Ljubitelji motošporta, trenirajte doma!

Nekateri ljubitelji motošporta kljub številnim pobudam #OstaniDoma tega priporočila ne upoštevajo, v zadnjem obdobju pa se je povečalo tudi število voženj v naravi, ki so (pre)pogosto v nasprotju z veljavno zakonodajo glede vožnje v naravnem okolju. Avto-moto zveza Slovenije zato poziva: #TrenirajDoma!


Zaradi epidemije novega koronavirusa in da bi preprečili širjenje okužb, je Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, v začetku marca do nadaljnjega odpovedala dirke državnega in pokalnega prvenstva pod svojim okriljem. Članice AMZS in društva oziroma klubi s športno licenco AMZS so odpovedali tudi rekreativna tekmovanja in zaprli proge, na katerih sicer trenirajo vozniki s tekmovalnimi ambicijami in rekreativci.

V zadnjih tednih je bilo opaženo, da nekateri ljubitelji motošporta napotka #OstaniDoma ne upoštevajo. In to kljub pozivom stroke ter pristojnih institucij, naj se v tem obdobju, ko je zdravstveno osebje osredotočeno na delo s pacienti, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo zaradi novega koronavirusa, ne ukvarjamo s športi, kjer obstaja večja verjetnost poškodb, pri katerih bi bila potrebna zdravniška pomoč.

Takšno ravnanje je nesprejemljivo in nedopustno, zato še enkrat pozivamo vse, ki radi sedejo na motocikel, naj v tem času trenirajo doma. Trenutno je najpomembnejša naloga vsakega posameznika, da s svojim odgovornim ravnanjem prispeva k preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom in da po nepotrebnem ne obremenjuje že tako preobremenjenega zdravstvenega sistema. Za vožnje z motociklom in dokazovanje svojih sposobnosti bo še dovolj časa in priložnosti,

pravi Luka Mežan, vodja področja avto-moto šport pri AMZS.

Povečano število nedovoljenih voženj v naravi

Z zaprtjem prog za ukvarjanje z motošportom pa je še očitneje prišla na dan problematika nedovoljenih voženj v naravi. V zadnjih tednih se je število takih voženj povečalo, ukvarjanje z motošportom v gozdovih pa je (pre)pogosto v nasprotju z veljavno zakonodajo glede vožnje v naravnem okolju. Tovrstno ravnanje negativno vpliva na gospodarske, ekosistemske in socialne funkcije gozda. AMZS zato vse motoriste poziva k spoštovanju naravnega okolja. »V AMZS se zavedamo, da je problematika primerne infrastrukture za motošport večplastna in da je tudi v normalnih okoliščinah, ko so urejene proge odprte za treninge in vožnje, teh premalo. V sodelovanju z našimi društvi in klubi si prizadevamo za vzpostavitev dodatnih površin, kjer bi se bilo mogoče profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjati z motošportom. Že večkrat smo na pristojne institucije naslovili poziv za spremembo zakonodaje, saj je treba najti način, da bo ukvarjanje z motošportom mogoče, seveda ob upoštevanju okoljevarstvenih smernic. Upamo, da nam bodo pristojni pomagali pri iskanju rešitev. Vseeno pa ta problem ne sme biti izgovor za nedovoljene vožnje v naravnem okolju, še zlasti ne v času, ko zdravstveni sistem vse sile usmerja v ublažitev situacije, nastale zaradi epidemije novega koronavirusa«, dodaja Mežan. 

#TrenirajDoma!

Mežan izpostavlja, da se je mogoče na čas, ko bo dirkanje znova mogoče, pripravljati doma:

V AMZS pozivamo vse ljubitelje motošporta, naj do nadaljnjega svoje motocikle pustijo v garažah, na novo sezono dirkanja oziroma rekreativnih voženj pa se pripravljajo s treningi za izboljšanje psihofizične kondicije. V sodelovanju s Klemnom Gerčarjem, nekdanjim vrhunskim motokrosistom, prvim Slovencem, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v motokrosu, v zadnjih letih pa v svetovnem prvenstvu nastopal v elitnem razredu MXGP, smo pripravili tudi prvega od AMZS video nasvetov za trening doma. V prihodnjih dneh bomo na portalu AMZS Šport objavili še nasvete drugih voznikov oziroma trenerjev, za katere upamo, da bodo v pomoč pri vadbi v »domači telovadnici«. Na ta način želimo v AMZS pripomoči k temu, da boste ostali v dobri formi tudi v času, ko velja poziv #OstaniDoma.

Ključne besede


zdravjeKlemen Gerčarmotošportkoronavirus#TreniramDomaokoljevarstvovožnja v naravi

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

38

Priljubljenost članka

38

Shrani

Delite s prijatelji