Matej Žagar peti na VN Nemčije

Nemški Teterow je bil prizorišče predzadnje dirke letošnje Speedway Grand Prix serije. Po premoru zaradi poškodbe, ko je na račun hujšega pretresa možganov, moral izpustiti prav minulo dirko za VN Slovenije, se je Matej Žagar vrnil na prizorišče, kjer je lani dobil dirko za VN Nemčije.


Član AMTK Ljubljana, ki vozi z licenco AMZS, se je po poškodbi kot kaže odlično pobral, saj je na dirki zbral dvanajst točk, kar je na koncu zadostovalo za vsekakor zelo dobro peto mesto. Žagar tako pred zadnjo dirko zaseda deseto mesto, do odločilnega osmega mesta, ki ga lovi za preboj v sezono 2019, pa ga zaenkrat loči še vedno velikih pet točk. Dirko je dobil vodilni v SP, Tai Woffinden pred Avstralcem Jasonom Doylom ter Poljakom Bartoszom Zmarzlikom.

Žagar je v uvodnem delu dirke, v prvih petih nastopih zbral dve zmagi, dve drugi in eno tretje mesto. Z enajstimi točkami se je tako suvereno uvrstil v polfinalne vožnje, kjer se je v izjemno močnem drugem polfinalu pomeril z aktualnim svetovnim prvakom Avstralcem Jasonom Doylom, vodilnim v SP, Britancem Taiom Woffindnom ter razpoloženim Švedom Fredrikom Lindgrenom. Žal mu start iz pozicije B, druge od notranje strani ni najbolje uspel, notranja linija ni bila dovolj hitra in Doyle ter Woffinden sta mu ušla na neulovljivo razdaljo. Kljub trudu, da bi ujel vodilna in s tem veliki finale, se je na koncu moral zadovoljiti z bojem za tretje mesto in zadnjo možno točko. Kot se je izkazalo na koncu se je moral za to prav posebej potruditi, saj ga je Lindgren vmes celo prehitel. No Žagar je iztisnil še zadnje atome moči iz motorjev ter sebe in Lindgrena prehitel nazaj ter bil na koncu na ciljni črti boljši od njega za slabo polovico prednjega kolesa. Kot zapisano premalo za finale, kljub temu pa pomembna točka v boju za razvrstitev v letošnji sezoni.

Pred to dirko je Žagar za tako želenim osmim mestom, ki zagotavlja neposredno uvrstitev tudi v naslednjo sezono, zaostajal za devet točk. Še vedno sicer ostaja na desetem mestu (73 točk), deveto in osmo zasedata Rusa Artem Laguta (77) ter Emil Sayfutdinov (78), svoj zaostanek pa je stalil na pet točk. Zadnja letošnja preizkušnja in s tem možnost za ta uspeh, ga čaka čez dva tedna v poljskem Torunu. Ima pa Žagar še eno možnost, saj bo kot kaže moral dirko v Torunu izpustiti tudi Poljak Patryk Dudek, zmagovalec letošnje VN Slovenije, ki si je poškodoval ramo kmalu po dirki v Krškem. Njegov nastop je tako zelo vprašljiv, Žagar pa za njim trenutno zaostaja za enajst točk. Če bi torej teoretično v Torunu osvojil vsaj dvanajst točk in hkrati v skupnem seštevku prehitel vsaj enega od omenjenih Rusov, bi se s tem prav tako na koncu sezone zasidral med najboljšo osmerico. Seveda je do takrat še preveč »če-jev,« zato raje počakajmo in upajmo, da Žagar še z enim odličnim nastopom na koncu le reši sezono, v kateri še kako manjkajo točke iz Krškega ter si s tem neovirano od možnosti posebnega stalnega povabila, zagotovi nastopanje med najboljšimi na svetu tudi v prihodnosti.

Velik korak k tretjemu naslovu svetovnega prvaka je na tej dirki s tretjo zmago letos napravil tudi Woffinden, ki pred poljskim zasledovalcem Zmarzlikom vodi že za deset točk. To pa je v dirki ob trenutni Britančevi formi skoraj nemogoče nadoknaditi.

Rezultati

1.Tai Woffinden (VB), 2. Jason Doyle (Avs) oba 16 točk, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 15, 4. Greg Hancock (ZDA), 5. Matej Žagar (Slo), 6. Niels K. Iversen (Dan) vsi 12, 7. Maciej Janowski (Pol), 8. Fredrik Lindgren (Šve) oba 9, 9. Nicki Pedersen (Dan), 10. Emil Sayfutdinov (Rus) oba 8,…

Točke po 9. od 10. dirk

1.Woffinden 124 točk, 2. Zmarzlik 114, 3. Janowski, 4. Lindgren oba 98, 5. Hancock 93, 6. Doyle 86, 7. Dudek 84, 8. Sayfutdinov 78, 9. Laguta 77, 10. Žagar 73, 11. Pedersen 67, 12. Holder 60,…

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji