Zanimive dirke na Vranskem

V organizaciji AMD Lukovica je AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekala četrta dirka sezone za točke državnega prvenstva. Merili so se s skuterji, v minimotu in supermotu ter starodobniki.


AMZS Center varne vožnje na Vranskem je bil prizorišče četrte od skupno šestih predvidenih dirk za državno prvenstvo. Vozniki so se udarili s skuterji in v minimotu za točke državnega prvenstva, boji v kategoriji supermoto so šteli za rekreativno prvenstvo, tekmovalci s starodobniki pa so se potegovali ta točke prvenstva Alpe Adria in za Memorial Nika Sodnikarja. 

Kogovšek z napako vseeno do zmage

V kategoriji skuter 70 je bil glavni favorit za zmago Nejc Kogovšek. Predhodne tri dirke državnega prvenstva je suvereno dobil in tudi v prvi vožnji je kazalo, da bo nadaljeval zmagoviti niz. Večji del je namreč vodil, nato pa se mu je dva kroga pred koncem pri prehitevanju tekmeca za krog primerila napaka in je padel. To je izkoristil Klemen Švara, ki je pogumno švignil mimo pobirajočega se Kogovška ter si prvič v karieri privozil prvo mesto na dirki državnega prvenstva.

Švara pred Kogovškom

Član AMTK Koper je opogumljen in samozavesten štartal tudi v drugo vožnjo, a očitno v preveliki želji pregorel, saj je v četrtem krogu padel in odstopil. To je močno olajšalo delo Kogovšku, ki je nato brez težav skozi cilj pripeljal prvi, kar je članu AMD Orjaki prineslo tudi skupno zmago na dirki.

Zelo napeto in razburljivo je bilo tudi v boju za zmagovalni stopnički dve in tri, zanju pa sta se udarila Andrej Ramšak in Tomaž Ahčin, sicer moštvena kolega Kogovška pri AMD Orjaki. Prvo vožnjo sta skozi cilj pripeljala z identičnim časom, zato je druga odločala, kdo bo boljši. V ostrem boju je šlo na nož in odločali so milimetri. V enem od prehitevanj, ko je Ramšak skušal priti pred Ahčina, je med njima prišlo do kontakta in krajšo je potegnil Ramšak. Ahčinu je pripadlo drugo mesto in zmagovalne stopničke številka dve, Ramšak pa je bil na koncu skupno tretji.

V kategoriji skuter open je Alen Franza (iRace racing team) suvereno opravil s konkurenco in dobil obe vožnji, z novo zmago pa je tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku točkovanja za državno prvenstvo.

Franza brez težav znova najboljši

Poškodba Poropata Medošu olajšala delo

Pred dirko razreda minimoto open je bil jasno, da se bo tretji z minulega evropskega prvenstva v Assnu Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) tokrat zelo težko boril za zmago. Na sobotnem treningu si je namreč poškodoval roko, ki mu ni dovoljevala zahtevnih manevrov na stezi. To je odprlo pot do zmage Janiju Medošu (AMD Orjaki), ki je zanesljivo dobil obe vožnji.

Medoš je izkoristil ponujeno

V prvi je Poropat v prvem delu dirke še uspel voziti na drugem mestu, a bolečine so bile prehude in prisiljen je bil spustiti ritem ter se zadovoljiti s tretjim mestom. Prehitel ga je še mladi Etien Kantar Božič (GAS Vrtejba). V drugi vožnji je Poropat še enkrat padel in višje od četrtega mesta se ni zmogel prebiti. Pred njim sta se uvrstila znova Etien Kantar Božič ter tudi Enej Logar, sicer član AMD Domžale.

Poškodovani Poropat ni mogel slediti visokemu ritmu

V minimotu zmagi za Maver Guština in Krševana

V mladinski kategoriji minimoto otroci 2 je prvič v karieri zmagal Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba). Drugo mesto si je privozil Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), presenetljivo pa je brez uvrstitve dirko končal Tai Komel. Član društva GAS Vrtejba, sicer vodilni v točkovanju za državno prvenstvo, je imel obilo smole, saj mu je tokrat zatajila tehnika.

Maver Guštin se je veselil prve zmage v karieri v državnem prvenstvu

V kategoriji minimoto otroci 1 sta se za zmago potegovala Tian Krševan in Matija Kodarin, oba člana društva GAS Vrtejba. Kako tesno je bilo, razkriva majhna razlika v cilju prve vožnje. Za 259 tisočink sekunde je bil namreč hitrejši Krševan, ki je moral tudi v drugo napeti vse sile in moči, da je zaustavil napade Kodarina. Tokrat je v cilj pripeljal z dobro sekundo prednost. Tretje mesto je v obeh vožnjah pripadlo njunemu klubskemu kolegu Tristanu Rupelliju.

Pleško kljub odsotnosti razred zase

Rekreativnemu tekmovanju v supermotu se je po dolgih osmih letih odsotnosti z dirkaških stez spet pridružil Luka Pleško.

Plešku se dolgotrajna odsotnost z dirkaških stez ni niti malo poznala

Že na treningih je pokazal, da je še vedno zelo vešč obvladovanja motorja supermoto, saj si je privozil najboljši štartni položaj. V obeh vožnjah na dirki je to potem s pridom izkoristil ter vrnitev na dirkaške steze kronal s prvima mestoma ter skupno zmago. Na oder za zmagovalce sta se uvrstila še Edy Rupelli in Jan Mikac Zorko, ki tokrat preprosto nista bila kos odličnemu Plešku. V skupnem seštevku je Rupelli ohranil prvo mesto.

Pleško je že na štartu pobegnil tekmecem

Starodobniki navdušili

Razburljivo z vonjem po patini je bilo tudi tekmovanje starodobnikov. Udeležilo se ga je petnajst tekmovalcev, ki so se potegovali za točke prvenstva Alpe Adria. Najhitrejši čas med vsemi na starodobnih motorjih je postavil Bruno Cmrk.

Vindišar kroti Hondo v zavoju

Hrvaški voznik pa je v drugi vožnji malce popustil in v kategoriji Classic special open ga je prehitel Romun Cristian Sarac. Za slovenski zmagi na Vranskem pa sta poskrbela Primož Vindišar, najhitrejši v obeh vožnjah v kategoriji Classic 500, ter Matjaž Lesjak, ki se je veselil zmag v razredu Oldtimer 500.

Lesjak prefinjeno prihaja v zavoj

 

Ključne besede


supermotominimotoskuterstarodobni motociklizemdržavno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji