Tim Gajser za točko ob stopničke, zmaga ostala v Italiji

Na enajsti dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu je aktualni svetovni prvak Antonio Cairoli na domači progi v Ottobianu ob odsotnosti vodilnega Jeffreya Herlingsa pometel s konkurenco in osvojil dvojno zmago. Tim Gajser je končal na četrtem mestu, Klemen Gerčar je bil triindvajseti.


Italijanska preizkušnja, na katero je odpotovalo tudi veliko slovenskih navijačev, je postregla z izjemno dirko. Tim Gajser je bil v soboto na dopoldanskih treningih zelo hiter, nizal je najboljše čase. V kvalifikacijah pa nato ni bil v ospredju. Padel je že v prvem ovinku, zato je osvojil štirinajsti startni položaj. Klemen Gerčar je bil štiriindvajseti.

V nedeljo je na dirki sledila povsem drugačna zgodba, v kateri je imel glavno vlogo Italijan Antonio Cairoli, ki mu je pot do zmage v drugi vožnji otežil Tim Gajser. Že pred dirko je bilo jasno, da bo prekinjen zmagovalni niz letos skoraj nepremagljivega Nizozemca Herlingsa, ki si je na treningu zlomil ključnico in je dirko v Ottobianu izpustil. V prvi vožnji je Gajser slabše startal in osvojil šesto mesto, najhitrejši je bil Cairoli. V drugi vožnji je bil sprva v ospredju Belgijec Kevin Stijbos, ki sta ga lovila Antonio Cairoli in Tim Gajser. Cairoli je med dirko padel, kar je izkoristil Gajser in se odpeljal v vodstvo. Gajser je tako nekaj krogov vodil, Cairoli pa je na krilih svojih navijačev pridobival in v nadaljevanju Makolčana tudi prehitel. Gajser je do konca s konstantno vožnjo zadržal odlično drugo mesto. Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji štiriindvajseti, v drugi vožnji pa se mu je tako želena točka v svetovnem prvenstvu izmuznila le za eno mesto, bil je enaindvajseti.

Zmagovalec dirke je postal z dvojno zmago domačin Antonio Cairoli. Drugo in tretje mesto sta z enakim številom točk osvojila Francoz Gautier Paulin in Max Anstie iz Velike Britanije, le s točko manj pa je na četrtem mestu končal Tim Gajser. Klemen Gerčar je bil v seštevku dirke triindvajseti.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva so se razlike med vodilnimi motokrosisti zmanjšale, zato bo druga polovica prvenstva še bolj zanimiva. Vodi še naprej Jeffrey Herlings. Antonio Cairoli je razliko do vodilnega zmanjšal na dvanajst točk. Tim Gajser ostaja šesti, do petega mesta ga ločita dve točki.

Naslednji vikend bodo motokrosisti v Mačkovcih tekmovali na dirki za AMZS državno prvenstvo, svetovno prvenstvo MXGP pa se bo 1. in 8. julija nadaljevalo v Indoneziji.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Max Anstie (Vbr), … 6. Tim Gajser (Slo), 24. Klemen Gerčar (Slo)
  2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra), … 21. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 50, 2. Gautier Paulin (Fra) 38, 3. Max Anstie (Vbr) 38, 4. Tim Gajser (Slo) 37, … 23. Klemen Gerčar (Slo) 0

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 486 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 474, 3. Clement Desalle (Bel) 374, … 6. Tim Gajser (Slo) 332

Foto: HRC

 

Ključne besede


MXGPTim GajserKlemen Gerčarmotocross

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji