Tim Gajser je svetovni prvak v razredu MXGP

Slovenski motokros šampion je četrtič v karieri, tretjič v najmočnejšem razredu MXGP svetovni prvak.


Sedemnajsta dirka sezone, sicer pa druga zapored v Pietramurati, je potrdila, da je v letu 2020 nesporni kralj motokrosa v prestižnem razredu MXGP Tim Gajser. Najboljši slovenski motokrosist, ki na dirkah najvišje ravni vozi z licenco AMZS, je v kvalifikacijah postavil tretji čas. Štart prve vožnje se mu ni posrečil, saj je na prvo merjenje časa pripeljal na 13. mestu. Hitro se je zbral ter ob koncu prvega kroga prišel do 7. mesta. V devetem krogu pa je Antonio Cairoli, sicer drugouvrščeni v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo, storil napako in padel. Gajser je švignil mimo Italijana in se prebil na tretje mesto, toda z njim se ni zadovoljil, čeprav je imel težave s sklopko. Hitro je prehitel še Alessandra Lupina in pred njim je bil le še Jeremy Seewer, ki pa se Gajserjevim napadom ni vdal. Ciljno črto je prečkal drugi in to je pomenilo, da si je privozil naslov svetovnega prvaka.

Zelo sem vesel in zelo sem hvaležen vsem. Rad bi se zahvalil vsem po vrsti od mehanikov, sponzorjev do navijačev, ki bi morali biti tu, a jih zaradi covida-19 pač ni, in seveda punci, ki me zvesto spremlja in podpira. Nimam besed, s katerimi bi lahko opisal ta dosežek. To je neverjetno,

je vzhičen in presrečen povedal neposredno po koncu prve vožnje Tim Gajser, ki je tako ubranil naslov najboljšega motokrosista sveta. Nov velik uspeh slovenskega motošporta je pospremil tudi Anton Breznik, predsednik AMZS.

Čestitke Timu, njegovim bližnjim in ekipi! V AMZS smo ponosni, da imamo v svoji sredi tako veliko športno osebnost, predvsem pa tako izjemnega človeka. V teh zahtevnih časih, ko še toliko bolj hrepenimo po svetlih trenutkih in optimizmu, nas je naš šampion vso sezono razvajal z vrhunskimi dosežki. Tudi ko mu ni šlo po načrtih, se ni vdal, temveč je s predanostjo, nepopustljivostjo in vztrajnostjo sledil svojemu cilju – ubranitvi naslova svetovnega prvaka. S četrtim naslovom najboljšega na svetu je nadgradil bero prestižnih uspehov celotnega slovenskega športa. V svojem imenu in imenu Avto-moto zveze Slovenije, nacionalne športne zveze za motošport in karting, mu izrekam priznanje ter zahvalo, saj imamo vsi mi, predvsem pa mladi, ki si želijo po njegovih stopinjah, enkratnega učitelja in zgled, kako živeti, da pridejo tudi uspehi.

Ali ste vedeli?
Četrti naslov svetovnega prvaka Tima Gajserja je sedmi naslov svetovnega prvaka voznikov, ki tekmujejo z licenco AMZS. V vzdržljivostnem motociklizmu je bil dvakrat svetovni prvak (v letih 2002 in 2009) Igor Jerman, leta 2013 pa je v motokrosističnem razredu MX3 slavil Klemen Gerčar.

V drugi vožnji je imel Gajser na motorju številko 1, ki je rezervirana samo za aktualnega svetovnega prvaka. A na štartu se v prvem ovinku ni uspel izogniti hudi gneči v prvem ovinku in v zadnje kolo motorja se mu je z nogama nesrečno zapletel Jeremy Van Horebeek. Dirka je bila prekinjena in Belgijca so na nosilih odnesli s proge. Ponovljen štart je Gajser izpeljal imenitno. Takoj je prevzel vodstvo in ga nato ni več izpustil iz rok, čeprav mu je vseskozi za petami grozil Romain Fevbre. Vožnjo in dirko je končal v velikem slogu zmagovalca ter potrdil, da mu v razredu MXGP v letu 2020 nihče ni kos.

V prvi vožnji sem se kar namučil, saj sem od drugega kroga vozil brez sklopke, ampak dosegel sem zadani cilj. V drugi vožnji se je po štartu v izhodu iz ovinka Jeremy znašel v mojem zadnjem kolesu. Vse je bilo nenamerno in zelo mi je žal ter mu želim, da čimprej okreva. Vozil sem dobro in pika na i je zmaga na dirki, s čimer sem izjemno zadovoljen,

je po koncu dirke povedal novi stari svetovni prvak, za katerega bo zadnja dirka sezone v nedeljo z zlato številko na motorju zgolj formalnost.

Pancar v drugo padel in izpustil iz rok lepo uvrstitev

V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah vozil rahlo zadržano. Zasedel je 22. mesto. Prvo vožnjo je začel zelo dobro, saj je na prvo merilno točko pripeljal na 12. mestu. Vozil je zelo zbrano ter odločno, četudi so mu za vrat dihali nekateri, ki so v skupnem seštevku daleč pred njim. Z njimi se je dobro boril, a je vseeno po lestvici drsel navzdol in je skozi cilj pripeljal na 19. mestu ter si pripisal dve novi točki v skupnem seštevku za svetovnem prvenstvu. Zmago v prvi vožnji si je sicer privozil Tom Vialle, ki je s tem že postal novi svetovni prvak razreda MX2 v letu 2020. V drugo vožnjo je Pancar štartal slabše, saj je v prvi ovinek prišel šele na 24. mestu. Vendar je hitro našel dober ritem in se ob koncu prvega kroga prebil na 16. mesto. V nadaljevanju je vozil dobro, z močnim tempom pridobil še dve poziciji, potem pa je v zadnjem krogu grdo padel pri prehitevanju Avstrijca Michaela Sandnerja ter dobra uvrstitev je splavala po vodi. K sreči jo je odnesel brez poškodb, osvojil pa je šele 24. mesto. Skupno je zasedel 23. mesto, zmage na dirki pa se je veselil Jago Geerts, sicer drugouvrščeni v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Osemnajsta in hkrati zadnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo v nedeljo 8. novembra 2020. Znova se bo odvijala v Pietramurati.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (Švi), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Alessandro Lupino (Ita), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Fevbre (Fra), 3. Jeremy Seewer (Švi), ...

Skupno na VN Pietramurate: 1. Tim Gajser (Slo): 47, 2. Jeremy Seewer (Švi): 45, 3. Romain Fevbre (Fra): 38, ...

Skupno v SP (17/18): 1. Tim Gajser (Slo): 673, 2. Antonio Cairoli (Ita): 584, 3. Jeremy Seewer (Švi): 580, 4. Romain Fevbre (Fra): 525, 5. Jorge Prado (Špa): 476, ...

MX2 

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Jed Beaton (Avs), 3. Maxime Renaux (Fra), ... 19. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Ben Watson (VB), 3. Thibault Benistant (Fra), ... 24. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno na VN Pietramurate:  1. Jago Geerts (Bel): 41, 2. Ben Watson (VB): 40, 3. Jed Beaton (Avs): 40, ...  23. Jan Pancar (Slo) 2 točki, ...

Skupno v SP (17/18): 1. Tom Vialle (Fra): 718, 2. Jago Geerts (Bel): 661, 3. Maxime Renaux (Fra): 541, 4. Jed Beaton (Avs): 528, 5. Thomas Kjer Olsen (Dan): 517, ... 21. Jan Pancar (Slo): 101 točka, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji