Slovenska motokros elita optimistično v sezono 2018

V AMZS, nacionalni panožni zvezi za motošport in karting, smo danes organizirali novinarsko konferenco, na kateri so svoje cilje za leto 2018 predstavili Tim Gajser, Klemen Gerčar in Jernej Irt, motokrosisti, ki bodo v svetovnem prvenstvu MXGP tekmovali z licenco AMZS.


Lanska sezona sicer ni prinesla naslova svetovnega prvaka, kot smo bili vajeni v minulih letih, a je vendarle postavila pomembne mejnike in dobro popotnico za letos: zmage in druge uvrstitve na zmagovalni oder Tima Gajserja ter skupno 5. mesto, med elito so tekmovali kar štirje slovenski motokrosisti, prvič so trije dirkači z licenco AMZS na isti dirki osvojili točke, na prestižnem pokalu narodov je slovenska reprezentanca osvojila odlično 12. mesto. »Najbrž se res marsikdo ne zaveda, kakšna velesila je »mala Slovenija« v motokrosu. Na svetovnem prvenstvu tekmuje kar 38 različnih reprezentanc, konkurenca je res ogromna, naši fantje pa dokazujejo, da se lahko tudi v tem zahtevnem športu povsem enakovredno postavijo ob bok komur koli,« je v uvodu dejala Andreja Prel, vodja področja avto-moto šport pri Avto-moto zvezi Slovenije, ki je med drugim izpostavila, da tako AMZS kot tekmovalce po izjemnih minulih sezonah tudi letos čaka mnogo izzivov: poleg dirk MXGP še Pokal narodov v ZDA in mladinsko svetovno prvenstvo v Avstraliji.

 

Tim Gajser, dvakratni svetovni prvak, leta 2016 v MXGP in 2015 v MX2, se je po zelo uspešnem pripravljalnem obdobju na žalost poškodoval na dirki v italijanski Mantovi, kar mu je preprečilo nastop na uvodni dirki MXGP v Argentini. V minulih tednih je uspešno okreval in tudi že trikrat sedel na motor, ta konec tedna pa bo že na startu dirke za VN Evrope v nizozemskem Valkenswaardu. »Bil sem žalosten, ker nisem mogel odpeljati dirke v Argentini, ampak verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Sedaj sem nazaj in že ta vikend bom dal vse od sebe,« je povedal Gajser in dodal, da se kljub izpuščeni dirki, na kateri ni mogel osvojiti nobene točke, njegovi načrti za letošnje leto niso spremenili:

Sezona je zelo dolga, pred mano je še 18 dirk. Zame je zelo pomembno, da bom na vseh konstanten, da jih odpeljem, kot znam. In da, seveda, skušal se bom čim večkrat uvrstiti na zmagovalne stopničke.

Poškodbe krojijo tudi usodo svetovnega prvaka v MX3 iz leta 2013 Klemna Gerčarja, saj je moral predčasno zaključiti kar dve sezoni: »Trdo sem garal, da sem koleno po poškodbi maja lani spravil v takšno stanje, da sem lahko v drugi polovici decembra sedel na motor. Januarja sem bil na Sardiniji, kjer so priprave potekale v skladu z načrti.« Gerčar bo, tako kot Gajser, sezono začel ta vikend v Valkenswaardu:

Moj cilj na prvih tekmah je, da pridem nazaj v tekmovalni ritem, saj mi to zaradi poškodb v zadnjih dveh letih ni uspelo. Vidnejše rezultate načrtujem v drugi polovici sezone,

je še povedal Gerčar, ki ima tudi letos svojo ekipo 62Motosport.

Jernej Irt, ki se je lani poškodoval tik pred odhodom na Pokal narodov, bo tekmoval pod okriljem ekipe Husqvarna Maurer-Gep Racing Team, s katero se je, sploh v drugi polovici minule sezone zelo dobro ujel: »Zadovoljen sem, da smo podaljšali sodelovanje. Navajen sem mehanikov, motorja, amortizerjev, celotnega sistema oziroma kako poteka delo v ekipi.« Tudi on je del pripravljalnega obdobja preživel na Sardiniji, treningi so bili v skladu s pričakovanji, enako pravi glede testiranj motorja. Zaradi omejenih finančnih zmožnosti bo letos nastopil na petih dirkah na evropskih tleh:

Izbrali smo tekme, kjer bom lahko dosegel najboljše rezultate. Karavani MXGP se bom tako pridružil 8. aprila na dirki v italijanskem Arcu.

Širok krog favoritov

Prva dirka v Argentini je po mnenju vseh treh Slovencev, ki bodo nastopali med elito, pokazala, da bo boj za vrh tudi letos zelo konkurenčen. »Herlings in Cairoli sta bila na tej dirki zagotovo korak pred vsemi, so pa vsi zelo dobro pripravljeni, tako da se nam obeta zanimiva sezona,« je na podlagi posnetkov izpostavil Gajser, ki dirke, kot je dejal, ni mogel spremljati. Njegovemu mnenju sta se pridružila tudi Gerčar in Irt, ki upata, da se bo najboljšim kmalu pridružil tudi Tim, v krog favoritov pa vsekakor sodita še Febvre, Desalle … 

 

Velik poudarek na podmladku

Avto-moto zveza Slovenije bo poleg podpore športnikom, ki bodo tekmovali v svetovnem prvenstvu, dejavna tudi na drugih področjih: »Svoje predstavnike bomo imeli v najprestižnejših evropskih prvenstvih, EMX 125 in EMX 250. Že ta vikend bo na Nizozemskem v kategoriji EMX 125 tekmoval Maks Mauser, ki sedaj trenira pod vodstvom Bogomirja Gajserja, v kategoriji EMX 250 pa nas bosta zastopala Jan Pancar in Luka Milec. V nižjih kategorijah, v evropskem prvenstvu do 65-kubičnih motorjev bo tekmoval Jaka Peklaj. Zahvaljujoč trojici, ki je danes z nami, pa imamo tudi veliko novih dirkačev. Ti bodo začeli s tekmovanji v državnem prvenstvu 31. marca – zaradi vremena smo morali začetek na žalost prestaviti, tako da bo prva dirka na Hrvaškem, najboljši slovenski motokrosisti pa se bodo na domačih tleh prvič pomerili 1. aprila v Brežicah.« Prelova je še izpostavila, da bo AMZS izvajal številne aktivnosti za podmladek: »Organizirali bomo motokros šolo, v kateri bodo poleg izkušenega Saše Kraglja za najmlajše motokrosiste skrbeli številni nekdanji slovenski motokrosisti, poleg tega pa bomo organizirali tudi večdnevni motošport kamp, kjer imajo otroci možnost, da se seznanijo tudi z drugimi panogami, poleg motokrosa še z minimotom, trialom in kartingom.« 

Novinarsko konferenco smo v živo prenašali prek AMZS Facebook strani.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosAMZS športKlemen GerčarJernej IrtamzsJan PancarLuka MilecmxgpMaks MauserSašo Krageljmotošport kampmotokros šolaAndeja PrelJaka Peklaj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji