Gajserju v čast tudi v Franciji zadonela Zdravljica

Tim Gajser, ki tekmuje z licenco AMZS, je na današnji dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP z dvema vrhunskima vožnjama osvojil Veliko nagrado Francije in tako drugič zapored ugnal svojega največjega tekmeca Antonia Cairolija. Slednji je danes prvič v sezoni ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Naš as po sedmih dirkah za Italijanom v skupnem seštevku zaostaja le še deset točk. Uspeh slovenskega motokros je dopolnil Jan Pancar, ki je v MX2 osvojil svoje prve letošnje točke.


Tim Gajser je dirkaški konec tedna v francoskem Saint Jean d'Angelyu, sedmi postaji letošnje sezone svetovnega prvenstva v motokrosu, začel in končal – z odliko. Svojo vrhunsko formo je pokazal že v včerajšnjih kvalifikacijah, kjer je s skoraj desetimi sekundami prednosti zmagal pred drugouvrščenim Arnaudom Tonusom in tako prvi izbiral startni položaj za današnjo dirko. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Antonio Cairoli je bil zaradi padca šele 14.

Tudi danes je bil slovenski šampion razred zase. V prvi vožnji mu je Italijan še nekako sledil in na koncu – z zaostankom skoraj sedmih sekund, osvojil drugo mesto. Tretji je bil Švicar Tonus. Slednji je najbolje startal, a hitro sta ga prehitela tako Gajser kot Cairoli, naš motokrosist pa nato ni pustil nobenega dvoma, kdo bo na progi v Saint-Jean-d'Angélyu narekoval ritem. Tonus je sicer ves čas čakal na priložnost, da prehiti devetkratnega svetovnega prvaka, vendar je na koncu moral priznati premoč Italijana in je skozi cilj pripeljal kot tretji. Gajser je bil nad zmago vidno navdušen:

Proga je super. Vem da nisem najbolje startal, vendar sem nato nekako ujel ritem in odpeljal po svoje. Zelo sem užival.

Slovenski as tudi v drugo daleč pred tekmeci

Po dokaj mirni prvi vožnji, ki ni postregla z večjimi presenečenji, je drugo že na začetku začinil Cairoli, ki je prehitro startal in se zataknil v startna vrata. Tudi Gajser ni začel najbolje in je nekaj časa vozil na četrtem mestu. Pred njim so bili Clement Desalle, Tonus in Romain Febvre, ki se je prejšnji konec tedna v karavano vrnil po poškodbi z uvodne dirke v Argentini. Medtem je Cairoli storil še eno napako, zgrešil kanal in končal na tleh. Kot da to še ni bilo dovolj, ga je med pobiranjem motorja podrl rojak Ivo Monticelli, kar je še bolj upočasnilo Italijana, ki se je nato vozil okoli 20. mesta.

Slovenski ljubitelji motokrosa so za naše fante navijali tudi v Franciji.

Gajser je kmalu po startu prehitel Belgijca in zmanjšal zaostanek za vodilnima, nato pa ob prvi priložnosti švignil mimo Švicarja ter nato še mimo domačega aduta. Ta se je nekaj časa trudil ostati v stiku s Slovencem, vendar se je hitro vdal in dvakratni svetovni prvak je v svojem tempu nadaljeval še eno zmagovalno vožnjo. Cairolijevih napak pa kar ni bilo videti konca, saj mu je ugasnil še motor. Upanja, da bi se v drugi vožnji prebil v ospredje, tako ni bilo več – končal jo je na 17. mestu. Gajser je v cilj pripeljal s petimi sekundami naskoka pred Febvrom, tretje mesto je osvojil Tonus.

Vikend res ne bi mogel biti boljši, zelo sem užival. Sicer imel na startu nekaj težav, saj so se startna vrata zelo počasi odpirala in sem mislil, da sem jih zadel. Nato pa je šlo vse, kot sem si želel,

je po drugi zaporedni zmagi in tretji letošnji (prejšnjo nedeljo je zmagal na Portugalskem, v začetku aprila pa v italijanskem Trentinu) povedal Gajser, ki sedaj na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva za Cairolijem zaostaja le še deset točk.

Tim Gajser v boju za naslov svetovnega prvaka za Antoniem Cairolijem zaostaja le še deset točk.

V razredu MXGP je imela Slovenija še enega predstavnika, Klemna Gerčarja, ki pa se ni uvrstil med dobitnike točk. V prvi vožnji je kmalu po startu odstopil, v drugi pa je bil 31.

Jan Pancar do prvih letošnjih točk v svetovnem prvenstvu

V razredu MX2 je danes odlično delo opravil 19-letni Jan Pancar, ki je slovenske ljubitelje motokrosa razveselil s prvimi letošnjimi točkami za svetovno prvenstvo. Uvodno vožnjo je končal kot 20. in dobil točko, v drugi pa je bil še boljši in osvojil 12. mesto ter devet točk. Skupno je bil 17.

Prihodnjo nedeljo četrta dirka državnega prvenstva v motokrosu

Po treh zaporednih tekmovalnih vikendih bodo imeli motokrosisti, ki tekmujejo v svetovnem prvenstvu, nekaj premora. Naslednja preizkušnja bo namreč 9. junija 2019 dirka za Veliko nagrado Rusije.

Najboljši slovenski motokrosisti, tudi Tim Gajser, se bodo 2. junija 2019 na progi v Radizelu v organizaciji AMD Orehova vas pomerili na četrti dirki državnega prvenstva.

REZULTATI

MXGP
1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arnaud Tonus (Švi), …, 37. Klemen Gerčar (Slo)
2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Febvre Romain (Fra), 3. (Švi), …, 31. Klemen Gerčar (Slo),

Skupno na dirki: Tim Gajser (Slo), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Romain Febvre (Fra), …, 31. Klemen Gerčar (Slo), …

Skupno v SP (7/18): 1. Antonio Cairoli (Ita): 311, 2. Tim Gajser (Slo): 301, 3. Gautier Paulin (Fra): 218, 4. Clement Desalle (Bel): 208, 5. Arminas Jasikonis (Lat): 190

MX2
1. vožnja: 1. Jago Geerrs (Bel), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Thomas Kjer Olsen (Dan), ..., 20. Jan Pancar (Slo),
2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Ben Watson (VB), ... 12. Jan Pancar (Slo),

Skupno na dirki: Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Thomas Kjer Olsen (Dan), ... 17. Jan Pancar (Slo),

Skupno v SP (7/18): 1. Jorge Prado (Špa): 297, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 283, 3. Jago Geerts (Bel): 217, 4. Henry Jacobi (Nem): 210, 5. Mitchell Evans (Avs): 187, ..., 33. Jan Pancar (Slo): 10,

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosuMXGPFrance

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji