Mladi slovenski motokrosisti na SP v Avstralijo in evropski pokal narodov

Pokal narodov v ZDA brez udeležbe slovenske reprezentance


Mladinsko svetovno prvenstvo

Najboljša mlada motokrosista Jaka Peklaj in Maks Mausser sta izpolnila pogoje za udeležbo na mladinskem svetovnem prvenstvu, zato se  že čez nekaj dni odpravljata v oddaljeno Avstralijo na letošnje mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo 25. in 26. avgusta v kraju Horsham.

Peklaj bo tekmoval v kategoriji MX 65, kjer je letos nadvse uspešno nastopal v evropskem prvenstvu. V conskem delu, kjer so bile na sporedu štiri dirke, se je brez težav uvrstil na finalno dirko. Na finalu mu sicer ni šlo vse po načrtih, vendar je pokazal, da v tem trenutku sodi med najboljše evropske motokrosiste v svoji kategoriji. V prvi vožnji je bil tretji, v drugi vožnji pa je imel nekaj smole, kar ga je oddaljilo od vrhunskega rezultata. Maks Mausser bo v Avstraliji tekmoval v kategoriji MX 125.

Mausser je letos vidno napredoval. V močni konkurenci evropskega prvenstva EMX 125, kjer na dirkah tekmuje tudi več kot sedemdeset motokrosistov, se  v kvalifikacijah redno uvršča na glavno dirko, tam pa vse pogosteje osvaja točke. Peklaj in Mausser bosta letos torej slovenska aduta, ki bosta v Avstraliji skušala poseči čim više med vrstniki iz celega sveta. Ker bi bili stroški prevoza lastnih motorjev v Avstralijo preveliki, bosta oba tekmovala z v Avstraliji sposojenima motorjema.

Evropski pokal narodov

Avto-moto zvezo Slovenije, nacionalno panožno zvezo za motošport in karting, bo le dva tedna za tem, 8. in 9. septembra, mladinska motokros reprezentanca v Gdansku na Poljskem zastopala na evropskem pokalu narodov. Reprezentanco bodo sestavljali Jaka Peklaj in Bor Brejc v kategoriji EMX 85, Maks Mausser v kategoriji EMX 125 in Jan Pancar v kategoriji EMX 250. Peklajev nastop je zaradi udeležbe v Avstraliji sicer še pod vprašajem. Tekmovanje je lani potekalo  v zahtevnih razmerah in slovenski predstavniki, ki so bili manj izkušeni, se na blatni progi niso preveč znašli. Letos se reprezentanca nadeja uvrstitve med najboljših deset, največ pa se pričakuje od najbolj izkušenih članov, Mausserja in Pancarja.

Ekipno svetovno prvenstvo - pokal narodov

Ekipno svetovno prvenstvo v motokrosu, pokal narodov, bo 6. in 7. oktobra v Združenih državah Amerike. Na tekmovanju najvišjega ranga reprezentance sestavljajo najboljši motokrosisti posamezne države, med katerimi pa letos ne bo slovenske izbrane vrste. Najuspešnejši in najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je član tovarniške ekipe  HRC, ki mu edina lahko zagotovi motocikel, vso drugo opremo in osebje spremljajoče ekipe, to pa je pogojevala s kritjem stroškov. Ker pa želi Tim Gajser takoj po koncu letošnjega svetovnega prvenstva na operativni poseg, s katerim mu bodo odstranili ploščice in vijake iz čeljusti, ki si jo je poškodoval pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva, da bi pripravljen pričakal novo sezono, je to še dodatno pripomoglo k odločitvi, da se slovenska reprezentanca ne udeleži letošnjega pokala narodov.

Cilj slovenske izbrane vrste v vrhunskem tekmovanju, kot je pokal narodov, je uvrstitev v A finale, med dvajset najboljših reprezentanc na svetu. To pa bi bilo brez Gajserja, kot najmočnejšega člena ekipe, in ob upoštevanju letošnjih rezultatov drugih kandidatov za reprezentanco, ki je sestavljena iz treh voznikov, nerealno pričakovati.

 

Ključne besede


Tim GajsermotokrosmotocrossMX

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji