Motošportnik leta 2019 je Tim Gajser

Avto-moto zveza Slovenije je v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila priznanja najboljšim slovenskim motošportnikom v iztekajočem se letu. Petič zapored je motošportnik leta postal Tim Gajser.


Avto-moto zveza Slovenije je z razglasitvijo najboljših in podelitvijo priznanj na tradicionalni prireditvi Motošportnik leta ob zaključku sezone počastila uspehe športnikov, ki v državnem prvenstvu in v mednarodni konkurenci tekmujejo z licenco AMZS. Slovesnosti so se udeležili številni športniki in drugi gostje, uvodni nagovor pa je imel predsednik AMZS Anton Breznik.

O tem, kdo bo motošportnik tega leta, ni bilo dvoma. Tim Gajser je v letošnji sezoni kot za šalo nizal vrhunske rezultate – s petnajstimi uvrstitvami na zmagovalni oder, od tega devetimi na najvišjo stopnico, si je zagotovil drugi naslov svetovnega prvaka v prestižnem razredu MXGP. S skupno tremi naslovi najboljšega motokrosista sveta je Tim Gajser najuspešnejši slovenski motošportnik vseh časov. 

Avto-moto zveza Slovenije je Timu Gajserju na prireditvi, ki so se je udeležili tudi predstavniki ekipe Honda, ki skrbi za Tima in mu pomaga pri vrhunskih dosežkih, pripravila posebno presenečenje in mu izpolnila željo, ki jo je še do pred kratkim skrival – za darilo je dobil usposabljanje za vozniški izpit A kategorije.

Strokovni svet za avto-moto šport je posebno priznanje za uspešno športno pot in predanost motošportu namenil Klemnu Gerčarju, motokrosistu, ki je v sezoni 2019 prav tako branil slovenske barve na dirkah najvišje ravni, a je ob koncu sezone sprejel odločitev, da sklene profesionalno športno pot ter se posveti prenašanju znanja in izkušenj na mlajše generacije.

Aneju Dopliharju, ki mu je poškodba preprečila uresničevanje motokrosističnih sanj, a se zdaj prav tako zavzeto spopada z izzivi na ročnem kolesu, je predsednik AMZS Anton Breznik podelil posebno priznanje za športno vztrajnost in življenjski pogum. Letošnjo nagrado AMZS za življenjsko delo pa je za prispevek in dolgoletno delo v kartingu prejel Uroš Langerholc. Severin Sajevec in Nick Škorja sta za peti naslov državnega prvaka v trialu oziroma speedwayu prejela kristalni čeladi.

Foto: Večer prvakov

 

Na tradicionalni prireditvi, ki jo je s pevskim nastopom popestrila Nina Pušlar, je Avto-moto zveza Slovenije okronala tudi državne prvake v sezoni 2019 v cestno hitrostnem motociklizmu, cross countryju in trialu, speedwayu, motokrosu in kartingu – priznanja so poleg državnih prvakov prejeli tudi drugo- in tretjeuvrščeni tekmovalci v otroških kategorijah in najboljši dirkači v posameznih panogah. Podelili so tudi priznanja za mednarodne dosežke ter posebna priznanja za organizatorje dirk državnega prvenstva in mednarodnih sistemskih dirk.

Marko Jerman je prejel nagrado za najboljšega cestnohitrostnega dirkača, Xen De Ruwe za najboljšega kartista, Tim Gajser za najboljšega motokrosista, Matej Žagar za najboljšega speedwayista in Severin Sajevec za najboljšega voznika triala. Družba Akrapovič d.d. je prejela posebno priznanje za pomoč slovenskim motošportnikom in razvoj mladih.

Predsednik AMZS Anton Breznik je v svojem govoru izpostavil nekaj največjih športnih dosežkov v tej sezoni ter ob tem poudaril, da so športni uspehi in zmagoslavje, kot smo ga doživeli ob Timovem naslovu svetovnega prvaka, veliko več kot samo to:

Vsak tak uspeh športnika je najprej zmaga človeka, ki gre čez mejo tistega, kar je tudi sam pri sebi kdaj dvomil, da je možno. Je zmaga nad omejitvami, ki nam jih določa okolje. Je zmaga nad miselnostjo ljudi, ki se vse prevečkrat zadovoljijo s povprečnostjo.

 

Breznik se je zahvalil vsem športnikom in ekipam, ki so pripomogle k dobrim rezultatom ter društvom in klubom – športnim funkcionarjem, organizatorjem dirk, šol, dejavnosti za podmladek in vsem, ki so mogočili izvedbo sezone.

Brez prizadevnosti, hvalevrednega prostovoljnega dela in angažiranosti številnih delavcev v društvih in klubih ne bi bilo veselja, ki ga prinašajo odlične uvrstitve naših športnikov in športnic,

je dejal in poudaril še: »V AMZS si bomo še naprej prizadevali, da bomo pomagali našim voznikom, skrbeli za reprezentance, predvsem pa gojili podmladek. V prihodnjem letu bo velik poudarek na izobraževanju za trenerje. Prepričani smo, da bomo tudi na ta način prispevali h kakovostnemu delu z mladimi in še večjemu zanimanju za motošport in karting.« 

Bilten Motošport in karting 2019

Govor predsednika AMZS Antona Breznika

Video: Sprejem svetovnega prvaka Tima Gajserja v Mariboru

Sanjska sezona Tima Gajserja je tudi sanjska sezona za slovenski motokros in motošport v celoti. Zato ob njenem sklepnem dejanju z veseljem obujamo tudi spomine na sprejem svetovnega prvaka v Mariboru. 

 

Ključne besede


PrireditevšportMotošportnik letapriznanja

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji