Na evropskem pokalu narodov Slovenija osvojila 16. mesto

Slovenska motokros reprezentanca se je v Gdansku udeležila evropskega pokala narodov. V ostri konkurenci je zasedla 16. mesto.


Mladi slovenski motokrosisti so pod vodstvom selektorja Saše Kraglja minuli konec tedna tekmovali na Poljskem. Na mehki progi v Gdansku so se borili za čimboljša mesta v kategorijah MX 85, MX 125 in MX 250. V težkih vremenskih razmerah je imela četverica Slovencev kar nekaj smole, ki so jim preprečile boljšo uvrstitev.

Proga je bila zelo mehka, vreme pa sila spremenljivo, saj so menjali dež, sonce in ledeni dež, kar je še otežilo razmere za dirkanje. Ponekod so bile brazde dolge tudi pa trideset in več metrov, tega naši fantje niso vajeni, saj imajo premalo mednarodnih izkušenj,

je povedal selektor. V najšibkejšem razredu sta slovenske barve in AMZS zastopala Jaka Osek in Jaka Peklaj. Na prvi dirki je Osek že v prvem krogu padel in žal odstopil.

Jaka Osek je v prvi vožnji že v prvem krogu padel in odstopil. (Foto: Željko Zeleničič)

Osek je padel v blatu na začetku v enem od zahtevnih zavojev. Čez njegov motor je zapeljal eden od tekmovalcev in pri tem motor poškodoval do te mere, da v drugi vožnji sploh ni šel na štartno rampo,

je bil slabe volje Kragelj, ki se zaveda, da so fantje željni tekmovanja in dirkanja, a da imajo preprosto premalo izkušenj v tako zahtevni konkurenci. Drugi član reprezentance v razredu MX 85 Peklaj pa se je v hladnem vremenu in temperaturi zraka enajst stopinj Celzija pogumno spopadel z mehko podlago ter ciljno črto prečkal na 21. mestu, v drugi pa tudi sam odstopil.

Jaka Peklaj je v zahtevnih razmerah prvo vožnjo končal na 21. mestu. (Foto: Željko Zeleničič)

Tudi on je imel smolo. Čeprav ima že nekaj izkušenj s tovrstnimi tekmovanji, pa se tokrat preprosto ni znašel,

je dodal selektor Kragelj, ki se je pridušal, da fantje potrebujejo več podpore v domačem okolju, ki bi jim moralo omogočiti več mednarodnih preizkušenj na različnih podlagah. Na ta način bi namreč lažje vedeli, kako se lotiti proge in tudi tekmovalcev.

Razreda MX 125 in MX 250 sta vozila skupaj. Slovenijo sta zastopala Matevž Robek in Jaka Završan. Oba sta se hrabro spopadla z izkušenejšimi tekmeci in pokazala, da premoreta kar nekaj potenciala, ki ga lahko ob nadaljevanju trdega dela na treningih še razvijeta. V prvi vožnji se je bolje odrezal Završan, ki je osvojil 29. mesto, Robek pa je bil tik za njim. V drugo vožnjo sta se oba podala z boljšim občutkom, saj sta dobro spoznala 1660 metrov dolgo progo in tudi konkurente, ki so vseskozi agresivno napadali. Spet je bil malenkost boljši Završan, ki je v cilj pripeljal 27., Robek pa je bil enako kot v prvi vožnji vnovič le malenkost za reprezentančnim kolegom in osvojil mesto za njim. Selektor Kragelj je dejal, da nikomur ni bilo enostavno.

Matevž Robek je osvojil 30. in 28. mesto. (Foto: Željko Zeleničič)

Vsi so imeli željo, vsi so se trudili po svojih najboljših močeh, a pomanjkanje izkušenj na takšnih dirkah je odločilo. Važno je, da so vsi nepoškodovani, čeprav imajo nekaj tehnične škode. Zdaj moramo na zvezi stakniti glave skupaj. Generalno bo potreben drugačen pristop. Fante bi morali podpirati celo leto, jih pošiljati na tekme v tujino, šele potem lahko pričakujemo odmevne rezultate, ki smo jih ob potencialu, ki ga imamo, sposobni dosegati.

Jaka Završan je bil v prvi vožnji 29., v drugi pa 27. (Željko Zeleničič)

Slovenska reprezentanca je v skupnem seštevku evropskega pokala narodov osvojila 16. mesto.

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji