Žagar enajsti speedway voznik sveta v letu 2020

Z drugo dirko v Torunu, skupno pa osmo v sezoni, se je končalo svetovno prvenstvo v speedwayu.


Končano je svetovno prvenstvo v speedwayu za leto 2020. Naslov je osvojil Bartosz Zmarzlik, slovenske barve pa je z licenco AMZS na osmih dirkah, ki so štele za naslov svetovnega prvaka, branil Matej Žagar, ki je na koncu v skupnem seštevku osvojil enajsto mesto.

Zadnjo dirko sezone je najboljši slovenski speedway voznik vseh časov začel v prvi vožnji, ki so jo prekinili in ponovili, saj je Niels-Kristian Iversen v ovinku drugega kroga rahlo zadel sprednje kolo Emila Sajfutdinova, kar mu je usodno zamajalo ravnotežje in Rus je padel. K sreči se ni poškodoval, Danec pa je dobil rdeči karton in ga ob ponovitvi vožnje ni bilo na štartu. Žagar je v z rumeno čelado na glavi v drugo s skrajno zunanjega štartnega položaja v prvi zavoj pripeljal zelo na široko ter ohranil veliko hitrosti, ki ga je potem na ravnini izstrelila na drugo mesto. Tega je zadržal in prišel od prvih dveh točk. Drugič se je Žagar na stezi Marian Rose MotoArene znašel v osmi vožnji. Tokrat je imel povsem notranje štartno mesto A. Z rdečo čelado na glavi je po dvigu štartne vrvice začel dobro in iz prvega ovinka pripeljal na prvi, nato pa na ravnini izgubil hitrost. Tekmeci so ga prehiteli, v nadaljevanju pa vožnje ni končal, saj je odstopil.

Znova so odločali štarti

Tretji nastop večera je Žagarja čakal v dvanajsti vožnji. Na glavi je imel modro čelado, kar je pomenilo štartno mesto B. Začel je odločno, vendar je iz prvega zavoja prišel na četrtem mestu. Vseeno mu to ni vzelo poguma in prebil se je na tretje mesto, na katerem je končal to vožnjo in si privozil še eno pomembno točko, ki mu je dajala upanje, da bi se lahko v naslednjih dveh nastopih vendarle prebil do polfinala. Šestnajsta vožnja na dirki je pomenila četrti štart v oktobrskem večeru za slovenskega speedway asa. Na glavi je imel belo čelado in s C štartnega položaja se je vnovič smelo podal v boj za čimboljše mesto. Štart se mu ni posrečil in vožnjo je končal na četrtem mestu, kar je že pomenilo, da si niti z zmago v svojem zadnjem nastopu v Torunu žal ne more več privoziti uvrstitve med prvo osmerico. Vseeno je dvajseto vožnjo vzel zelo resno. Drugič je imel na sebi rumeno čelado in s skrajno zunanje štartne pozicije z veliko hitrostjo pribrzel v zavoj, jo v njem ohranil, nato pa v ravnini prišel na drugo mesto. Vendar agresivni tekmeci niso popuščali ter so ga prehiteli, v zadnjem ovinku pred ciljem pa ja Žagarja rahlo zadel Mikkel Michelsen in Slovenec je končal na tleh, k sreči brez posledic. Na dirki je zasedel 14. mesto, v skupnem seštevku pa je v letu 2020 enajsti speedway voznik na svetu. Zmago na dirki si je privozil Poljak Bartosz Zmarzlik, ki je tudi prepričljivo slavil v skupnem točkovanju za naslov svetovnega prvaka ter ubranil primat najboljšega speedway voznika sveta iz lanskega leta.

Leta 2021 bi se sezona lahko začela 15. maja v Varšavi, če ne bo znova zapletov v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, ki je močno vplival na letošnjo izvedbo dirk svetovnega prvenstva. Za zdaj je na koledarju dirk pet preizkušenj, zraven pa jih bodo dodali še nekaj. O preostalih dirkah in točnem urniku boste obveščeni na naši spletni strani.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke: 1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 20, 2. Maciej Janowski (Pol) 18, 3. Artem Laguta (Rus) 16, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 14, ... 14. Matej Žagar (Slo) 3 točke, ...

Skupno (8/8): 1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 133, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 117, 2. Tai Woffinden (VB) 117, ... 11. Matej Žagar (Slo) 46 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji