Gajser na Češkem drugi

Tim Gajser je na Veliki nagradi Češke osvojil drugo mesto. V skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP je povečal na 177 točk.


Po dvotedenskem premoru so se najboljši motokrosist sveta zbrali na Češkem, kjer so v Loketu vozili trinajsto dirko sezone, ki je štela za točke svetovnega prvenstva. Tim Gajser, ki na dirkah svetovnega prvenstva vozi z licenco AMZS, je potrdil, da je v razredu MXGP zelo suveren in je z novima dvema zelo dobrima vožnjama še utrdil položaj na prvem mestu točkovanja v skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka. Dvotedenski premor po dirkah na azijski turneji je dobro izkoristil:

Po vrnitvi iz Indonezije sem se hitro vrnil na trening. Lepo je bilo imeti prejšnji konec tedna brez dirke, bil sem doma in si malo odpočil, zdaj pa že težko čakam dirko v Loketu. Steza mi ustreza, vedno pride veliko navijačev, tudi iz Slovenije.

V sobotnih kvalifikacijah je Gajser zasedel tretje mesto. Hitrejša od njega sta bila Romain Fevbre in Jeremy Seewer, a to ni pokvarilo njegovega razpoloženja, ampak mu je le še povečalo borbeni duh. Klemen Gerčar, drugi Slovenec v elitnem motokros razredu, je kvalifikacije končal na 28. mestu, a nato na dirki zaradi bolezni ni nastopil.

Gajser spremenil taktiko

V prvi vožnji se je Gajser odločno pognal s štarta na stezo Loketske Serpentiny dolgo 1586 metrov, ki ima tudi najvišjo višinsko razliko med vsemi, ki so v koledarju dirk za svetovno prvenstvo. Na trdi progi, ki ni imela dobrega oprijema na podlago, se je najprej odločil za široke linije, s katerimi je skušal čimbolj nevtralizirati neprijetne brazde v zavojih. Nato pa je zamenjal taktiko in skrajšal ovinke, dvignil tempo ter skozi cilj pripeljal drugi. Pred njim je bil le najboljši iz kvalifikacij Fevbre.

Gajser med brazdami

Druga vožnja je Gajserja po štartu izstrelila na drugo mesto. Hitrejši od njega je bil Seewer, nato pa je slovenskega asa prehitel še Fevbre, ki je bil v Loketu tokrat najbolj razpoložen v najmočnejšem razredu ter se je odpeljal še do drugega prvega mesta in tudi do skupne zmage na VN Češke v razredu MXGP. Francoz je tako prekinil serijo sedmih zaporednih Zdravljic, ki jih je Gajser poslušal ob svojih minulih zmagah na razglasitvah najboljših. Slovenski as je sicer prehitel Seewerja, Fevbre pa je bil zanj tokrat preprosto premočan in ga ni več uspel ujeti. Drugo mesto v drugi vožnji mu je prineslo tudi zmagovalne stopničke za končno drugo mesto v Loketu. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser še vedno prepričljivo prvi in ima pred Seewerjem zdaj 177 točk prednosti.

Pancar do novih točk v razredu MX2

V razredu MX2 Slovenijo z licenco AMZS zastopa Jan Pancar. Sobotne kvalifikacije je končal na 18. mestu, kar je za mladega upa slovenskega motokrosa pomenilo relativno dobro izhodišče v boju za nove točke svetovnega prvenstva. Na dirki v Loketu je vozil prvič v karieri in je v prvi vožnji v cilj pripeljal na 17. mestu. Z drugo vožnjo je začel previdneje, nato pa proti koncu pošteno pritisnil na plin ter se prebil do 19. mesta. V razpredelnici rezultatov je na VN Češke osvojil končno 19. mesto, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MX2 pa ima zdaj 19 točk in zaseda 31. mesto. 

Gremo navijat za Tima, Klemna in Jana v Imolo! Člani AMZS imate pri turistični agenciji Avantura popust na aranžma.

Smola Peklaja

Številni slovenski navijači na Češkem so lahko navijali še za enega Slovenca, in sicer Jako Peklaja. Pogumni 12-letni motokrosist je namreč dirkal v finalu evropskega prvenstva razreda EMX85. Z izkušnjami s svetovnega prvenstva se je dobro boril s tekmeci in zahtevno stezo, nekoliko pa ga je ovirala tudi poškodba, ki jo je staknil v soboto. V prvi vožnji je zaradi težav z motorjem zasedel 37. mesto, v drugi pa mu je šlo bistveno bolje in je v cilj pripeljal 23., kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo končno 24. mesto. Sicer pa je na stezi v Loketu vozil še en voznik z licenco AMZS, in sicer hrvaški motokrosist Šimun Ivandić. V kategoriji EMX65 je osvojil točko ter na koncu pristal na 26. mestu.

Štirinajsta dirka za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP bo 4. avgusta 2019. To bo dirka za Veliko nagrado Belgije na stezi Stedelijk Motorcrossterrein, ki jo bo gostil Lommel.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi)

2. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi)

Skupno na dirki: 1. Romain Fevbre (Fra): 50, 2. Tim Gajser (Slo): 44, 3. Jeremy Seewer (Švi): 40

Skupno v SP (13/18): 1. Tim Gajser (Slo): 582, 2. Jeremy Seewer (Švi): 405, 3. Gautier Paulin (Fra): 379, 4. Arnaud Tonus (Švi): 373, 4. Antonio Cairoli (Ita): 358

MX2

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Henry Jacobi (Nem), 3. Thomas Kjer Olsen (Dan), ... 17. Jan Pancar (Slo)

2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Adam Sterry (VB), 3. Henry Jacobi (Nem), ... 19. Jan Pancar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jorge Prado (Špa): 50, 2. Henry Jacobi (Nem): 42, 3. Thomas Kjer Olsen (Dan): 38, ... 19. Jan Pancar (Slo): 6 

Skupno v SP (13/18): 1. Jorge Prado (Špa): 594, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 504, 3. Jago Geerts (Bel): 391, 4. Tom Vialle (Fra): 380, 5. Henry Jacobi (Nem): 377, ... 31. Jan Pancar (Slo): 19

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarJaka PeklajMX2svetovno prvenstvo v motokrosuEMX85

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji