Na drugi dirki v Gorzowu Žagar enajsti

Svetovni asi speedwayja so se še drugič v štiriindvajsetih urah merili na dirki za svetovno prvenstvo. Naš Matej Žagar je osvojil enajsto mesto.


Poljski Gorzow je vnovič gostil najboljše voznike speedwayja na svetu. Prizadevni organizatorji so izpeljali še drugo dirko v dveh dneh, skupno pa je svetovna speedway karavana zdaj na polovici preizkušenj, ki nam bodo najpozneje 3. oktobra v Torunu razkrile svetovnega prvaka za leto 2020. Slovenijo je z licenco AMZS spet zastopal Matej Žagar, ki je po včerajšnjem osmem mestu želel potrditi, da je dvignil formo, s katero bi lahko v nadaljevanju močno mešal štrene tudi najboljšim.

Vendar mu dobrih petkovih voženj ni uspelo nadgraditi. Prvič se je serijski slovenski državni prvak na štartu znašel v tretji vožnji. Z rumeno čelado na glavi in s skrajno zunanje štartne pozicije D je imel težko delo. V prvi zavoj je pripeljal četrti. Nato se je boril do zadnjega atoma moči in je v cilj pripeljal tretji. Drugi nastop večera je bil za Žagarja v osmi vožnji. Štartno mesto C je bilo zanj srečnejše. Začel je imenitno, saj je krog in pol vodil, potem pa zdrsnil na tretje mesto, na katerem je tudi prečkal ciljno črto. 

Štarti so odločali

Tretjič se je Žagar na štartu na progi na stadionu Edward Jancarz pojavil v deseti vožnji. Z rdečo čelado na glavi je pomenilo, da se bo v boj s tekmeci podal s skrajno notranjega štartnega mesta A, ki je bilo po besedah tekmovalcev zelo spolzko in ni omogočalo optimalnega oprijema. Slovenski šampion se je trudi, kolikor se je lahko in je še tretjič ciljno črto prevozil na tretjem mestu, kar ni bil prav dober obet za zastavljeni cilj, osmerico najboljših. Četrtič v večeru smo Žagarja na progi videli v trinajsti vožnji. Z modro čelado na B štartni poziciji se je odločno pognal v prvi zavoj, vendar tudi tokrat ni uspel iz njega priti več kot na tretjem mestu, ki ga je potem zadržal vse do cilja. Zadnjič smo slovenskega speedway prvaka videli v devetnajsti vožnji. S štartne pozicije B in z modro čelado se je odpeljal podobno kot prve štiri vožnje in še petič osvojil tretje mesto, kar pa ni bilo dovolj za preboj med osmerico, ki se je potegovala za zmago na dirki. Na najvišji stopnički na zmagovalnem odru je na koncu stal Šved Fredrik Lindgren, drugi je bil Danec Leon Madsen, tretji pa Avstralec Jason Doyle.   

Peta in šesta dirka svetovnega prvenstva bosta na sporedu na Češkem, in sicer že 18. in 19. septembra 2020. Organizatorji ju bodo pripravili na stadionu Marketa v Pragi.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke: 1. Fredrik Lindgren (Šve) 20, 2. Leon Madsen (Dan)  18, 3. Jason Doyle (Avs) 16, ... 11. Matej Žagar (Slo) 6 točk, ...

Skupno (4/8): 1. Fredrik Lindgren (Šve) 66, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 59, 3. Maciej Janowski (Pol) 57, ... 10. Matej Žagar (Slo) 27 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji