Sadar in Mihič brez finala v Wackersdorfu

Wackersdorf je minuli konec tedna gostil uvodno dirko evropskega prvenstva razredov KZ ter KZ2


Sezono so začeli tudi tekmovalci v mednarodnem razredu FIA Academy Trophy. Slovenske barve sta v Nemčiji zastopala Mai Sadar (AMD Šlander), ki je bil letos izbran za nastop v razredu Academy Trophy, v močni konkurenci razreda KZ2 pa je nastopil Martin Mihič (JEFRA Racing Klub).

Tudi v letošnji izvedbi tekmovanja FIA Academy Trophy imajo vsi vozniki na voljo šasije priznanega proizvajalca OTK (Exprit), poganjajo pa jih pogonski agregati Vortex, novost za letošnjo sezono pa so pnevmatike priznanega gumarskega opremljevalca Bridgestone. FIA na ta način znova potrjuje, da gre za edinstveno tekmovanje, ki primerja najboljše talente iz vsega sveta pod enakimi pogoji, kjer je finančna komponenta potisnjena v ozadje, saj mednarodna karting zveza s pomočjo proizvajalcev močno subvencionira nastope vseh tekmovalcev. Poleg pridobivanja bogatih izkušenj na mednarodnih tekmovanjih pa je koncept tekmovanja zasnovan tudi v smeri izobraževanja mladih voznikov v smislu pravil, obnašanja na stezi ter priprave na prestop v višje kategorije kartinga.

Konkurenca je tudi letos izjemna, saj je na uvodni dirki v Nemčiji nastopilo petdeset voznikov iz šestinštiridesetih držav, med nastopajočimi pa so tudi številni uveljavljeni kartisti mladinske kategorije, saj je v ospredju tekmovanje državnih reprezentanc, kjer državne barve zastopajo najboljši mladinci v starostni skupini od 12 do 14 let. Odlična priložnost za Sadarja, da se pomeri z nekaterimi najboljšimi dirkači s petih celin.

Že na prostih treningih je Sadar presenetil z nekaj uvrstitvami med najboljše, predvsem pa dokazal veliko željo po nabiranju prvih mednarodnih izkušenj na najvišjem nivoju mladinskega kartinga. Kvalifikacije je opravil z odliko in se zavihtel na spodbudno 28. mesto, nekoliko manj sreče pa je imel v izločilnih dirkah, saj je bil v uvodni dirki udeležen v nersrečo, ki je vodila v odstop. Pomanjkanje izkušenj je botrovalo tudi nekoliko slabšemu nastopu na popolnoma razmočenem asfaltu v drugi kvalifikacijski dirki, medtem ko je sklepno izločilno vožnjo odpeljal z odliko in osvojil 14. mesto. Vse skupaj pa tokrat ni bilo dovolj za uvrstitev v finale, med 34 najboljših voznikov. Sadar je uvodno dirko tako zaključil na skupnem 41. mestu. Zmage se je v finalu veselil Nizozemec Robert De Haan.

Martin Mihič letos nadaljuje s prebojem med najboljše kartiste v kategoriji KZ2. Na uvodno dirko letošnjega evropskega prvenstva se je podal v želji izboljšanja lanskih dosežkov, a tokrat ni šlo vse po planu. V konkurenci 75 voznikov se je v ponesrečenih kvalifikacijah uvrstil na skromno 70. mesto, v kvalifikacijskih vožnjah pa si je dvakrat privozil 15. mesto, temu pa dodal še 17., 20. in 21. mesto. Žal je bilo v izjemni konkurenci to premalo za nastop v finalu, kjer nastopi 34 najboljših voznikov po izločilnih bojih. Mihič je uvodno dirko evropskega prvenstva tako sklenil na 55. mestu. Zmagal je Šved Emil Skaras, na oder za zmagovalce pa sta stopila še Italijana Simone Cunati in Riccardo Longhi.

Oba slovenska kartista bosta imela novo priložnost za dokazovanje že v mesecu juniju, ko bo na sporedu dirka v italijanskem Sarnu.


Rezultati Academy Trophy:
http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2019/wackersdorf/academy/results.html

Rezultati KZ2:
http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2019/wackersdorf/kz2/results.html

Ključne besede


kartingSadarMihič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji