Reli Dakar 2014 – 6. etapa

Organizator 36. izvedbe relija Dakar je dirkačem pred dnevom počitka naložil še eno izmed zahtevnih etap. Ta tokrat ni vsebovala puščavskih sipin, temveč kamnit teren, poln suhih rečnih strug in hitrih makadamskih cest. Vodilni v prvem delu etape, Marc Coma na KTM-u, je do prve kontrolne točke vozil s povprečno hitrostjo 95 kilometrov na uro!

Prvo polovico dirke je edini od štirih Slovencev uspešno prevozil le Miran Stanovnik. Tako moštveni kolega Simon Marčič kot avtomobilska posadka Novak-Leskovec so namreč odstopili. Stanovnik je danes začel zelo dobro in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil tempo in v cilj pripeljal kot štiriintrideseti najhitrejši. »Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Lepa je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To mi je tudi uspelo in moram reči, da sem z razpletom dogodkov ta teden zelo zadovoljen,« je v taboru dobro razpoložen Stanovnik. Jutrišnji dan, katerega namesto 'dan počitka' rajši imenuje 'dan brez dirkanja', bo izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in seveda za počitek. V skupnem seštevku na polovici dirke zaseda 28. mesto.

Med motoristi je danes vse kazalo na vnovično zmago Come, ki pa je na koncu moral priznati premoč Alainu Duclosu. Ta je Shercu pripeljal drugo etapno zmago, pestrost na vrhu pa je dopolnil Michael Metge z Yamaho pred četrto- in petouvrščenima Joanom Barredo Bortom (Honda) in Cyrilom Desprejem (Yamaha).

Po šestih etapah si v razredu motoristov sledijo Coma, Barreda Bort, Duclos, Viladoms in Israel Esquerre. Despres zaseda komaj 11. mesto z dvema urama in pol zaostanka za Como, današnji dan pa je izločil še enega izmed favoritov – Chaleco Lopez (KTM) je po padcu zaključil z letošnjim Dakarjem.

Jutri, 11. januarja, dirkače po šestih ekstremno napornih etapah čaka dan počitka, ki ga bodo izkoristili za krpanje ran na telesih in tehniki, v nedeljo pa je na sporedu 782-kilometrski izlet v neznane višave Bolivije.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji