Prunk izpolnil cilj v Portimau

Portimao je minuli konec tedna gostil drugo dirko svetovne karting serije CIK-FIA Academy Trophy. Tudi tokrat je barve Slovenije zastopal Nik Prunk, ki je izpolnil zastavljeni cilj in se uvrstil v finale.


Potem, ko je mladi Koprčan na uvodni dirki prvenstva v francoskem Essayu ostal na pragu finala, se je na dirko v Portimao podal z jasnim ciljem, uvrstitvijo med 34 najboljših. Dirke na Portugalskem se je v razredu Academy Trophy udeležilo sedeminštirideset voznikov iz šestintridesetih držav, tekmovanje pa je potekalo v sklopu tretje dirke evropskega prvenstva CIK-FIA v kategorijah OK in OK-Junior. 

Prunk se je hitro spoprijateljil s tehnično zahtevno stezo, nekoliko več preglavic mu je povzročalo privajanje na zahtevne razmere na stezi, saj sta peklenska vročina in veliko število tekmovalcev pripomogla k temu, da je asfalt nudil izjemen oprijem. Nevajen podobnih razmer, je moral nekoliko prilagoditi stil vožnje, saj mu izkušnje, ki jih pridobiva na dirkah državnega prvenstva nikoli ne nudijo podobnih pogojev. Povsem v nasprotju z večino tekmecev, ki si izkušnje nabirajo v močnih nacionalnih prvenstvih in drugih mednarodnih tekmovanjih.

 

Obetavni časi na prostih treningih so namigovali, da je ekipa na pragu uvrstitve v finale. Kvalifikacije se žal znova niso razpletle po Prunkovih željah, saj se je zaradi taktnične napake uvrstil šele na 36. mesto, ki mu je znova prineslo slabo štartno izhodišče v kvalifikacijskih vožnjah. S solidnimi predstavami, 22. in 19. mestom v kvalifikacijskih dirkah, se mu je neposreden preboj v finale, kamor vodi uvrstitev med najboljšo osemindvajseterico po točkah iz kvalifikacijskih dirk, znova izmuznila za las. V borbo za nastop v finalu se je moral podati v repasaž.

Drugo štartno mesto v repasažu je pomenilo dobro izhodišče, saj se v finale uvrsti šest najboljših tekmovalcev iz repasaža. Slab štart je Primorca znova postavil v nezavidljiv položaj, saj je vso dirko vozil na šestem mestu, na koncu pa odbil vse napade tekmecev in se kot prvi Slovenec po več kot desetletju znova uvrstil v finale mednarodnega tekmovanja pod okriljem CIK-FIA.

Polfinalno vožnjo, ki določa štartni vrstni red za nastop v finalu, je začel povsem iz začelja. Z odličnim štartom, nekaj drznimi prehitevalnimi manevri in osebnim rekordom steze je pridobil kar štirinajst mest in se uvrstil na 20. mesto. Odlično štartno izhodišče je zapravil že v prvem krogu finalne dirke, sanje o preboju med petnajsterico pa so se razblinile v tretjem krogu, ko se je neposrečen prehitevalni manever končal z odstopom. Finale je tako sklenil na 33. mestu. Zmage se je veselil Belgijec Xavier Handsaeme, drugo mesto je osvojil Callum Bradshaw iz Velike Britanije, tretje pa Litvanec Kasparas Vaskelis. V skupnem seštevku se je v vodstvu po dveh dirkah utrdil Britanec Bradshaw.

"Vesel sem uvrstitve v finale, a se hkrati zavedam, da v Portimau nisem pokazal vsega kar znam. Preveč je bilo napak, zlasti sem jezen, da sem znova odpovedal v kvalifikacijah. Tudi odstop v finalu je bila popolnoma moja krivda, a je bila po slabem štartu želja po preboju naprej prevelika in pripetila se je napaka. Tudi stil vožnje bo potrebno še nekoliko izpiliti," je po koncu tekmovanja povedal Nik Prunk.

"Zadovoljen sem, da je Nik izpolnil cilj in se uvrstil v finale. V svojem drugem nastopu na mednarodni sceni je fant nedvomno pokazal napredek, zagotovo pa so k temu nekoliko pripomogle izkušnje, ki jih je pridobil na pripravah v Italiji. Znova se je pokazalo, da je potrebno za stik s svetovno elito izkušnje nabirati v tujini, saj dirkanje v konkurenci osmih, devetih voznikov ni podlaga za uspeh na mednarodnem nivoju," je dodal Domen Jerančič, vodja slovenske ekipe na tekmovanju CIK-FIA Academy Trophy.

Sklepno dirko prvenstva CIK-FIA Academy Trophy bo septembra gostil švedski Kristianstad, kjer se bodo za naslov svetovnega prvaka pomerili tudi tekmovalci v kategorijah KZ in KZ2.

Posnetek dirke s Portugalske si bo prihodnji teden možno ogledati na televizijski postaji Motors TV, rezultati dirke pa so na voljo na spletni strani www.cikfia.com.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji