Žagar kot deseti lahko upa na »wild card«

Šest točk in enajsto mesto na zadnji, deseti dirki letošnje Speedway Grand Prix serije, ki je v Torunu štela za VN Poljske, ni bilo dovolj za našega Mateja Žagarja. Za končno uvrstitev med najboljšo osmerico, ki si je s tem zagotovila nastopanje med speedwaysko elito tudi v naslednji sezoni, je našemu matadorju zmanjkalo točno deset točk.


Leto 2018 je tako Matej Žagar končal kot deseti voznik sveta. Dirko je dobil Britanec Tai Woffiden, ki je le vožnjo pred tem postal še tretjič v karieri tudi svetovni prvak. Žagarju, ki je tudi letos nastopal v barvah AMZS, tako preostane le čakanje na odločitev o t. i. »wild cardih«, ko bo organizator svetovnega prvenstva, podjetje BSI, skupaj s FIM, mednarodno motociklistično zvezo, objavil kdo so tisti štirje srečneži, ki bodo prejeli stalno povabilo za leto 2019.

Žagar tokrat ni imel svojega večera, saj si je v Torunu na ovalu, kjer je doslej dirkal z različnim uspehom, z dvema drugima in dvema tretjima mestoma privozil vsega šest točk. Še najbolj pomembna za končno razvrstitev je bil morda njegov zadnji nastop v tej sezoni, ko je bil od njega boljši novi svetovni prvak, Žagar pa je za seboj pustil Poljaka Macieja Janowskega ter, še najbolj pomembno, Danca Nickija Pedersena. Slednjemu je s tem preprečil napredovanje v polfinalne boje, s tem pa tudi zbiranje novih točk.

Žagar je tako sezono končal mesto pred Pedersenom, ki ima letos sicer eno zmago in izjemno visok rating, saj je tudi trikratni svetovni prvak, ki vedno znova animira medije, zato bo skoraj zagotovo dobil tudi novi wild card. A to hkrati pomeni, da ima tudi član AMTK Ljubljana vsaj kanček možnosti, da ob Pedersenu tudi on nadaljuje kariero v SGP seriji. Če na pamet predvidimo te štiri srečneže, potem bi lahko rekli, da bi ob Žagarju in Pedersenu to lahko bila še Poljak Patryk Dudek, zmagovalec letošnje VN Slovenije, ki je zaradi poškodbe končal na nesrečnem devetem mestu, ter še en nekdanji svetovni prvak, Avstralec Chris Holder, ki je bil ob povsem ponesrečeni sezoni na koncu dvanajsti na svetu. Če k tej formuli dodamo še dejstvo, da bomo tudi v naslednji sezoni skoraj zagotovo videli dirko za VN Slovenije v Krškem, so naše špekulacije za Žagarjevo nadaljevanje med elito še toliko bolj realne.

Rezultati dirke za VN Poljske

1. Tai Woffinden (VB) 15 točk, 2. Artem Laguta 20, 3. Emil Sayfutdinov (oba Rus) 11, 4. Niels Kristian Iversen (Dan) 10, 5. Bartosz Zmarzlik (Pol) 15, 6. Fredrik Lindgren (Šve) 11, 7. Greg Hancock (ZDA) 9, 8. Martin Vaculik (Slk) 8, 9. Jason Doyle (Avs), 10. Nicki Pedersen (Dan) oba 7, 11. Matej Žagar (Slo), 12. Maciej Janowski (Pol) oba 6, …

Končni vrstni red SP 2019

1. Woffinden 139, 2. Zmarzlk 129, 3. Lindgren 109, 4. Janowski 104, 5. Hancock 102, 6. Laguta 97, 7. Doyle 93, 8. Sayfutdinov 89, 9. Dudek 84, 10. Žagar 79, 11. Pedersen 74, 12. Holder 65, 13. Vaculik 52, 14. Pawlicki 36, 15. Iversen 36, 16. Cook 30,…

Ključne besede


Matej Žagarsgpspeedway grand prix

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji