Žagar uspešen tudi v Gorzowu

Sedma postaja najboljših speedwayistov sveta je bila nocoj dirka za VN Poljske v Gorzowu. Naš Matej Žagar je osvojil 6. mesto in pomembnih 11 točk.


Oval na stadionu Edwarda Jancarza, legendi poljskega speedwaya, je v velikem finalu najbolje obvladal Slovak Martin Vaculik, ki je za seboj pustil domačega favorita Bartosza Zmarzlika ter vodilnega v svetovnem prvenstvu, Britanca Taia Woffindna. Matej Žagar je s tretjim mestom v polfinalu za las zgrešil veliki finale in se tako na koncu po treh zmagah v rednem delu dirke zadovoljil s končnim šestim mestom. Na svoj proračun pa je vpisal izjemno pomembnih 11 točk.

Dirko na svojem skoraj domačem ovalu, saj je tukaj več let dirkal kot član ekipe kluba »Stal Gorzow« v poljski profesionalni ligi, je začel vrhunsko, z dvema zmagama. Ponovno je pred dirko deževalo, kar očitno, po drugem mestu pred dvema tednoma, ko so bili na Švedskem podobni pogoji, Žagarju še posebej ustreza. Še posebej zanimiv je bil njegov drugi nastop, ko je premagal zmagovalca minule dirke, Danca Nickija Pedersna, s katerim sta sicer najbolje startala, a najboljši slovenski speedwayist, ki tekmuje z licenco AMZS, je malega Danca prehitel že v prvem zavoju.

Slabše se je nato Žagar odrezal v svojem tretjem izhodu na stezo, saj je iz povsem zunanjega startnega položaja uspel osvojiti le tretje mesto. Trinajsta vožnja večera je bila ponovno srečna za Žagarja, ki je tokrat iz povsem notranjega položaja že po dobrem startu odločil vse in ob tem premagal tudi vodilnega v letošnjem svetovnem prvenstvu Woffindna ter Šveda Fredrika Lindgrena, enega glavnih adutov za letošnje medalje. Že po štirih nastopih je imel tako zagotovljeno napredovanje v polfinale, a vsaka dodatna točka bi še kako prav prišla, tudi zaradi boljšega izhodišča za izbiro startnih položajev v vožnji, ki odloča o potnikih za veliki finale. Peti nastop pa se Žagarju ni posrečil, od njega sta bila boljša tako Vaculik in Zmarzlik, torej najboljša v kasnejšem polfinalu.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Žagar še vedno deveti, za osmim, Rusom Emilom Sayfutdinovim, ki s tem drži zadnje zagotovljeno mesto za obstanek med elito tudi v prihodnji sezoni, pa zaostaja za štiri točke, torej točko več kot pred to dirko. Lahko pa je zadovoljen z dejstvom, da je pred dirko leta za slovenske navijače, dirko za VN Slovenije, ki nas čez štirinajst dni čaka v Krškem, povečal prednost pred glavnimi zasledovalci – lanski prvak Avstralec Jason Doyle na desetem mestu za Žagarjem zaostaja za osem, enajsti Pedersen devet, dvanajsti Avstralec Chris Holder pa že za 18 točk.


Veseli me, da sem trikrat zmagal, z nekoliko več sreče pri žrebu startnih številk bi verjetno lahko naredil še kaj več, kljub vsemu pa je enajst točk v tem trenutku in po začetku letošnje sezone dober izkupiček, s katerim sem zadovoljen in upam, da bom v tem naletu in s to formo nadaljeval tudi v Krškem, pred domačim občinstvom,

je po dirki povedal Žagar in dodal:

Verjamem, da mi lahko enkrat uspe veliki met tudi v Krškem, kjer je tretje mesto še vedno moj največji uspeh.

Rezultati

1. Martin Vaculik, Slk, 2. Bartosz Zmarzlik, Pol, oba 18 točk, 3. Tai Woffinden, VB, 4. Patryk Dudek, Pol, oba 12 točk, 5. Artem Laguta, Rus, 13 točk, 6. Matej Žagar, Slo, 11 točk, 7. Greg Hancock, ZDA, 10 točk, 8. Maciej Janowski, Pol, 9. Jason Doyle, Avs, oba 9 točk, 10. Szymon Wozniak, Pol, 8 točk, …


Svetovno prvenstvo v speedwayu po 7. od 10 dirk:
1. Woffinden 103 točke, 2. Zmarzlik 87, 3. Janowski 79, 4. Lindgren 76, 5. Dudek 68, 6. Hancock, 7. Laguta oba 66, 8. Sayfutdinov 65, 9. Žagar 61, 10. Doyle 53, 11. Pedersen 52, 12. Holder 43, 13. Vaculik 35, …

Vstopnice za dirko svetovnega prvenstva za VN Slovenije so že v prodaji. Člani AMZS imate 10 % popusta.

Ključne besede


Matej ŽagarSpeedway GPspeedway

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji