemno slabo, saj se je na pot v Francijo podal s pomočjo antibiotikov. Tokrat so bile kvalifikacije na sporedu že uvodni dan tekmovanja, kar je Škulju zagotovo še nekoliko otežilo delo, saj so bili za pripravo na voljo vsega štirje treningi. Slaba uvrstitev na kvalifikacijah je prinesla slabo štartno izhodišce v izločilnih dirkah, kjer je vse tri dirke začel povsem iz začelja štartne vrste.

Nedvomno je k napredovanju v skupni uvrstitvi prineslo izboljšanje vremenskih razmer, saj so izločilni boji potekali v suhem vremenu, ki Škulju očitno bolj leži od dirkanja v dežju. Stabilne uvrstitve med petnajsterico so pomenile, da se je zlahka uvrstil v finale in si privozil 28. štartno izhodišče. V finalni dirki, polni preobratov in spektakularnih prehitevanj, se je Škulj povzpel vse do 18. mesta in tako še popravil svojo najboljšo uvrstitev v letošnjem prvenstvu. Žal je na koncu zmanjkalo nekaj mest, do tako željene uvrstitve med petnajsterico, a zagotovo spodbuden dosežek za naslednjo dirko, ki bo že čez slabe tri tedne na Finskem.

"Pričakovanja pred dirko v Franciji so bila visoka, saj sem si želel uvrstitve med dobitnike točk. Žal sem v Le Mans prispel z virozo in počutje med petkovimi treningi in kvalifikacijami je bilo zelo slabo. Tudi razmere na stezi niso bile lahke, konkurenca pa je izjemna. Vesel sem, da mi je uspel povratek po slabem nastopu v kvalifikacijah. Za boljšo uvrstitev na Finskem bo potreben nastop brez napake," je po driki povedal Škulj.

Zmage v Le Mansu se je veselil Xavier Handsaeme (Belgija), ki je s tem tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Drugo mesto je osvojil domacin Sami Meguetounif (Francija), tretje pa Oliver Skov Skjellerup (Norveška). 

Karavana dirk se že čez slabe tri tedne seli v Skandinavijo, kjer bo v finski Alaharmi na dirkališcu Mike Sala na sporedu sklepna dirka prvenstva Academy Trophy, evropsko prvenstvo v kartingu pa se zaključuje teden dni kasneje na Švedskem.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji