Umrl je nekdanji dirkač in funkcionar Janez Pintar

Po dolgi bolezni se je v 61. letu poslovil nekdanji uspešni dirkač, funkcionar pri Avto-moto zvezi Slovenije in mednarodni zvezi Alpe Adria, Janez Pintar.


Rojen je bil 4. februarja 1957 v Kranju, v družini, kjer se sla po hitrosti prenaša iz generacije v generacijo. Že kot deček je tako imel priložnost odraščati v zlati dobi slovenskega in jugoslovanskega hitrostnega motociklizma, saj je bil od leta 1964 prisoten skoraj na vseh znamenitih mednarodnih dirkah v bližini, ki so v tistem obdobju privabljale trume gledalcev. Spomnimo se Škofje Loke, Kamnika, Nove Gorice, Portoroža in seveda Opatije, kjer so malo kasneje prirejali tudi Grand Prix dirke.

Ure in dneve je prebil v delavnici, kjer so se pripravljali tekmovalni stroji in trdno v sebi je sklenil, da bo postal dirkač! Takrat ni pomislil, da mu bo hitrostni moto šport močno zaznamoval življenje, pravzaprav je dosedanje življenje posvetil moto športu.

Z aktivnim nastopanjem je pričel leta 1973, v obdobju po tragičnih nesrečah v Kamniku in Škofji Loki, kar je povzročilo konec hitrostnih dirk na vseh cestnih dirkališčih v Sloveniji.

Generacija mladih slovenskih dirkačev, ki so takrat skupaj z njim začenjali svojo športno pot (Boris Bajc, Peter Verbič, Alojz Pavlič, Božo Janežič in ostali), so bili prisiljeni izkazovati svoj talent in tehnično urejenost na dirkah v Bosni in Hercegovini, v Srbiji in v Makedoniji, kar pa posledično ni vodilo k željenemu napredku. Šele nastopi na mnogih dirkah mednarodnega ranga, na evropskem in svetovnem prvenstvu v tujini so omogočili omenjeni generaciji kvaliteten razvoj. Nov preskok pa je za vse slovenske tekmovalce pomenila predvsem izgradnja dirkališča Grobnik v letu 1978, kar je dalo hitrostnemu motociklizmu nov zagon.

Kljub pomanjkanju tekmovanj v takratnem državnem prvenstvu, se je Janez Pintar v karieri udeležil približno dvestotih tekmovanj, od tega se je 115 krat povzpel na zmagovalne stopničke.

Bil je večkratni republiški in državni prvak, za kar je prejel tudi najvišje priznanje AMSJ (Avto moto zveza Jugoslavije), zlato čelado.

Veliko je nastopal na mednarodnih dirkah zunaj meja bivše države, odmevne rezultate in zmage (skupaj 15) je dosegel na tradicionalnih naravnih dirkališčih Schleiz in Sachsenring v bivši Vzhodni Nemčiji, na Češkem, v Avstriji, itd.

Poseben izziv so mu bile dirke, ki so štele za evropsko in svetovno prvenstvo, kjer je zagnano zbiral točke. Zbral je kar 42 štartov v Grand Prix tekmovanju, nastopil je skoraj na vseh znamenitih dirkališčih v Evropi, kar za tiste čase ni bilo tako enostavno.

Za svoje tekmovalne dosežke je prejel tudi najvišja priznanja AMZS, nazadnje leta 2016 priznanje za prispevek k motošportu. Sam je najraje izpostavil večkratni naslov Avto-moto športnika sezone, kar je osvojil v letih 1986, 1988, 1989, osvojenega v obdobju, ko so bili konkurenca tekmovalcem iz vseh panog motociklizma in kartinga tudi odlični dirkači iz avtomobilskega športa.

Takoj po zaključku aktivne tekmovalne kariere se je priključil moštvu organizatorja Petra Verbiča pri AMD Domžale, ki mu je po dolgem premoru uspelo pripeljati hitrostne moto dirke na slovenska tla (Portorož, Maribor).

Opravljal je številne naloge tehničnega in športnega komisarja na tekmovanjih in v komisiji CHD pri Strokovnem svetu za šport, zadnjih nekaj mandatov je bil tudi predsednik komisije za cestno hitrostni motociklizem pri AMZS Šport.

Janez Pintar je bil dejaven tudi na mednarodni sceni, v zadnjih letih je vodil CHD komisijo pri mednarodni zvezi Alpe Adria.

Pogreb bo v petek, 20. aprila ob 15. uri na pokopališču v Kranju.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji