Škorja in Kovačič v Ljubljani za evropski finale

V soboto se nam v Ljubljani na stadionu Ilirije v Zgornji Šiški obeta najzanimivejša spidvej dirka te sezone v naši prestolnici. Na ovalu AMTK Ljubljana bomo priča polfinalni dirk evropskega prvenstva voznikov do 21 let.


Svojo priložnost za nastop v finalu tega prvenstva pa si bosta poizkušala zagotoviti tudi dva iz slovenskega mladinskega kadra. Kot član AMTK Ljubljana bo tako nastopil Nick Škorja, ki smo ga kot rezervo videli na delu tudi na nedavni dirki za VN Slovenije, ki je bila v Krškem. Ob njem pa se bo za eno od petih mest, ki vodijo v zadnji boj za naslov evropskega mladinskega prvaka, boril še slovenski mladinski prvak Žiga Kovačič iz KST Brežice. Na svojo priložnost v druščini voznikov iz enajstih držav pa bo kot prva rezerva čakal tudi Luka Omerzel, ki od letos nastopa za AMTK Ljubljana.

Na dirki s pričetkom ob 16. uri (uradni trening ob 11. uri), bomo videli nastopati spidvejski podmladek iz vse Evrope, ob državah, ki jih običajno srečujemo ob imenih voznikov na startnih listah pa je razveseljivo dejstvo, da bodo tokrat na startu tudi vozniki iz za ta šport nekoliko bolj eksotičnih držav. Za dovolj točk, ki bi zagotovile nastop v finalu, ki bo 10. septembra v francoskem Lamothe-Landerronu so tako nabrušeni tudi mladi Romun in Bolgar. Kljub temu pa velja glavne favorite seveda iskati med vozniki iz Poljske in Češke.

Ob pogledu na startno listo lahko tako še najbolj izpostavimo Poljaka Bartosza Smektalo, ki je lani v tem tekmovanju osvojil bronasto kolajno. Med finalisti pa je bil tudi Čeh Eduard Krčmar. Seveda bo potrebno biti še posebej pozoren na oba Ukrajinca Trofimova ter Mostovyka, zanemariti pa ne smemo niti Rusa Logacheva.

Za naša fanta bo to tudi dober preizkus kam sodita v svoji evropski generaciji, ob odmevnejšem rezultatu in dobrih vožnjah pa bi morda opozorila nase tudi kak profesionalni klub iz tujine, kar bi lahko pomenilo pravi preboj v karieri našega podmladka.

Evropsko prvenstvo mladincev se organizira od leta 1998, ko je bilo prvo finale v Krškem, zmagovalec pa Poljak Rafal Okoniewski. Tudi Ljubljana je že gostila dve finalni preizkušnji, leta 2000 je evropski prvak postal Čeh Lukas Dryml, leta 2011 pa Poljak Piotr Pawlicki. Dobro pa se še spominjamo tudi leta 2002, ko je nekoliko presenetljivo prvič z naslovom prvaka v Latvijskem Daugavpilsu nase opozoril Matej Žagar.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Seznam prijavljenih voznikov:
1 Bartosz Smektała POL
2 Hristo Hristov BOL
3 Žiga Kovačič SLO
4 Viktor Trofimov UKR
5 Eduard Krčmář CZ
6 Michael Härtel NEM
7 Robert Chmiel POL
8 Nick Škorja SLO
9 Michal Tomka SVK
10 Sergei Logachev RUS
11 Giorgio Trentin I
12 Ondřej Smetana CZ
13 Dominik Kossakowski POL
14 Olegs Mihailovs LAT
15 Dmytro Mostovyk UKR
16 Dragos Moosz ROM
17 Luka Omerzel SLO
18 Filip Hajek, CZ

Časovni plan dirke:
11:10-13:00 trening
16:00    predstavitev voznikov
16:20    start prve vožnje
18:45    razglasitev rezultatov
19:00    novinarska konferenca

 

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji