V Turčiji napake in padci ponagajali Timu Gajserju

Slovenski motokros as Tim Gajser je imel na predzadnji dirki sezone za svetovno prvenstvo obilo smole. Padci, k sreči brez poškodb, so ga stali boja za najvišja mesta na Veliki nagradi Turčije.


Turški Afyonkarahisar je bil prizorišče sedemnajste dirke sezone za najboljše motokrosiste, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. V razredu MXGP je slovenski šampion Tim Gajser, ki tekmuje z licenco AMZS, se v sobotnih kvalifikacijah ni najbolje znašel, saj je zaradi padca osvojil šele trinajsto mesto.

Naredil sem napako in padel. Udaril sem se v ramo in vrat. Vrat še vedno malce čutim, ampak ni hudega. Fizioterapevt Filippo je znova izvrstno opravil svoje delo in mi pomagal, da sem nared za tekmovanje.

Drobne napake tokrat usodne

Na nedeljski dirki se je Gajser na relativno trdi progi s štarta odločno zagnal v prvi zavoj in iz njega prišel na petem mestu. Nato pa se mu je ob zaključku prvega kroga primerila napaka, zaradi katere se je prevrnil čez krmilo motorja in končal na tleh. Zdrsnil je na štirinajsto mesto. Ob padcu je utrpela nekaj poškodb tudi čelada. Odlomljen vizir ga je neprijetno oviral v lovu na tekmece. Vseeno se je maksimalno zbral, močno dvignil tempo dirkanja na progi ter se prebil do šestega mesta. 

V drugi vožnji na stezi Afyon Motor Sports Center je Gajser, ki je v Turčiji praznoval tudi 23. rojstni dan, silovito potegnil s štartne rampe in po prvem krogu zasedal tretje mesto, kar je bilo zelo dobro izhodišče za napad. A v četrtem krogu se je zaradi nove napake spet za hip znašel na tleh ter padel na peto mesto. Vnovič je dvignil ritem in se na koncu z borbeno ter nepopustljivo vožnjo prebil do tretjega mesta, v skupnem seštevku dirke pa je osvojil četrto mesto, sicer pa se je zmage na dirki veselil tokrat v obeh vožnjah nepremagljivi Jeffrey Herlings.

Pancar spet do točk

V razredu MX2 je Slovenijo in AMZS zastopal Jan Pancar. Prvo vožnjo je začel dokaj zadržano. Zahtevna proga mu je povzročala kar nekaj preglavic. Nato pa je dvignil ritem in izkoristil nekaj napak tekmecev ter skozi cilj je pripeljal na 20. mestu. V drugu vožnji se je že bolj spoprijateljil z zahtevnimi skoki in zavoji ter globokimi brazdami na progi. Prvo kontrolno točko je prevozil 17., na tem mestu pa je nato prečkal tudi ciljno črto. V skupnem seštevku dirke je Pancar zasedel 19. mesto, zmage pa se je z novima dvema prepričljivima prvima mestoma veselil Španec Jorge Prado.

Pancar se je veselil novih točk svetovnega prvenstva v razredu MX2

Osemnajsta in tudi zadnja dirka za točke svetovnega prvenstva v razredu MXGP bo 15. septembra 2019, potekala pa bo v Šanghaju na Kitajskem.

REZULTATI

MXGP

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Glenn Coldenhoff (Niz), 4. Jeremy Seewer (Švi), 5. Gautier Paulin (Fra), 6. Tim Gajser (Slo), ...
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 50, 2. Glenn Coldenhoff (Niz): 42, 3. Pauls Jonass (Lat): 38, 4. Tim Gajser (Slo): 35, ...

Skupno v SP (17/18): 1. Tim Gajser (Slo): 744, 2. Jeremy Seewer (Švi): 542, 3. Gautier Paulin (Fra): 499, 4. Glenn Coldenhoff (Niz): 488, 5. Arnaud Tonus (Švi): 463, ... 53. Klemen Gerčar (Slo): 1 točka...

MX2

  1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Calvin Vlaanderen (Niz), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...
  2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Roan Van De Moosdijk (Niz), ... 17. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno na dirki: 1. Jorge Prado (Špa): 50, 2. Jago Geerts (Bel): 38, 3. Roan Van De Moosdijk (Niz): 36, ... 19. Jan Pancar (Slo): 5 točk, ...

Skupno v SP (17/18): 1. Jorge Prado (Špa): 787, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 592, 3. Jago Geerts (Bel): 505, 4. Tom Vialle (Fra): 495, 5. Henry Jacobi (Nem): 442,  ... 28. Jan Pancar (Slo): 47 točk, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji