Radizelska kraljica okronala nove državne prvake v motokrosu

Svetovni prvak Tim Gajser prišel po svoj tretji naslov državnega prvaka v razredu MX Open in ga zanesljivo osvojil pred večtisočglavo množico, ki se je zbrala na obronkih Radizela. S tem je tudi uradno zaključil fantastično sezono 2016. V kategoriji MX2 se je svojega naslova veselil Jan Pancar.


Tim Gajser je uspešno okreval po poškodbi in napovedal dobro pripravljenost pred dirko za pokal proizvajalcev, na katero se odpravlja v manj kot tednu dni. Na dobro pripravljeni progi je bil zopet razred zase in od štarta do cilja niti enkrat ni pogledal nazaj. Od leta 2003 do danes je to že njegov osmi naslov državnega prvaka in tretji v kraljevi kategoriji open kjer tekmujejo z motorji prostornine 450 kubičnih centimetrov. »Vesel sem, da sem lahko prišel na to dirko in nastopil pred domačo publiko, ki se je zbrala v lepem številu kljub nekoliko slabšemu vremenu,« je povedal Gajser.

Svojo srčnost je Gajser pokazal ob podelitvi donacije poškodovanemu spidvejistu Maksu Gregoriču, ki se je lani huje poškodoval na dirki v Italiji, bil dolgo časa v umetni komi in se sooča z dolgotrajno rehabilitacijo. Ob tej  priložnosti so se pri AMD Orehova vas ozrli tudi nazaj v preteklost in podelili posebna priznanja in video posnetke dirkačev iz leta 2003, ko so današnji zvezdniki tekmovali še kot podmladek. Tako so pred publiko stopili Peter Irt, Nejc Gajser in Tim Gajser. Prav letos mineva 50 let od prvega osvojenega naslova državnega prvaka v nekdanji Jugoslaviji, ki ga je kot prvi Slovenec osvojil domačin Stanko Vesenjak. Ob tej priložnosti je njegov sin Silvin Vesenjak postavil na ogled nekaj zbrane dokumentacije iz arhivov in star dirkalni motocikel, da so lahko obiskovalci na zelo nazoren način spoznali kako močno je v zadnjih 50 letih motokros napredoval.

 

Tako kot takrat, se tudi danes na dirkah prepleta adrenalin, vonj bencina in zvok, ki požene kri po žilah, ko se na štartni rampi poženejo tekmovalci v prvi zavoj. Vrhunec je seveda kraljevi razred MX Open. V razredu MX Open smo poleg prevlade Tima Gajserja sicer videli zanimiv boj za drugo in tretje mesto, saj sta se med seboj udarila brata Peter in Jernej Irt. Na koncu je na drugo stopničko stopil Jernej Irt, na tretjo pa Peter Irt.

V kategoriji MX2 šestnajstletni Jan Pancar nadaljuje tradicijo osvajanja lovorik in je kljub ne najboljšim štartom slavil na dirki in tudi v skupnem seštevku. V prihajajoči sezoni računa na preboj v evropskem vrhu razreda EMX2, ki je nekakšna kalilnica za dirke na najvišjem nivoju, torej v MX2 in MXGP. Drugo mesto je zasedel Luka Crnković in tretje Miha Bubnič.

Med najmlajšimi je šla zmaga v kategoriji MX 50 Junior v roke Žaku Oblaku, ki je ugnal Lukasa Oseka in Maja Pleška Rusa. Ob tehnični okvari Jake Peklaja se je zmage v kategoriji MX65 razveselil Bor Brejc. Drugo mesto je osvojil Žiga Grebenc in tretje novi državni prvak Jaka Peklaj, ki je z vodstvom v prvi vožnji (do odstopa) in suvereno zmago v drugi vožnji dokazal, da je ta hip razred zase.

Maks Mausser, ki je odpeljal svojo zadnjo dirko v razredu MX 85 je to storil v velikem slogu z dvojno zmago, a to je bilo dovolj le za skupno četrto mesto v prvenstvu, saj je zaradi dirkanja v nemškem prvenstvu nekaj dirk izpustil. Drugo mesto na dirki je osvojil novi državni prvak Matevž Robek, tretje pa Gal Hauptman.

Domačin Luka Milec je tudi tokrat zmagal in postavil rekord letošnje sezone, saj je na sedmih dirkah in skupno 14 vožnjah osvojil maksimalno število točk. S tem je tudi edini, ki je iztržil 350 točk. Drugo mesto je osvojil Matic Gregorka in tretje Urh Rak.

 

Med starejšimi veterani ni prišlo do presenečenj, zmagal je Bogomir Gajser, ki pa je naslov prvaka moral prepustili Alojziju Fortuni, ki je na dirki osvojil 2. mesto. Tretje mesto je pripadlo Gorazdu Vidicu. Med mlajšimi veterani je tudi v Orehovi vasi suvereno zmagal Borut Koščak in s tem le še potrdil primat v tej kategoriji v skupnem seštevku. Drugo mesto je pripadlo Leonu Feršu, tretje pa Aleksandru Oseku.

V kategoriji pokalnega tekmovanja R3, kjer nastopajo bodoči tekmovalci za državno prvenstvo v kategoriji MX Open, je zanesljivo slavil Žan Žaler pred Denisom Jakšo in Davorjem Perčičem.

Čeprav je državno prvenstvo s tem zaključeno in so oči uprte že v sezono 2017, pa čaka večino tekmovalcev še ena dirka. Že čez teden dni, natančneje 9. 10. se bodo pomerili na finalni dirki za pokalno prvenstvo v motokrosu in za amatersko prvenstvo na stezi Prilipe pri Brežicah. Entuziasti pri AMD Brežice bodo tako kot vedno pripravili pravo dolenjsko motokros veselico.


Rezultati 7. (finalne) dirke za AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije, Orehova vas:

DP 50 JUN: 1. Oblak Žak, 2. Osek Lukas; 3. Pleško Rus Maj,…

DP 65 JUN: 1. Brejc Bor, 2. Grebenc Žiga, 3. Peklaj Jaka,…

DP 85: 1. Mausser Max, 2. Robek Matevž, 3. Hauptman Gal,…

DP 125 2T: 1. Milec Luka, 2. Gregorka Matic, 3. Rak Urh,...

DPMX2: 1. Pancar Jan, 2. Luka Crnković, 3. Bubnič Miha,…

DP VETERANI 50: 1. Bogomir Gajser, 2. Fortuna Alojzij, 3. Vidic Gorazd, …

DP VETERANI 40: 1. Koščak Borut, 2. Ferš Leon, 3. Osek Aleksander, …

DP OPEN: 1. Tim Gajser, 2. Jernej Irt, 3. Peter Irt,…

PP R3: 1. Žaler Žan, 2. Jakša Denis, 3. Makovec Željko…

Neuradni končni vrstni red za AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije

DP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka (308 točk), 2. Brejc Bor (215 točk), 3. Nučič Miha (201 točk),…

DP 85: 1. Robek Matevž (292 točk), 2 Polajžer Gašper (272 točk), 3. Hauptman Gal (249 točk),…

DP 125 2T: 1. Milec Luka (350 točk), 2. Hribar Jan (276 točk), 3. Rijavec Žan (239 točk),...

DPMX2: 1. Pancar Jan (317 točk), 2. Bubnič Miha (282 točk), 3. Doplihar Anej (251 točk),…

DP VETERANI 50: 1. Fortuna Alojzij (314 točk), 2. Gajser Bogomir (300 točk), 3. Vidic Gorazd (242 točk), …

DP VETERANI 40: 1. Koščak Borut (334 točk), 2. Pancar Igor (292 točk), 3. Ferš Leon (285 točk), …

DP OPEN: 1. Gajser Tim (285 točk), 2. Molnar Aljoša (220 točk), 3 Katanec Ian Oskar (218 točk),…

Peter Kavčič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji