MX pokal - V blatni dolini pod Kalom zmaga v hrvaške roke

Dirka na edini osrednjeslovenski stezi na kateri potekajo tekmovanja za pokalno in državno prvenstvo in je le 20 minut stran od prestolnice je postregla z vsem kar premore dober motokros: z blatom, skoki, grmenjem motorjev in z veliko adrenalina ter dobro zabavo katere v Dolini pod Kalom nikoli ne manjka. Kljub vožnji na nož in borbi do zadnjega metra je slovenski as Aljoša Molnar na koncu moral priznati premoč hrvaškemu kolegu Marku Leljaku. S solidno predstavo in dvakrat tretjim mestom je na najnižjo stopničko prestižne kategorije Open R1 stopil Grušovnik Matjaž, ki je obakrat uspešno odbil napade Viranta, Urbasa in Katanca.

Dirkaški dan se je za tekmovalce v kar 11. kategorijah začel že pred deveto uro s prvimi treningi in glede na to, da je lokalna ploha v zgodnjih jutranjih urah dodobra namočila stezo je bilo edino logično in pametno dejanje, da so štart kategorij MX65 in MX50 prestavili na poznejšo uro, ko je voda nekoliko odtekla, sicer bi bili zagotovo priča boju najmlajših tekmovalcev z neprevoznimi klanci.

Tako so se na stezo prvi pognali najstarejši. V kategoriji Veteranov 1 (to so tisti nekoliko mlajši) je z maksimalnim izkupičkom zmagal Rus Andrej. 'Andro' je v letošnji sezoni prvič nastopil in se očitno odlično ujel z novim motociklom, nekaj pa je verjetno prinesla tudi velika želja po zmagi. Drugo mesto je šlo v roke Hrvatu Braim Danku, tretje pa Italijanu Crivellari Gianfrancu.

Manj mednarodno barvita je bila konkurenca med starejšimi, torej v razredu Veterani 2, kjer se zopet ni pustil presenetiti Fortuna Alojzij, ki je v letošnji sezoni še neporažen. Drugo in tretje mesto sta si z enakim številom točk privozila Kavšek Branko in Škufca Bojan.

Med dirkači kategorije Open R2, ki so kot nekakšna stopnička pred vstopom v prestižni razreda Open R1 je z dvema zmagama ponovno dokazal dobro formo Sosolič Chris pred Mavrič Rokom in Zupančič Rokom.

V daleč najštevilčnejši kategoriji R3 kjer adrenalin vedno brizga na vse strani je bilo prav posebno doživetje spremljati štart, ko se v prvi ovinek naenkrat zapodi 29 tekmovalcev! V kaosu, brnenju motorjev in atraktivnih vožnjah 'kolo na kolo' je na koncu zmagal Frigelj Luka. Z enakim številom točk sta si drugo in tretje mesto razdelila dirkača iz gorenjske in primorske, Švab Jan in Čekada Nik.

V konkurenci začetnikov se je tokrat pomerilo 13 pogumnih tekmovalcev. Svojo odlično sezono nadaljuje Sedar Tadej, ki je za pičlo točko ugnal Kutnar Markota. V kategoriji Amater je na s tretjim mestom stopničke zaokrožil Kovačič Allen, ki se je na dirko pripeljal najdlje, povsem s severovzhodnega dela Slovenije.

Zelo napeto je bilo tudi v kategoriji MX2 R1 in R2. Tu se istočasno s štarta poženejo tako vozniki na 125 kubičnih dvotaktnim motorjih kot tudi na štiritaktnih 250 kubičnih motorjih. Čar te kategorije je tudi v tem, da lahko opazujemo kako lahko najboljši dirkači s pridom izkoriščajo prednosti, ki jih ponuja lahek dvotaktnik ali nekoliko težji toda močnejši štiritaktnik.

V kategoriji bolj izkušenih tekmovalcev, torej v MX2 R1 je z vožnjo brez kompromisov dvakrat zmagal domačin Kutnar Luka, tik za njim pa je dirko končal Doplihar Anej, ki je poskrbel, da se je moral Kutnar potruditi za zmago pred domačo publiko. Tretje mesto je osvojil atraktivni Kovačič Miran, ki je navduševal s polaganjem motocikla v horizontalo med najdaljšimi skoki.

V kategoriji MX2 R2 so se kart v obeh vožnjah močno premešale, a na koncu je najvišje stopil Hribar Jan. Drugo mesto je osvojil Štempihar Luka, tretje pa je za las ujel Dolinar Tadej.

Med odraščajočimi fanti, ki tekmujejo v razredu MX85 je svoj primat, ki ga dokazuje tako na domačih dirkah, kot tudi na močnih dirkah v tujini, ponovno dokazal Mausser Maks. Drugo in tretje mesto sta osvojila skorajda domačina Robek Matevž in Polajžer Gašper.

V razredu MX65 junior je Hauptman Gal z dvojno zmago potrdil, da imajo na dolenjskem odlične mlade motokrosiste. Drugo mesto je osvojila borbena Ribić Mia, ki velja za ženski up hrvaškega motokrosa. Tretje mesto si je prislužil Beltram Jakob.

Da je drama del moto športa vemo že dolgo, tokat pa se je zopet potrdilo znamenito reklo, da je konec šele, ko zaplapola karirasta zastavica. Peklaj Jaka je na dirki v kategoriji MX 50 junior doživel prvo dramo, ko je po tem, ko je za krog prehitel vse tekmece, njegov mali dirkalnik le krog pred koncem obtičal z zagozdeno pogonsko verigo. S pomočjo očeta, večjega kamna in z vztrajnostjo je na koncu vendarle končal vožnjo na četrtem mestu. Po drugi vožnji, kjer je brez tehničnih težav zmagal je bilo to dovolj za drugo mesto. Zmage se je med najmlajšimi razveselil Grebenc Žiga, ki vidno napreduje iz dirke v dirko, tretje mesto pa je šlo v roke hrvaškemu vrstniku Plantaš Dariu.

Naslednja dirka za Unior MX državno prvenstvo bo 25. junija v Mačkovcih kjer se bodo pomerili naši najboljši, vključno s Timom Gajserjem, enim najhitrejših dirkačev ta hip na svetu in nekdanjim svetovnem prvakom v razredu MX3, Klemenom Gerčarjem.

Pred dirkači pokalnega tekmovanja AMZS je sedaj zelo dolg premor, saj bo naslednja preizkušnja šele ob koncu počitnic, natančneje 30. avgusta na stezi Škedenj pri Slovenskih Konjicah.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji