Žagar sezono želi končati med osmerico

V soboto bo v Torunu na Poljskem zadnja grand prix dirka za točke svetovnega prvenstva v speedwayu. Na njej bo Matej Žagar branil skupno osmo mesto v razvrstitvi za naslov svetovnega prvaka.


Poljski Torun bo v soboto 5. oktobra prizorišče zadnje letošnje dirke, v kateri se bodo najboljši speedwayisti sveta merili za točke svetovnega prvenstva. Med šestnajsterico, ki bo sklenila sezono na ovalu Marian Rose Motoarena, bo tudi naš Matej Žagar, ki v mednarodnem merilu vozi z licenco AMZS. Ljubljančan je po devetih preizkušnjah na najvišji ravni na osmem mestu in ga želi tudi po tej dirki najmanj zadržati, čeprav mu za vrat pošteno diha Avstralec Jason Doyle s točko zaostanka, malce več pa zaostajata Rus Artem Laguta in Danec Niels-Kristian Iversen. Žagar v drugem delu sezone vozi bistveno bolje kot v prvem, v katerem nikakor ni našel dobre forme. Očitno se mu je po zmagi v kvalifikacijah za speedway grand prix serijo v Goričanu konec avgusta odvalil kamen od srca, saj si je s tem zagotovil nastope med svetovno speedway elito tudi v letu 2020. Z bistveno bolj sproščenimi vožnjami je nato v Teterow in Vojensu prišel na stopničke za zmagovalce, v Cardiffu pa se je prebil med polfinaliste.

Zmarzlik najbližje naslovu svetovnega prvaka

Lani Žagar v Torunu ni blestel, saj je dirko končal že po petih vožnjah, v katerih je vknjižil šest točk, kar mu je prineslo enajsto mesto. Zmage in naslova svetovnega prvaka se je veselil Britanec Tai Woofinden, ki nima več možnosti, da bi naslov obranil. V lovu na prestižni naziv najboljšega speedway voznika na svetu v letu 2019 ima najboljše izhodišče Bartosz Zmarzlik. Pred domačimi navijači, ki se jih bo na tribunah zbralo zanesljivo več kot petnajst tisoč, bo skušal zadržati sedem točk prednosti pred Rusom Emilom Sajfutdinovom oziroma devet pred Dancem Leonom Madsnom.

Rekord 325 metrov dolge steze ima v rokah veteran Greg Hancock. Američan, ki ga tudi tokrat ne bo med vozniki zaradi osebnih razlogov, je leta 2016 štiri kroge prevozil v času 56 sekund in 40 stotink. V Torunu, ki leži približno 170 kilometrov južno od Gdanska, bo s povabilom organizatorja vozil Adrian Miedzinski. Nekdanji poljski šampion v kategoriji do 21 let je domačin, zato lahko pričakuje bučno podporo navijačev, ki bodo pesti stiskali seveda tudi za druge Poljake, najbolj pa za Zmarzlika, ki se mu nasmiha naslov svetovnega prvaka.

Na tretji dirki svetovnega prvenstva mladih speedwayistov do 21 let, ki bo zadnja v sezoni, bo v petek 4. oktobra 2019 v Pardubicah na Češkem z licenco AMZS vozil Nick Škorja. Po dveh preizkušnjah, ki sta bili v Lublinu na Poljskem in Güstrovu v Nemčiji, se v skupnem seštevku z devetimi točkami nahaja na dvanajstem mestu.

Neposreden prenos dirke za Veliko nagrado Poljske si lahko ogledate v soboto 5. oktobra 2019 ob 19. uri na TV programu Sportklub 3 (SK3).

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji