Žagar v Cardiffu do šestih točk

Principality stadion, arhitekturni lepotec v valižanski prestolnici Cardiff, je bil prizorišče pete dirke letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayu. Preizkušnja za VN Velike Britanije je pripadla Poljaku Bartoszu Zmarzliku, drugo mesto si je privozil domačin in vodilni v prvenstvu Tai Woffinden, na tretjo stopničko pa je stopil lanski zmagovalec, Poljak Maciej Janowski. Naš Matej Žagar je tokrat zbral šest točk in dirko končal na enajstem mestu.


Za razliko od lani, ko je Žagar s tretjim mestom v Cardiffu blestel, mu tokrat 280-metrski oval ni prinesel toliko sreče, kot si jo je želel in jo v tej fazi sezoni tudi že pošteno potreboval. Zadnje mesto v prvi vožnji in tri tretja v nadaljevanju so bila daleč od pričakovanj slovenskega asa, ki v Speedway Grand Prix nastopa s tekmovalna licenco AMZS. Tako mu tudi zadnja vožnja, njegov peti nastop pred množico navijačev na vsakoletnem največjem speedway dogodku na Otoku, ni mogla več pomagati do uvrstitve v polfinalne vožnje.

Prav Žagarjev peti nastop, sicer 20. vožnja na dirki, je sicer prinesla obilo drame. Po uvodnem startu se je Žagar prebil v vodstvo, padec domačina Craiga Cooka, ob katerem je njegov motor celo poletel čez ogrado, pa je bil kriv za prvo prekinitev. Ko se je nato po drugem startu Žagar prebil v vodstvo mimo aktualnega svetovnega prvaka Jasona Doyla, je slednji po trku z Britancem Robertom Lambertom, grdo padel in vožnja je bila znova prekinjena. Avstralec Doyle je ob tem za nekaj trenutkov ostal celo brez zavesti, kasneje so ga odpeljali v bolnišnico, a po prvih podatkih naj ne bi bil resneje poškodovan. Ker je bila vožnja prekinjena v četrtem krogu, je obveljalo stanje pred padcem in tako je Žagar na koncu le vknjižil eno zmago, skupaj pa zbral šest točk, kar je zadostovalo zgolj za skupno enajsto mesto na dirki. 

Z dirko za VN Velike Britanije je zaključena prva polovica letošnje SGP serije, ki se bo nadaljevala že čez štirinajst dni: 11. avgusta bo v švedski Malilli na vrsti preizkušnja za VN Skandinavije. Lani je Žagar tam vozil izjemno slabo – osvojil je zgolj tri točke. Trenutno pa na enajstem mestu za osmerico, ki ima pravico nastopa v seriji SGP tudi v naslednji sezoni, zaostaja že za 12 točk, zato je dobra uvrstitev v Skandinaviji zanj nujna.

Žagar bo imel pred tem, to soboto v nemškem Landshutu, na GP Challenge dirki, priložnost, da si predčasno zagotovi mesto v SGP seriji 2019. Prvi trije iz te dirke si namreč prislužijo neposredno vstopnico za boj za naslov svetovnega prvaka v prihodnji sezoni. Žagar je v teh dirkah blestel že dvakrat, zato upa, da mu bodo dobre vožnje uspevale tudi tokrat, seveda pa bo potreben tudi kanček sreče.

Rezultati

1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 19, 2. Tai Woffinden (VB) 16, 3. Maciej Janowski (Pol), 4. Greg Hancock (ZDA) oba 12, 5. Patryk Dudek, 6. Przemyslaw Pawlicki (oba Pol) oba 10, 7. Craig Cook (VB) 9, 8. Emil Sayfutdinov (Rus) 8, 9. Chris Holder (Avs), 10. Fredrik Lindgren (Šve) oba 7, 11. Matej Žagar (Slo), 12. Artiom Laguta (Rus), 13. Nicki Pedersen (Dan) vsi 6, …

Vrstni red v SP po 5. od 10 dirk:
1. Woffinden 81 točk, 2. Lindgren 61, 3. Janowski 59, 4. Sayfutdinov 56, 5. Zmarzlik 55, 6. Hancock 53, 7. Laguta 47, 8. Dudek 46, 9. Doyle 40, 10. Holder 38, 11. Žagar 34, 12. Pedersen 31, …

 

Ključne besede


Matej ŽagarSpeedway GPspidvejspeedway

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji