Žagar uvodno speedway dirko svetovnega prvenstva končal na 9. mestu

Poljski Vroclav je gostil premierno preizkušnjo najboljših speedwayistov sveta. Na njej je z licenco AMZS Slovenijo zastopal Matej Žagar in zasedel deveto mesto.


Matej Žagar, ki na dirkah najvišjega ranga vozi z licenco AMZS,  je v uvodno preizkušnjo sezone za točke svetovnega prvenstva končal deveti. Pred dirko je bil zelo miren, saj si je pred slabim tednom dni na kvalifikacijski dirki v hrvaškem Goričanu privozil zmago, ki mu je zagotovila vozovnico za nastope med svetovno speedway elito tudi v letu 2021.

Dober občutek imam, ker sem si zagotovil nastope tudi v naslednji sezoni. Vozil bom lahko malce bolj sproščeno, imam pa visoko zastavljene cilje. Prvenstvo bo kratko, saj si bodo dirke sledile ena za drugo, in to pretežno na Poljskem. Ker bo sistem točkovanja spremenjen, bo za vse drugače, kot smo bili vajeni. A se veselim dirkanja, saj bi lahko po črnem scenariju ostali celo brez prvenstva letos,

je povedal pred začetkom naš serijski državni prvak, ki se je prvič na stezo Olimpijskega stadiona v Vroclavu pognal v drugi vožnji, in sicer s štartnega mesta B z modro čelado. V zelo izenačenem obračunu je nekaj časa celo vodil, na koncu pa se je skozi cilj pripeljal na drugem mestu, kar je bil lep obet za preostale štiri izhode na štartno rampo.

Odločali so štarti

Žagar je drugič progo preizkusil v sedmi vožnji. Z belo čelado na glavi se mu štart ni posrečil, nato je skočil na drugo mesto, potem pa žal ciljno črto prečkal šele četrti in ostal brez točk. Naslednjič je slovenski speedway as vozil v dvanajsti vožnji, ki jo je začel z rumeno čelado oziroma s pozicije D. Boril se je do zadnjega diha in zasedel tretje mesto. Že v trinajsti vožnji je bil znova na stezi. Skrajno notranji začetni položaj z rdečo čelado mu ni ustrezal in po štirih krogih je zasedel tretje mesto. Zadnjič se je slovenski šampion na stezo podal v osemnajsti vožnji, ki so jo morali ponoviti zaradi padca. V drugo je Žagar štartal bolje in si privozil drugo mesto. Na koncu je osvojil šest točk, kar ni zadostovalo za polfinale, mu je pa to prineslo končno 9. mesto ter prvih osem točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. Zmage na uvodni dirki sezone se je razveselil Rus Artem Laguta, drugo mesto je zasedel domači matador Maciej Janowski, tretji pa je bil Šved Fredrik Lindgren.

Druga dirka sezone za svetovno prvenstvo v speedwayju bo v soboto 29. avgusta 2020. Prav tako se bo odvijala na olimpijskem stadionu v Vroclavu, prva vožnja pa je predvidena ob 19. uri.

REZULTATI

Končni vrstni red: 1. Artem Laguta (Rus) 20, 2. Maciej Janowski (Pol) 18, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 16, ... 9. Matej Žagar (Slo) 8 točk, ...

Ključne besede


Matej Žagarspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prix

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji