Mark Škulj začenja z nastopi na mladinskem SP

Z dirko v belgijskem Genku se pričenja sezona mladinskega svetovnega prvenstva v kartingu CIK-FIA Academy Trophy, tudi letos bo Slovenija imela predstavnika v tem prestižnem tekmovanju. Barve Slovenije bo zastopal aktualni mladinski državni prvak Mark Škulj.


Z osvojitvijo naslova državnega prvaka v minuli sezoni, si je Mark Škulj poleg prestižnega naslova privozil pravico do nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu reprezentanc CIK-FIA Academy Trophy. Mladi Ljubljančan bo Slovenijo zastopal v seriji treh tekmovanj, ki bodo potekala v Belgiji (Genk), Franciji (Le Mans) ter Finskem (Alaharma). Mednarodna karting zveza CIK-FIA je po lanski uspešni osvežitvi priljubljenega tekmovanja tudi za letos pripravila nekaj novosti. Koncept tekmovanja ostaja nespremenjen - vsi nastopajoči bodo imeli na voljo identične šasije, motorje in pnevmatike. 

Tudi v letošnji izvedbi tekmovanja, bodo vsi vozniki imeli na voljo šasije priznanega proizvajalca OTK (Exprit), poganjali jih bodo pogonski agregati Vortex, novost pa so tudi pnevmatike priznanega gumarskega opremljevalca Bridgestone. CIK-FIA na ta način znova potrjuje, da gre za edinstveno tekmovanje, ki primerja najboljše talente iz vsega sveta pod enakimi pogoji, kjer je finančna komponenta potisnjena v ozadje, saj mednarodna karting zveza s pomočjo proizvajalcev močno subvencionira nastope vseh tekmovalcev. Poleg pridobivanja bogatih izkušenj na mednarodnih tekmovanjih pa je koncept tekmovanja zasnovan tudi v smeri izobraževanja mladih voznikov v smislu pravil, obnašanja na stezi ter priprave na prestop v višje kategorije kartinga.

Konkurenca je tudi letos izjemna, saj bo na uvodni dirki v Belgiji nastopilo enainpetdeset voznikov iz štiridesetih držav, med nastopajočimi pa so tudi številni uveljavljeni kartisti mladinske kategorije s celega sveta, saj je v ospredju tekmovanje državnih reprezentanc, kjer državne barve zastopajo najboljši mladinci v starostni skupini od 12 do 14 let. Odlična priložnost za Marka Škulja, da se pomeri z nekaterimi najboljšimi dirkači s petih celin. V pisani konkurenci je med fanti letos tudi šest predstavnic nežnejšega spola. Zmagovalec bo poleg pokala za naslov prvaka prejel tudi vabilo za brezplačen nastop na svetovnem prvenstvu v kartingu v Veliki Britaniji pod okriljem tovarniške ekipe Tony Kart.

V četrtek je na stezi v Genku potekal žreb šasij in motorjev, dirkači pa so tudi že imeli priložnost za spoznavanje s stezo in tekmovalno opremo. Uradni del tekmovanja se v petek pričenja s prostimi treningi, v soboto so na sporedu kvalifikacije ter izločilne dirke, finale bo v nedeljo.

Več informacij o dirki je na voljo na uradni spletni strani www.cikfia.com, televizijski prenos dirke pa si bo v nedeljo možno ogledati na spletni strani www.cikfia.tv.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji