Poropat, Gorjan, Logar in Rakun so državni prvaki 2017

Vrtojba je bila prizorišče zadnje dirke letošnjega državnega cestno hitrostnega prvenstva za kategorije minimoto, skuter in ohvale, ter rekreativnih kategorij supermoto in oldtimer.


Razred skuter 70 je bil tisti, kjer so imeli kar trije tekmovalci možnost osvojiti naslov prvaka, razlika med vodilnim Nejcem Kogovškom, ter zasledovalcema Andrejem Ramšakom (oba AMD Orjaki) in Alešem Rakunom (Irace racing team) je znašala le 20 točk. Na koncu je, z zmago v obeh vožnjah, naslov prvaka osvojil Rakun, kateremu sta k zmagoslavju pripomogla tudi ekipna sotekmovalca Luka Koren in Martin Mihael. Oba sta imela v drugi vožnji lepo prednost pred Rakunom, a se v zadnjem zavoju zaustavila, ga spustila predse in mu tako omogočila ubraniti naslov prvaka. Koren je dirko zaključil na drugem mestu, Mihael na tretjem, Kogovšek pa se je moral zadovoljiti s četrtim mestom in naslovom podprvaka.

Odprt boj za naslov prvaka je bil tudi v kategoriji ohvale 110, a Eneju Krševanu tudi zmaga v obeh vožnjah ni pomagala, da bi v končnem seštevku prehitel Jako Gorjana (oba GAS Vrtejba). Gorjan je imel pred dirko zanesljivo prednost in le odstop bi mu onemogočil končno zmagoslavje. Ponovno sta mlada primorska dirkača prikazala napet boj za zmago, v obeh vožnjah se je po prečkanju ciljne črte razlika med njima gibala okoli pol sekunde. Tretje mesto je osvojila Mia Obreza (GAS Vrtejba).

 

Bolj neobremenjen je na dirki v Vrtojbi nastopil Enej Logar (EMD Brežice), saj je imel pred tekmeci v razredu ohvale 160 neulovljivo prednost in že predčasno osvojil naslov prvaka. Navkljub temu je dirko odpeljal brez kalkulacij in zmagal v obeh vožnjah ni z maksimalnim izkupičkom le še potrdil končno zmagoslavje.  Drugo mesto na dirki in v prvenstvu je osvojil Luka Koglot, tretje pa Danijel Beltram (oba GAS Vrtejba). Prihodnje leto čaka omenjeno trojico težje delo, saj so prestop v to kategorijo napovedali najboljši štirje tekmovalci kategorije ohvale 110.

V razredu minimoto open aktualni evropski prvak Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) tekmecem ni dopustil, da bi ogrozili osvojitev četrtega zaporednega naslova prvaka Slovenije. Obe vožnji je zanesljivo zmagal, ter na najboljši možni način zaključil svojo najboljšo sezono v dosedanji karieri. S slabšimi občutki je domači nastop zaključil mladi Matija Kavčič (GAS Vrtejba), ki se je po časih najbolj približal Poropatu, a zaradi tehnične težave odstopil v prvi vožnji, v drugi pa niti ni nastopil. S tehničnimi težavami se je v prvi vožnji ubadal tudi Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing), že v prvem krogu se mu je strgala veriga, tako da je ostal brez  uvrstitve in tako je drugo mesto osvojil Gašper Lenko (AMD Kranj), tretje pa Denis Čuš (Minimoto klub Obala racing). V drugi vožnji je bil Lenko  ponovno drugi, Valter Poropat pa tretji in tak je tudi skupni vrstni red zadnje dirke in skupnega seštevka državnega prvenstva. Ponovno je odlično nastopil Etien Kantar Božič (GAS Vrtejba), edini tekmovalec v mladinskem minimoto državnem prvenstvu. V obeh vožnjah je bil edini, ki je dirko zaključil v istem krogu kot zmagovalec Jan Poropat in potrdil, da je v zadnjem obdobju precej napredoval.

Jan Mikac Zorko je bil najhitrejši voznik rekreativnega tekmovanja v supermotu, zmagoslavje na zadnji dirki pa je bilo dovolj, da se je v skupnem seštevku sezone povzpel na drugo mesto. Skupno zmagoslavje je pripadlo Matiji Srnelu, ki je dirko v Vrtojbi končal na drugem mestu, na stopničko za tretje mesto pa se je uvrstil Aleksander Pertot.

Silvano Mladovan (MK Veteran) je zmagovalec rekreativnega tekmovanja razreda skuter open, četudi je bil na zadnji dirki v obeh vožnjah najhitrejši Matija Fantinič.

Zmagovalec rekreativnega tekmovanja oldtimer 50 GP pa je postal Robert Mladovan (MK Veteran). Dirka tega razreda je bila sicer v Vrtojbi odpovedana zaradi premajhnega števila voznikov.

Dirko v Vrtojbi si je ponovno ogledalo veliko gledalcev, ki so jih navdušili tudi mladi tekmovalci promocijske otroške kategorije minimota, nastopilo je 6 mladih dirkačev, med njimi tudi eno dekle.

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji