Tim Gajser s pomočjo navijačev do sedmega mesta

Jeffrey Herlings je zmagovalec četrte dirke svetovnega prvenstva v motokrosu, ki jo je gostil italijanski Trentino. Nizozemec je letos na štirih dirkah zmagal že trikrat in vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v kategoriji MXGP. Tim Gajser je bil sedmi, Klemen Gerčar sedemindvajseti.


Kvalifikacijska dirka slovenskima predstavnikoma ni prinesla veselja. Tima Gajserja je že v prvem ovinku zadel sotekmovalec in povzročil skupinski padec. Gajser je začel povsem iz ozadja in si privozil sedemnajsti startni položaj na dirki. Klemen Gerčar je bil sedemindvajseti. Najhitrejši je bil Nizozemec Jeffrey Herlings.

Sončno vreme in več tisoč glasnih navijačev, med katerimi je bilo veliko Slovencev, so motokrosiste pospremili v čudovito dirkaško nedeljo. Slovenski navijači, odeti v barve Tima Gajserja in Klemena Gerčarja, so ob progi Pietramurata znova zasedli zdaj že tradicionalni »slovenski ovinek«. Tim Gajser je kljub slabšemu startnemu položaju začel odlično. Vozil je na četrtem mestu in je držal stik s tretje uvrščenim Francozom, Romainom Febvrejem. Domačemu favoritu Antoniu Cairoliju se je start povsem ponesrečil, a je izkušeni Italijan do konca uspel napredovati. Nekaj krogov pred koncem je prehitel še Gajserja, ki je prvo vožnjo končal na petem mestu. V ospredju je bil Jeffrey Herlings znova razred zase in je v prvi vožnji suvereno ugnal tekmece. Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji sedemindvajseti.

 

Drugo vožnjo je najbolje začel Antonio Cairoli in italijanski navijači so ponoreli. Vendar pa je moral letos devetkratni svetovni prvak na domačem terenu premoč priznati izjemnemu Herlingsu, ki je znova vozil povsem svojo dirko. Cairolija je prehitel že v tretjem krogu, za tem pa je prednost le še povečeval in ga na koncu prehitel kar za dvajset sekund. Gajser se je v drugi vožnji znova zapletel na startu in je moral precej nadoknaditi. Končal je na devetem mestu. Klemen Gerčar je v drugo za las zgrešil točke. Začel je znotraj dvajseterice, na koncu je bil dvainndvajseti.

V skupnem seštevku dirke je bil Tim Gajser sedmi, Klemen Gerčar sedemindvajseti. Zmagal je Jeffrey Herlings, drugi je bil Belgijec Clement Desalle, Antoino Cairoli pa je domačo dirko končal na tretjem mestu. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Herlings povečal prednost pred Cairolijem na deset točk, Gajser je napredoval na deveto mesto.

Peta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu bo prihodnji vikend na Portugalskem.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Romain Febvre (Fra), … 5. Tim Gajser, 27. Klemen Gerčar (oba Slo)
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Clement Desalle (Bel), … 8. Tim Gajser, 22. Klemen Gerčar (oba Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 42, 3. Antonio Cairoli (Ita) 40, … 7. Tim Gajser 29, 27. Klemen Gerčar (oba Slo) 0

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 191 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 181 3. Clement Desalle (Bel) 145, … 9. Tim Gajser (Slo) 77

 

Maks Mausser do novih točk v EP

V Trentinu je potekala druga dirka evropskega prvenstva EMX 125 v motokrosu. Maks Mausser, ki je na prvi dirki osvojil točko, je bil tudi v Italiji uspešen. Konkurenca je bila ponovno izjemna, tekmovalo je kar osemdeset motokrosistov. Mausser se je v kvalifikacijah uspešno uvrstil na dirko. V prvi vožnji je bil osemnajsti, v drugo pa je padel in je bil šestindvajseti, skupno na dirki triindvajseti. Po dveh dirkah je v evropskem prvenstvu devetindvajseti.

foto: AP/AMZS

 

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji