Tim Gajser sezono končal veličastno z zmago na VN Garde Trentina

S tretjo dirko zapored v osmih dneh v Pietramurati se je končalo svetovno prvenstvo v motokrosu za leto 2020. Slovenijo sta z licenco AMZS tudi tokrat zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.


Vozniki motokrosa so sklenili svetovno prvenstvo z osemnajsto preizkušnjo sezone, dirko za Veliko nagrado Garde Trentina. Na progi Crossodrome Ciclamino je slovenski šampion Tim Gajser potrdil, da je povsem zasluženo novi stari svetovni prvak. Preizkušnje se je lotil sproščeno in brez pritiska, saj je na štartu stal z zlato številko najboljšega motokrosista sveta za leto 2020 v razredu MXGP. V kvalifikacijah je dosegel 5. čas, v prvo vožnjo pa je štartal zelo agresivno. Iz ovinka, v katerem je prva merilna točka, je pripeljal na drugem mestu. Sredi tretjega kroga je prehitel Iva Monticellija ter se prebil v vodstvo. Za njim je nato močno napadal Romain Fevbre in v sedmem krogu izkoristil drobno napako Gajserja pri zaviranju ter prišel predenj. Francoz je potem suvereno vozil na prvem mestu in uspel odbiti vse poskuse slovenskega asa, ki je kar nekajkrat prišel povsem blizu Fevbra, a vselej mu je malo zmanjkalo, da bi ga prehitel in je na koncu v cilj pripeljal na 2. mestu.

V drugi vožnji je Gajser na prvo merjenje časa po štartu pripeljal na petem mestu, nato pa se hitro prebil do druge pozicije, na kateri je potem takoj vršil pritisk na vodilnega Jeremyja Seewerja. Sredi drugega kroga je Švicarja prehitel in nato odpeljal do konca v velikem slogu, ki pritiče najboljšemu na svetu. Dobil je še peto grand prix dirko v sezoni ter vsem pokazal, zakaj je še tretjič v karieri svetovni prvak razreda MXGP.

Zelo sem zadovoljen. Užival sem v vožnjah in uspelo mi je neverjetno. Vsem bi se rad zahvalil. Še posebej mehaniku Nicu, ki se po sedmih letih poslavlja od motokros karavane. To zmago posvečam njemu,

je neposredno po koncu dirke povedal Gajser, ki je drugouvrščenega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo Jeremyja Seewerja za seboj pustil kar za 102 točki.

V drugem delu sezone je bila meja za Tima le še - nebo. 

Za konec Pancar dvakrat štirinajsti

V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah postavil 21. čas. Zaradi padca, ki ga je doživel v sredo v drugi vožnji, ni bil optimalno pripravljen. Kljub bolečinam, ki so ga pestile, je stisnil zobe in v prvo vožnjo se je s štarta pognal zelo odločno. Na prvo merjenje časa je pripeljal na 17. mestu. Z enakomernim ritmom dirkanja ter konstantno vožnjo po precej razriti progi je na lestvici napredoval in v cilj pripeljal na 14. mestu ter vknjižil novih sedem točk v skupnem seštevku. V drugo vožnjo se Pancarju štart ni posrečil, saj se je malce zapletel v prvem ovinku in iz njega pripeljal na 20. mestu. Nadaljeval je bolje. Vnovič je vozil preudarno in konstantno iz kroga v krog, kar mu je na koncu prineslo še eno 14. mesto. Skupno na dirki je zasedel 13. mesto, zmaga pa je pripadla Britancu Benu Watsonu, ki bo v naslednji sezoni vozil v kategoriji MXGP.

Novega koledarja dirk za svetovno prvenstvo v motokrosu v letu 2021 še ni, saj ga bodo najbrž verjetno znova krojili ukrepi zaradi epidemije koronavirusa. Ko bo koledar dirk sestavljen in znan, ga boste našli tudi na naši spletni strani, zato vabljeni, da jo redno obiskujete.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Fevbre (Fra), 3. Gautier Paulin (Fra), ...

Skupno na VN Garde Trentina: 1. Tim Gajser (Slo): 47, 2. Romain Fevbre (Fra): 47, 3. Gautier Paulin (Fra): 38, ...

Skupno v SP (18/18): 1. Tim Gajser (Slo): 720, 2. Jeremy Seewer (Švi): 618, 3. Antonio Cairoli (Ita): 599, 4. Romain Fevbre (Fra): 572, 5. Gautier Paulin (Špa): 505, ...

MX2 

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Ben Watson (VB), ... 14. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Ben Watson (VB), 2. Jed Beaton (Avs), 3. Isak Gifting (Šve), ... 14. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno na VN Garde Trentina:  1. Ben Watson (VB): 45, 2. Tom Vialle (Fra): 41, 3. Maxime Renaux (Fra): 40,  ...  13. Jan Pancar (Slo) 14 točk, ...

Skupno v SP (18/18): 1. Tom Vialle (Fra): 759, 2. Jago Geerts (Bel): 679, 3. Maxime Renaux (Fra): 581, 4. Jed Beaton (Avs): 564, 5. Ben Watson (VB): 551, ... 20. Jan Pancar (Slo): 115 točk, ...

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji