Tim Gajser do druge letošnje zmage v MXGP

Tim Gajser, ki tekmuje z licenco AMZS, je danes v Aguedi na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu za Veliko nagrado Portugalske v razredu MXGP ugnal vso konkurenco in si kot najhitrejši v obeh vožnjah privozil svojo drugo letošnjo zmago. Njegov glavni tekmec Antonio Cairoli je bil drugi, kar pomeni, da je slovenski as razliko do prvega mesta v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zmanjšal na 34 točk.


Po deževni in blatni Mantovi minuli konec tedna je tokrat najboljše motokrosiste sveta pričakalo sončno vreme. 1630 metrov dolga proga v Aguedi je bila Timu Gajserju pisana na kožo. Že včeraj je bil najhitrejši na treningu, v kvalifikacijah pa je najbolje startal, a ga je nato prehitel Antonio Cairoli, ki je tako imel prvi možnost izbirati startno pozicijo. Gajser je bil drugi in se na današnji dirki na startu postavil ob bok Italijanu.

V prvi vožnji je start že osmič v tej sezoni dobil Cairoli, vendar je dober začetek uspel tudi slovenskemu asu, ki se je hitro prebil na drugo mesto. Dobro je začel tudi Romain Fabvre, ki se je na Portugalsko vrnil kot povratnik po poškodbi na letošnji uvodni dirki v Argentini. Med najhitrejšimi sta bila tudi Jeremy Seewer in Arnaud Tonus, ki sta se borila na tretjem in četrtem mestu. Tretjeuvrščeni v svetovnem prvenstvu Gautier Paulin je že v prvem krogu storil napako in končal na tleh, kasneje pa se višje kot do 15. mesta ni uspel prebiti.

Gajser izkoristil napako Cairolja

Vrstni red na prvih dveh mestih je ostal enak, dokler ni devetkratni svetovni prvak storil napake, zaradi katere mu je tudi ugasnil motor. Priložnost je seveda takoj izkoristil Gajser in prevzel vodstvo. Nato se je začel srdit boj za zmago. Italijan je boljše čase nizal v prvem in zadnjem sektorju, Slovenec pa v drugem in tretjem. Sicer zelo napet zaključek dirke je Gajser odpeljal dokaj mirno in, ne glede na pritiske Cairolija, dobro zapiral linije. Naš as je skozi ciljno črto suvereno zapeljal kot prvi in s 1:36:06 postavil najhitrejši čas kroga. Takoj za njim je cilj prečkal Cairoli, kot tretji pa je dirko zaključil Tonus s skoraj 18 sekundami zaostanka. 

Gajser je včeraj v kvalifikacijah najbolje startal, a nato moral priznati premoč Italijanu Cairoliju.

Po prvi vožnji je slovenski šampion dejal, da je imel dokaj dober start in da je za Cairolijem iskal idealne linije. Nato je izkoristil njegovo napako in se odpeljal mimo.

Ob koncu sva oba zelo pritiskala. Sem zadovoljen s trenutnim izkupičkom ter se veselim naslednje vožnje.

Brezkompromisna druga vožnja

V drugi vožnji je najbolje startal Clement Desalle, za njim pa Cairoli, Tonus, Seewer in na petem mestu Gajser. Ni trajalo dolgo, da je slovenski motokrosist začel prehitevati in prišel za Italijana. Ta je po napaki Desalla švignil mimo Belgijca, enako pa je storil Gajser in tako se je ponovil dvoboj, ki smo mu priča na večini dirk v tej sezoni. Po vztrajnem Gajserjevem zasledovanju je Italijan zopet storil napako. V ovinek je prišel preveč agresivno, prepozno zaviral in končal na tleh. Najboljši slovenski motokrosist je zgrabil ponujenega jokerja in prevzel vodstvo, Cairolija pa sta prehitela še Tonus in Seewer. 

Ko je Gajser v drugi vožnji prišel v vodstvo, priložnosti za zmago ni več izpustil iz rok. 

Dvakratni svetovni prvak je nato z ubijalskim tempom pred tekmeci nabral tudi več kot deset sekund prednosti in dvoma o njegovi drugi letošnji zmagi praktično ni bilo več (prvič je v tej sezoni na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil na dirki za Veliko nagrado Trentina). V boju za zmagovalni oder je neverjetni Cairoli še enkrat dokazal, zakaj je vodilni v skupnem seštevku, in se z veliko borbenostjo prebil na drugo mesto. Kot tretji je ciljno črto prečkal Tonus, za katerega so to prve stopničke v elitnem razredu MXGP.

Naslednji vikend se karavana motokrosa seli v Francijo, kjer bo na progi v Saint Jean d'Angelyu na sporedu sedma dirka svetovnega prvenstva.

REZULTATI

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaud Tonus (Švi)

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaud Tonus (Švi)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaud Tonus (Švi)

Skupno v SP (6/18): 1. Antonio Cairoli (Ita): 285, 2. Tim Gajser (Slo): 251, 3. Gautier Paulin (Fra): 197, 4. Clement Desalle (Bel): 175, 5. Arminas Jasikonis (Lat): 166

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokrossvetovno prvenstvo v motokrosuMXGPPortugal

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji